• Στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενοι, αναζητείται λύση στο πρόβλημα
Το Δήμο Ρόδου επισκέφθηκε χθες ο ιδιοκτήτης του Beach Bar που σφραγίστηκε με απόφαση της δημοτικής επιτροπής μαζί με δεκάδες εργαζόμενους οι οποίοι έμειναν άνεργοι.
Στο γραφείο του δημάρχου, ο επιχειρηματίας είχε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο οικονομικών Κώστα Χαλκιά (σ.σ. ο δήμαρχος Α. Κολιάδης απουσίαζε εκτός Ρόδου), τον αστυνομικό διευθυντή Τάσο Ζήφο και τον υποδιοικητή της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Γιώργο Στέργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε από την πλευρά του επιχειρηματία (προφορικό) αίτημα να εξεταστούν οι πιθανότητες για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης νομότυπα, έτσι ώστε να μην χάσουν τις δουλειές τους εν μέσω της σεζόν οι εργαζόμενοι (πρόκειται για τουλάχιστον 80 άτομα).
Ο κ. Χαλκιάς έκανε λόγο για ένα ζήτημα με κοινωνικές προεκτάσεις και δήλωσε ότι: «Δεν είμαστε αντίθετοι και δεν αποκλείουμε την εξέταση του όποιου αιτήματος. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο. Δεν θέλουμε να προεξοφλήσουμε το οτιδήποτε. Το όποιο αίτημα θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να δούμε αν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Αν δεν μπορεί, δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας».
Η απόφαση σφράγισης της επιχείρησης, όπως δήλωσε ο κ. Χαλκιάς ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ήταν ξεκάθαρο εκ των προτέρων ότι κάποιοι άνθρωποι θα έχαναν τις δουλειές τους. Ωστόσο, ο δήμος Ρόδου οφείλει να τηρεί και να εφαρμόζει τους νόμους.
«Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Γνωρίζαμε όταν την παίρναμε ότι θα διακοπεί η λειτουργία μίας επιχείρησης στην οποία απασχολούνταν πολλοί εργαζόμενοι.
Είναι ό,τι χειρότερο να κλείνει μία επιχείρηση και είναι εξίσου άσχημο να μένουν στο δρόμο εργαζόμενοι και μάλιστα σε μία περίοδο που περίμεναν να δουλέψουν.
Αισθανόμαστε πάρα, πάρα πολύ άσχημα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε και να εκτελέσουμε αυτή την απόφαση. Το κάναμε επειδή είχαμε αυτή την υποχρέωση νομικά. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι ασπαζόμαστε κοινωνικά την εξέλιξη αυτή. Θα θέλαμε να υπήρχε το πλαίσιο έτσι ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία τέτοιου είδους επιχειρήσεων και που θα έθετε τις προδιαγραφές ώστε οι επιχειρήσεις αυτού του είδους να μπορούν να λειτουργούν νόμιμα», είπε ο αντιδήμαρχος οικονομικών και πρόσθεσε ότι:
«Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να υπάρχουν και τέτοιου είδους καταστήματα στο νησί. Δεν είμαστε της άποψης ότι πρέπει να απαγορευτεί πλήρως η λειτουργία τους. Το αντίθετο μάλιστα… ισορροπία θέλουμε. Θα θέλαμε να μπορούν να αδειοδοτούνται και να λειτουργούν νόμιμα χωρίς εμείς να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να εφαρμόζουμε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο που επιβάλλει να κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις. Δυστυχώς δεν νομοθετούμε. Και ως αρχή που εφαρμόζει τους ισχύοντες νόμους, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τους νόμους. Δεν παύει όμως να μην βλέπουμε και το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται από την εκτέλεση των νόμων αυτών.
Γι’ αυτούς που νομοθετούν, ενδεχομένως κάποιες αποφάσεις να είναι πιο εύκολες. Για εμάς όμως, όταν καλούμαστε να εφαρμόσουμε τους νόμους, κάποιες αποφάσεις δεν είναι καθόλου εύκολες. Είναι πολύ δύσκολες. Και σήμερα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες μίας τέτοιας δύσκολης απόφασης, οι οποίες δεν είναι καθόλου ευχάριστες».
Τέλος ο κ. Χαλκιάς δήλωσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αν η συγκεκριμένη επιχείρηση μπορεί να καλύψει ελλείψεις που υπήρχαν και αν το έγγραφο αίτημα που υποβάλλει συνοδεύεται από τα νόμιμα δικαιολογητικά. Αν το πράξει, η δημοτική αρχή δεν θα αρνηθεί να εξετάσει το αίτημα για τη συνέχιση της λειτουργίας του beach bar.
«Δηλώσαμε επανειλημμένα για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό και στην παραλία ότι στο βαθμό που μπορούν να εξασφαλίσουν τις αποφάσεις που απαιτεί ο νόμος, εμείς δεν βλέπουμε αρνητικά τη λειτουργία τους. Θέλουμε να λειτουργούν νόμιμα.
Και δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε ποιος λειτουργεί νόμιμα ή όχι. Κάποιες επιχειρήσεις μπήκαν στη διαδικασία και εξασφάλισαν εγκριτικές αποφάσεις και γι’ αυτό δεν διεκόπη η λειτουργία τους. Κάποιες άλλες που δεν εξασφάλισαν τις εγκριτικές αποφάσεις, διέκοψαν μόνες τους τη λειτουργία τους.
Εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε και να εφαρμόσουμε όποιες αποφάσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και τους νόμους», είπε ο αντιδήμαρχος Κ. Χαλκιάς.
Όλη η τουριστική βιομηχανία χρειάζεται άτομα να πάνε τα παιδιά άλλου.. σιγά τώρα ένα beach bar 10 τετραγωνικών να μην δουλεύουν 80 άτομα… Έλα πάμε παρακάτω σιγά σιγά να τελειώνουν αυτα
Τι λες κύριε Χαλκιά τώρα? Υπάρχει ανεργία στη Ρόδο? Δεν θα βρούν αλλού δουλειά? Εδώ γίνεται χαμός γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό οι επιχειρήσεις και προσλαμβάνουν λαθρομετανάστες. Να εφαρμόσετε σάς παρακαλώ τον νόμο και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και να αφήσετε τα γνωστά κολπάκια και σεις και ο επιχειρηματίας που τον έπιασε ο πόνος για τους εργαζόμενους.
Οχι, να μην ανοιξει. Ο ιδιοκτητης πρωτα απ’όλα επρεπε να νοιαζεται για τους εργαζομενους του. (Αφου μαλιστα το “μια οικογενεια ειμαστε” το εχουν κανει καραμελα.) Αυτο θα δημιουργει πλεον και πιεση απο τη μερια του προσωπικου ωστε μια επιχειρηση να λειτουργει νομιμα. Επιπλεον, θα επρεπε να υπαρχει νομικο πλαισιο το οποιο προστατευει το προσωπικο σε περιπτωση που η επιχειρηση κλεισει λογω παρανομιων, ωστε οι ανθρωποι να μπορουν να ζητησουν αποζημιωση απο τον ιδιοκτητη.