Οικονομικές απώλειες μετρούν οι καταστηματάρχες της Μεσαιωνικής Πόλης. Μπορεί η κίνηση να είναι αυξημένη και η αγορά να κατακλύζεται από κόσμο νυχθημερόν, τα ταμεία όμως γεμίζουν με δυσκολία. Μειωμένοι έως 15% είναι οι τζίροι των καταστημάτων, γεγονός που αποδίδεται στην «εγκράτεια» των τουριστών, οι οποίοι παζαρεύουν το κάθε τι.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παζαριού… ανέφερε στη «δ» εστιάτορας για Βελγίδα τουρίστρια που κάθισε σε ψαροταβέρνα, παράγγειλε κρασάκι και αθερίνα για «2 ευρώ», ενώ ολόκληρη η μερίδα κοστίζει 11 ευρώ. Μπορεί να πλησιάζουμε στην υψηλή τουριστική σεζόν, όμως η εμπορική κίνηση δεν έχει φθάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα, με τους καταστηματάρχες να ελπίζουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών, Καταστηματαρχών και Εμπόρων της Μεσαιωνικής Πόλης, κ. Βασίλης Δοντάς, δηλώνει ότι η αγορά επέστρεψε στους ρυθμούς πριν την πανδημική κρίση. Σημειώνει ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια οι επισκέπτες ξόδευαν περισσότερα χρήματα, καθώς είχαν στερηθεί τα ταξίδια και είχαν αποταμιεύσει κάποια χρήματα.
«Η σεζόν εξελίσσεται δυναμικά. Κόσμος υπάρχει πολύς. Τα σοκάκια της Μεσαιωνικής Πόλης σφύζουν από ζωή. Παρόλα αυτά η εμπορική κίνηση δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ανάλογη του κόσμου που κυκλοφορεί στην αγορά της Παλιάς Πόλης. Οι τζίροι μας είναι μειωμένοι κατά 15% περίπου. Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι οι επισκέπτες είναι πιο εγκρατείς. Δεν ξοδεύουν όπως ξόδευαν πέρυσι και πρόπερσι. Ήταν μάλλον καλύτερες οι δύο προηγούμενες χρονιές για την αγορά. Όσοι δεν ταξίδεψαν λόγω του κορωνοϊού είχαν μεγαλύτερη διάθεση να ξοδέψουν και προφανώς είχαν αποταμιεύσει κάποια χρήματα.
Πλέον η αγορά κινείται σε προπανδημικούς ρυθμούς με τους επισκέπτες να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Κατά 70% οι τουρίστες της Ρόδου είναι άνθρωποι του μεροκάματου που τα βγάζουν δύσκολα πέρα στις χώρες τους. Το 30% είναι μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας, όμως το ποσοστό αυτό δεν είναι αρκετό για να κινήσει όλη την αγορά», είπε ο κ. Δοντάς. Συμπλήρωσε επίσης ότι οι Τούρκοι επισκέπτες, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί λόγω του μέτρου της βίζας εξπρές, είναι ποιοτικοί πελάτες που αφήνουν χρήματα στην αγορά.
Ανθεί το παραεμπόριο
Και ενώ η αγορά της Μεσαιωνικής Πόλης προσπαθεί ακόμη να βρει το βηματισμό της, το παρεμπόριο ανθεί με μικροπωλητές να κάνουν χρυσές δουλειές. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια χωρίς κανείς να έχει καταφέρει να το αντιμετωπίσει. Ως συνήθως, καταφθάνουν κάθε σεζόν στη Ρόδο κάθε λογής μικροπωλητές (και επαίτες) που επιδίδονται σε ανελέητο παραεμπόριο, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
«Προφανως και υπάρχει και φέτος το παρεμπόριο στην Παλιά Πόλη, όπως υπήρχε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι παράνομοι μικροπωλητές και οι επαίτες είναι όλοι στα πόστα τους. Και προφανώς η κατάσταση αυτή εκτοξεύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεν ξέρουμε όμως κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό, αφού κάθε φορά που συλλαμβάνονται οι μικροπωλητές, αφήνονται ελεύθεροι και επιστρέφουν στα πόστα τους», είπε ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Μ. Πόλης, κ. Βασίλης Δοντάς.