«Περίπου 250 εργαζόμενοι σε τουριστικά πρακτορεία, αλλά και χιλιάδες άλλοι σε ξενοδοχεία, βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης επισφάλειας», αναφέρει η Ομοσπονδία που ζητά «πολιτική πρωτοβουλία». Επιστολή στο υπ. Εργασίας. Ποια λύση βρέθηκε στην Κέρκυρα.
«Η χρεοκοπία του γερμανικού ομίλου FTI, τρίτου μεγαλύτερου Τour Οperator στηνΕυρώπη, συμπαρασύρει θυγατρικές του ομίλου ανά τον κόσμο, όπως η Meeting Point Hellas στη χώρα μας, που έχει δραστηριότητα σε Κρήτη, Κέρκυρα, Κω, Ρόδο, Χαλκιδική αλλά και σε πολλά μικρότερα νησιά».
Τα παραπάνω αναφέρει επιστολή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο σε επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας, ζητώντας άμεσα τριμερή συνάντηση προσκαλώντας και τους εκπροσώπους της εταιρείας, καθώς και τους νομικούς συμβούλους των εργαζομένων, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων της εταιρείας στην Ελλάδα (π.χ. ειδικής οικονομικής ενίσχυσης, ασφαλιστική κάλυψη για τους εποχικούς εργαζόμενους, αποζημιώσεις στους μόνιμους υπαλλήλους και διασφάλιση θέσεων εργασίας).
«Περίπου 250 εργαζόμενοι της εταιρείας που απασχολούνται σε τουριστικά πρακτορεία, αλλά και χιλιάδες άλλοι σε ξενοδοχεία, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης επισφάλειας, καθώς ναι μεν διατηρούν ενεργή εργασιακή σχέση ακόμα, αλλά δεν μπορούν να αναζητήσουν και αλλού εργασία μέχρι να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με την εργοδότρια εταιρεία τους», προσθέτει.
«Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα αποζημιωθούν πρώτοι από το γερμανικό κράτος μετά την πτώχευση της εταιρείας, στη χώρα μας ισχύει ακόμη η μνημονιακή πρόβλεψη για τις πτωχεύσεις σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται μετά τις τράπεζες. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να αναλάβετε άμεσα πολιτική και ενδεχομένως νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι αρνητικές συνέπειες για τους χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα που επηρεάζονται από την αιφνίδια χρεοκοπία του Γερμανικού κολοσσού».
Ακολουθεί αναλυτικά το πλήρες κείμενο της επιστολής προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:
«Θέμα: “Αίτημα ανάληψης πολιτικής και νομοθετικής πρωτοβουλίας για τους εργαζόμενους της FTI στην Ελλάδα”
Κυρία Υπουργέ,
Μετά τη χρεοκοπία του FTI, του τρίτου μεγαλύτερου Τour Οperator στην Ευρώπη, η τύχη εκατοντάδων εργαζομένων στη χώρα μας βρίσκεται στον αέρα. Εκατοντάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που εργάζονται σε τουριστικά πρακτορεία εκφράζουν την έντονη και εύλογη ανησυχία τους για το εργασιακό τους μέλλον, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.
Η χρεοκοπία του γερμανικού ομίλου που έχει έδρα το Μόναχο συμπαρασύρει θυγατρικές του ομίλου ανά τον κόσμο, όπως η Meeting Point Hellas στη χώρα μας, που έχει δραστηριότητα σε Κρήτη, Κέρκυρα, Κω, Ρόδο, Χαλκιδική αλλά και σε πολλά μικρότερα νησιά.
Το σοκ για τους εργαζόμενους είναι μεγάλο γιατί πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Απρίλιο, είχε γίνει γνωστό ότι μπήκε νέος επενδυτής, το αμερικανικό fund Certares, οπότε επικράτησε η αίσθηση πως θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά ζητήματα που συνέχιζε να αντιμετωπίζει η εταιρεία, μολονότι εν μέσω Covid είχε λάβει ενισχυμένη κρατική ενίσχυση από το γερμανικό κράτος.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι περίπου 250 εργαζόμενοι της εταιρείας που απασχολούνται σε τουριστικά πρακτορεία, αλλά και χιλιάδες άλλοι σε ξενοδοχεία, αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης επισφάλειας, καθώς ναι μεν διατηρούν ενεργή εργασιακή σχέση ακόμα, αλλά δεν μπορούν να αναζητήσουν και αλλού εργασία μέχρι να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με την εργοδότρια εταιρεία τους.
Παράλληλα όμως η πτώχευση του ομίλου επηρεάζει έμμεσα και άλλους κλάδους, όπως τους ξεναγούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν άμεση ή/και αποκλειστική συνεργασία με τον FTI και οι οποίες με τη σειρά τους απασχολούν εργαζόμενους – μέλη μας.
Το τραγικό είναι ότι ενώ οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα αποζημιωθούν πρώτοι από το γερμανικό κράτος μετά την πτώχευση της εταιρείας, στη χώρα μας ισχύει ακόμη η μνημονιακή πρόβλεψη για τις πτωχεύσεις σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται μετά τις τράπεζες.
Πηγή euro2day.gr