• Στη νέα συλλογή της Zeus+Dione Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024
Τα θρυλικά κεραμικά Icaro επηρεασμένα από τα στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου, συναρπάζουν και γοητεύουν τους λάτρεις της παραδοσιακής τέχνης που άνθισε και συνεχίζει να διατηρείται ζωντανή στον τόπο μας. Τα Icaro-Ίκαρος, έγιναν μόδα και επανήλθαν δυναμικά στην αγορά μετά τη διοργάνωση της έκθεσης με την ιστορία της επιχείρησης στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, σε μια άριστη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκάνησου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου – Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, του Μουσείου Μπενάκη με τον Ροδίτη συλλέκτη Γιάννο Ιωαννίδη, το καλοκαίρι του 2018. Όμως, η προίκα της Ρόδου αποτελεί και πηγή έμπνευσης και για το χώρο της μόδας, με αφορμή τη νέα κολεξιόν της ελληνικής φίρμας Zeus+Dione της οποίας συνιδρύτρια υπήρξε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.
Ιστορική συνάντηση του μοντερνισμού με την παράδοση
Η συλλογή 2024 της Zeus+Dione αντλεί έμπνευση από την τεχνοτροπία των θρυλικών κεραμικών ICARO-ΙΚΑΡΟΣ της Ρόδου, με τα καλλιτεχνικά αντικείμενα από πηλό, πιστά αντίγραφα των παραδοσιακών κεραμικών Ιζνίκ, από την ομώνυμη πόλη της Μικράς Ασίας. Η συλλογή είναι χωρισμένη σε δύο θεματικές, όπου η πρώτη διαπραγματεύεται την ιστορική συνάντηση του μοντερνισμού με την παράδοση, ενώ η δεύτερη την εξέλιξη των εμβληματικών σχεδίων της Επετειακής Πασαρέλας catwalk show. H πρώτη θεματική της συλλογής αποκαλύπτει το συναρπαστικό αισθητικό περιβάλλον της Industria Ceramiche Artistiche Rodio Orientali (I.C.A.R.O.) αναπαράγοντας τα εμβληματικά μοτίβα μέσα από ένα νέο πρίσμα. Τουλίπες, υάκινθοι, τριαντάφυλλα και γαρύφαλλα αποτυπώνονται πάνω σε υφάσματα, με τα ζωηρά χρώματα του χαλκού, του κεραμιδί, του μεσογειακού μπλε, του τυρκουάζ και του πράσινου να κυριαρχούν. Το εμβληματικό σπαθωτό μετάξι, έχει υφανθεί στις ίδιες αποχρώσεις, αλλά και στον κλασικό συνδυασμό μαύρου και λευκού. Η ποικιλία των υφών αναδεικνύεται τόσο μέσω της χρήσης φυσικών υλικών, όσο και με την ενσωμάτωση μεταλλικού χάλκινου μικροπλισέ, εύπλαστου jersey, και διχτυών ψαρέματος. Τα περίτεχνα κεντήματα με γαρύφαλλα δε επιβεβαιώνουν την αφοσίωση του brand στη χειροτεχνία.
Η ιδέα του brand από την Δήμητρα Κολοτούρα και την Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη
Η ιστορία του brand ξεκινάει πριν από πολλά χρόνια στη Σύρο, όπου δύο φίλες, η Δήμητρα Κολοτούρα και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συζητούν για τις προσωπικές τους διαδρομές και καριέρες. Μοιράζονται έναν ρομαντισμό για την Ελλάδα και ρίχνουν την ιδέα για ένα brand που θα μεταφέρει παράδοση και πολιτισμό μέσα από μια ιδιαίτερη αισθητική, που θα προσφέρει εργασία, θα αναβιώσει χειροποίητες παραδόσεις και θα επιμείνει σε μια εγχώρια παραγωγή. Και όλα αυτά εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Τα πρώτα πουκάμισα Zeus+Δione με το χαρακτηριστικό πλέον «σπαθωτό» μοτίβο χαρακτηρίζονται από μια διακριτική κομψότητα. Η ετικέτα τους, ο Ζευς και η Διώνη, οι κατά τον Όμηρο γονείς της θεάς Αφροδίτης, στα λατινικά –με εξαίρεση το Δ–, ανοίγει έναν διεθνή δρόμο.
Ο διακεκριμένος Ελληνοαυστριακός σχεδιαστής μόδας Μάριος Σουάμπ (πρώην Creative Director του Halston) ανέλαβε τα ηνία του επιτυχημένου ελληνικού brand. Έχοντας ντύσει διάσημες ηθοποιούς όπως οι Chloe Sevigny, Demi Moore και Jessica Alba, παρουσιάζει εμπνεύσεις από την αυθεντική Ελλάδα, αξιοποιώντας στοιχεία και του πολιτισμού του Αιγαίου.
Εκκρεμεί η εγγραφή της Κεραμικής Τέχνης Ρόδου στον κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Η βιομηχανία καλλιτεχνικών κεραμικών Ιcaro αποτέλεσε έναν σημαντικό πυλώνα για την οικονομία της Ρόδου, τόσο κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας, όσο και μετά την ενσωμάτωση του νησιού με την Ελλάδα. Παρέμεινε σε συνεχή λειτουργία για σχεδόν 60 έτη, παράγοντας μια τεράστια ποικιλία κεραμικών προϊόντων, όπως διακοσμητικά πιάτα, βάζα, κανάτια, σερβίτσια, αγαλματίδια, γυναικείες φιγούρες με παραδοσιακές φορεσιές, ζωόμορφα μπιμπελό κ.ά. Η έκθεση «Icaro-Ίκαρος» που παρουσιάστηκε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου περιλάμβανε κεραμικά και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό που διατρέχουν όλη την περίοδο λειτουργίας του εργοστασίου και εμπλουτίσθηκε και με 44 πιάτα από την περίφημη «συλλογή Παναγιώτη Ιωαννίδη», μίας από τις τρεις διάσημες συλλογές κεραμικών ιζνίκ της Ρόδου, η οποία αγοράστηκε το 1973 από το Δήμο Ροδίων και μέρος της εκτέθηκε δημόσια για πρώτη φορά. Σημειώνεται ότι από το 2019 εκκρεμεί από τον Δήμο Ρόδου, η ολοκλήρωση της εγγραφής του στοιχείου της Κεραμικής Τέχνης Ρόδου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.