Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος. (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.), Παναγιώτης Τοκούζης μιλά στη «δ» για τις προκλήσεις του κλάδου. Σημειώνει ότι η συνεχής ανάπτυξη κλινών στερεί ζωτικό χώρο από μία κατηγορία καταλυμάτων, την οποία οι επισκέπτες επιλέγουν συνειδητά, προτιμώντας τις παροχές και υπηρεσίες που προσφέρουν. Η διάρκεια της σεζόν για τα τουριστικά καταλύματα έχει συρρικνωθεί ανησυχητικά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Παναγιώτη Τοκούζη:
• Κύριε Τοκούζη, πώς εξελίσσεται η τουριστική σεζόν και πώς έχουν τα πράγματα για τα τουριστικά καταλύματα;
Κάποτε η σεζόν στη Ρόδο ξεκινούσε από τον Απρίλιο και διαρκούσε μέχρι τον Οκτώβριο. Πλέον η σεζόν έχει συρρικνωθεί πολύ για τα μικρά καταλύματα. Και δεν μιλώ μόνο για τα ενοικιαζόμενα αλλά για όλα τα μικρά καταλύματα που σέβονται τον εαυτό τους και διαθέτουν τα δωμάτιά τους σε σωστή τιμή. Έχει χαθεί ο Μάιος και σταδιακά βλέπω να χάνεται και ο Ιούνιος. Η δουλειά ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα περίπου.
• Ποιοι επισκέπτες προτιμούν τα ενοικιαζόμενα καταλύματα;
Δεν είναι υποδεέστερη η ποιότητα των επισκεπτών που επιλέγουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα μικρά καταλύματα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για καλή και κακή ποιότητα πελατών. Όλοι οι πελάτες είναι καλοί. Όλοι είναι το ίδιο για εμάς. Υπάρχουν επισκέπτες που επιλέγουν συνειδητά τα μικρά καταλύματα από ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Υπάρχουν επίσης επισκέπτες οι οποίοι έχουν την οικονομική άνεση, αλλά δεν επιθυμούν να ξοδέψουν πολλά χρήματα για τη διαμονή τους.
Περιττό να αναφέρω ότι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ωφελούν την αγορά, συμβάλλοντας στην αύξηση της κίνησης.
• Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα καταλύματα αυτής της κατηγορίας;
Ο μεγάλος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση της σεζόν σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στην ανεξέλεγκτη αύξηση των κλινών.
Η συρρίκνωση της σεζόν σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού που και πάλι οφείλεται στην αύξηση των κλινών, αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για τα ενοικιαζόμενα και τα μικρά καταλύματα. Και δεν μιλάμε για τα πέντε-δέκα δωμάτια που θα κάνει ένα μικρό ξενοδοχείο αλλά για τα χιλιάδες δωμάτια και τις χιλιάδες επιδοτούμενες κλίνες που γίνονται κάθε χρόνο. Για τους λόγους αυτούς έχει συρρικνωθεί η σεζόν για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα. Γι’ αυτό και πολλοί επιχειρηματίες σκέφτονται να αλλάξουν χρήση. Κάποιοι το έχουν ήδη κάνει.
Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι κάτι καινούριο. Κάποιος που νοίκιαζε το σπίτι του για 300 ευρώ το μήνα, τώρα το νοικιάζει για 100 ευρώ τη μέρα. Προφανώς και αποτελεί δέλεαρ η υψηλή τιμή ενοικίασης. Στην πορεία όμως, θα διαπιστώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, ότι για να διατηρηθεί η ποιότητα αλλά και η τιμή σε ικανοποιητικά επίπεδα, θα πρέπει να ρίχνουν λεφτά για τη συντήρηση και την ανακαίνισή τους. Και βεβαίως, όταν φορολογηθούν και κληθούν να υπακούσουν σε κανόνες, τότε τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα.
• Πώς θα μπορούσαν να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα μικρά καταλύματα; Αυξάνουν τον ανταγωνισμό οι βραχυχρόνιες μισθώσεις;
Η πρόταση είναι να σταματήσουν άμεσα οι νέες κλίνες, τουλάχιστον οι επιδοτούμενες. Να στραφούν όλοι σε άλλες δράσεις και επενδύσεις από τις οποίες μπορεί να έχουν περισσότερα κέρδη. Και θα πρέπει επίσης να δοθούν κίνητρα για αλλαγή χρήσης ώστε τα μικρά καταλύματα να μετατραπούν σε διαμερίσματα για τους μόνιμους κάτοικους ή για τους εργαζόμενους. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπισθεί σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα έλλειψης στέγης. Και μη ξεχνιόμαστε… η έλλειψη σπιτιών οφείλεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Το Airbnb θα έπρεπε κατά την άποψή μου να μην υπάρχει. Αυξάνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό στα ύψη, προκαλώντας ασφυξία στα ενοικιαζόμενα καταλύματα.
• Ποια είναι τα αιτήματά σας προς την κεντρική διοίκηση;
Για εμάς δεν υπάρχει το Υπουργείο Τουρισμού. Δεν έχουμε πλέον εικόνα για όσα συμβαίνουν στο κλάδο μας. Δεν μας ενημερώνουν όπως παλαιότερα, αλλά είμαι βέβαιος πώς ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση στον κλάδο. Δεν ξέρουν καν πόσα καταλύματα υπάρχουν στη χώρα.
Έχουμε στείλει τον τελευταίο χρόνο 15 επιστολές στο Υπουργείο για θέματα που έπρεπε να λυθούν άμεσα και δεν είχαμε καμία απάντηση. Έχουν σβήσει από το χάρτη τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είμαι 30 χρόνια στο συνδικαλισμό και στα κοινά. Για πρώτη φορά δεν μας έχει δεχθεί η υπουργός… Μάλιστα στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή αναφορά στα ενοικιαζόμενα καταλύματα.
• Κλείνοντας κύριε Τοκούζη, πώς σχολιάζετε την πορεία του τουρισμού στη Ρόδο; Πόσο έχει εξελιχθεί το τουριστικό προϊόν του νησιού;
Το νησί μας είναι πανέμορφο με πολλές δυνατότητες. Δυστυχώς δεν είχαμε διαχρονικά ανθρώπους με όραμα στον τουρισμό σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Δεν αναφέρομαι στους μικροξενοδόχους και στους ιδιοκτήτες των μικρών καταλυμάτων. Αναφέρομαι στους μεγάλους… που αντί να φροντίσουν να δημιουργήσουν και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες στο νησί, επένδυσαν στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και φτάσαμε σε σημείο να έχουμε χιλιάδες καταλύματα και κλίνες που φτάνουν πλέον σε επίπεδα κορεσμού. Γι΄ αυτό άλλωστε και τα δωμάτια των πεντάστερων διατίθενται στις τιμές των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων τον Μάιο.
Αν δεν αναθεωρήσουμε έστω και τώρα, τον τρόπο λειτουργίας-και πάνω από όλους η κυβέρνηση-αν δεν σταματήσουν οι επιδοτούμενες κλίνες, τότε, ο κορεσμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Το να χρηματοδοτούμε για να δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά οι νέες κλίνες, είναι απαράδεκτο.