Αθλητικά

Το μπασκετικό DNA της οικογένειας Κουγιού!

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην οικογένεια Κουγιού και τον πρόεδρο της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου Παντελή, φιλοξενεί το 30ο τεύχος του e-magazine της Ομοσπονδίας. Ο παλαίμαχος αθλητής του Κολοσσού, που έχει παίξει και στην Α1 Παντελής Κουγιός μίλησε για όλα. Αναλυτικά, το αφιέρωμα: «Στη Ρόδο και κατά συνέπεια στα Δωδεκάνησα όταν κάποιος ακούει το… επίθετο Κουγιός, απευθείας ο πρώτος συνειρμός που κάνει έχει σχέση με το μπάσκετ και τον Κολοσσό. Άλλωστε κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και …μεταφέρεται «από πατέρα σε γιο… Η οικογένεια Κουγιού, αρχικά ο πατέρας Βασίλης και ο γιος Παντελής συνεχίζουν να «μεταδίδουν» το άκρως μπασκετικό DNA από γενιά σε γενιά. Άλλωστε δεν είναι εύκολο να απαλλαγεί κανείς από το «μικρόβιο» του μπάσκετ. Η οικογένεια Κουγιού με μακρά πορεία στο χώρο του μπάσκετ και στην Κ.Α.Ε. Κολοσσός συνεχίζει να προσφέρει στο ροδίτικο αθλητισμό και τα τελευταία χρόνια ο «βετεράνος» αθλητής Παντελής Κουγιός είναι πρόεδρος της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου, προσφέροντας από ένα διαφορετικό πόστο τις υπηρεσίες του στο μπάσκετ. Γέννημα- θρέμμα στις ακαδημίες του Κολοσσού, υπήρξε διεθνής με τις Εθνικές ομάδες Εφήβων και Παίδων και αγωνίστηκε στη μεγάλη κατηγορία με τη φανέλα της ιστορικής Δάφνης.
Από μικρός μέσα στα γήπεδα, ο Παντελής Κουγιός πήρε το DNA της οικογένειας του: «Ο πατέρας μου διατέλεσε αθλητής και προπονητής του Κολοσσού σε όλα τα γήπεδα. Ήταν και είναι παράγοντας της ομάδας, οπότε ουσιαστικά μεγάλωσα μέσα στο γήπεδο. Από τότε που θυμάμαι, ήμουν μέσα σ’ ένα γήπεδο με μία μπάλα. Είναι κάτι σαν οικογενειακή παράδοση και αγάπη, αυτό που νιώθουμε όλοι για το μπάσκετ», ανέφερε ο νυν πρόεδρος της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου.
Ο Παντελής Κουγιός είναι από τους καλύτερους παίκτες που έχει αναδείξει το δωδεκανησιακό μπάσκετ στην ιστορία του και έκανε ντεμπούτο στο ανδρικό τμήμα, σε ηλικία 13 ετών, το 1987 στο παιχνίδι του Κολοσσού με την Κόρινθο. Ακολούθησε η κλήση του στην Εθνική ομάδα των παίδων και μάλιστα ήταν «παρών» στο πρώτο τουρνουά Χριστουγέννων, που θεσμοθέτησε η Ε.Ο.Κ. Έπαιξε στις εθνικές ομάδες από το 1990 έως το 1992 και παίρνοντας μεταγραφή για τη Δάφνη, έπαιξε στο υψηλότερο επίπεδο δίπλα σε σπουδαίους αθλητές της εποχής: «Όλα έγιναν τόσο γρήγορα, που ξαφνικά βρέθηκα να παίζω στις Εθνικές ομάδες και στη Δάφνη. Το μπάσκετ ήταν διαφορετικό εκείνη την εποχή, τώρα έχει γίνει πιο σύνθετο, οι παίκτες είναι πιο δυνατοί και αθλητικοί», λέει χαρακτηριστικά και τονίζει για την καριέρα του, την οποία σταμάτησε το 2003 στον Κολοσσό. «Θεωρώ ότι σταμάτησα όταν έπρεπε. Σαφώς και δεν έφτασα το ταβάνι μου, αλλά σταμάτησα χορτάτος και γεμάτος, παίζοντας σε υψηλό επίπεδο».
Τα τρία τελευταία χρόνια ο Παντελής Κουγιός είναι πρόεδρος στην Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου και αναφέρεται στην απόφαση του: «Πίστεψα ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει στο ερασιτεχνικό μπάσκετ της Δωδεκανήσου και η παρουσία μου θα βοηθούσε σημαντικά τα σωματεία αλλά και το κλίμα γενικότερα. Θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολο να είσαι παράγοντας απ’ ότι αθλητής, γιατί εξαρτάσαι σε μεγάλο βαθμό από άλλους. Από τον κόσμο, από τους παίκτες και τους προπονητές. Ως αθλητής αν δουλέψεις και έχεις ταλέντο και καλή νοοτροπία θα προχωρήσεις», είπε ο Παντελής Κουγιός, ο οποίος έκανε και τον απολογισμό του.
«Πιστεύω πως το απόλυτα θετικό κομμάτι είναι ότι τα παιδιά έπαιξαν περισσότερα παιχνίδια σε όλα τα επίπεδα, άρα υπάρχουν και καλύτερες προϋποθέσεις για να ξεχωρίσουν μέσα από την παραγωγική διαδικασία. Τα σημερινά παιδιά πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο και οι ομάδες να δουλεύουν σκληρά. Τα Δωδεκάνησα είναι ο πιο δύσκολος… μπασκετικά νομός, αφού υπάρχουν ομάδες σε επτά νησιά, από την Κάρπαθο μέχρι και την Πάτμο. Υπάρχει σημαντική ανάπτυξη και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν με τις μετακινήσεις ειδικά τη χειμερινή περίοδο, υπάρχουν παράγοντες που αγαπούν το μπάσκετ και αφιερώνουν ώρες. Το χειμώνα για να προγραμματίσουμε ένα παιχνίδι, πρέπει να δούμε τον καιρό, τα δρομολόγια των πλοίων και φυσικά να υπάρχει επιστροφή έγκαιρα στη βάση των ομάδων, αφού ταξιδεύουν μικρά παιδιά, που έχουν σχολείο την επόμενη μέρα. Είναι πολλές οι δυσκολίες με τη νησιωτικότητα και την ιδιομορφία του δωδεκανησιακού συμπλέγματος». Όλα τα Δωδεκάνησα έχουν αποκτήσει φωνή, αφού το Δ.Σ. είναι πολυμελές και οι αποφάσεις μας είναι πάντα παμψηφεί, κατανοώντας αντικειμενικά όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι με βάση τον πληθυσμό μας, είμαστε στις τρεις πρώτες περιοχές σε αριθμό παιδιών που ασχολούνται με το μπάσκετ και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους».
Ως επίλογο φυσικά ο Παντελής Κουγιός, που «ίδρωσε» για πάρα πολλά χρόνια τη φανέλα του Κολοσσού, αναφέρθηκε και στην πορεία της ομάδας αλλά και την έξοδο στην Ευρώπη: «Έφτασε η ώρα να παίξει ο Κολοσσός στην Ευρώπη, έχει παρθεί η απόφαση. Πάντα είμαι δίπλα στην ομάδα και παρακολουθώ τις εξελίξεις. Η φετινή πορεία της ομάδας ήταν καλή, αν και πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πάμε ακόμη καλύτερα. Ο Κολοσσός είναι σημείο αναφοράς για το μπάσκετ στη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα και σε ολόκληρο το Αιγαίο. Είμαι σίγουρος ότι αν δεν υπήρχε αυτή η μακρά πορεία της ομάδας στη Basket League, δεν θα υπήρχαν τόσα παιδιά να ασχοληθούν με το μπάσκετ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου