ην ενεργοποίηση της Κυβέρνησης ζητάει ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης για το ελληνικό χωριό Λεβίσσι που βγάζουν στη Δημοπρασία οι Τούρκοι , με επιστολή του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού που κοινοποιήθηκε και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Η επιστολή του κ. Νικητιάδη έχει ως εξής:
Προς: α) Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
β) Υπουργό Πολιτισμού
και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.
Κοινοποίηση: Γραφείο Πρωθυπουργού
Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2014.
Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και Υπουργέ Εξωτερικών, αξιότιμε κ. Υπουργέ Πολιτισμού και Αθλητισμού,
Πληροφορηθήκαμε όλοι προσφάτως από τον Τύπο (ΒΗΜΑ-www.tornosnews.gr) για την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να προχωρήσει την 23η Οκτωβρίου σε δημοπρασία, προκειμένου να αξιοποιηθεί τουριστικώς με την κατασκευή ξενοδοχείων κι άλλων καταλυμάτων το ιστορικό ελληνικό χωριό Λεβίσσι, (τουρκικά «kayakoy») που ευρίσκεται έναντι της Ρόδου και του Καστελόριζου, κοντά στα τουρκικά παράλια.
Το χωριό αυτό από τότε που κτίστηκε εκατοικείτο από Έλληνες. Το 1923, που έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταλείφθηκε ολόκληρο. Παρέμεινε έρημο μέχρι σήμερα, αλλά ταυτοχρόνως και αναλλοίωτο σε ότι αφορά στην εξαιρετική αρχιτεκτονική των σπιτιών του, στις εκκλησίες και τα πάμπολλα μικρά παρεκκλήσια του, στο σχολείο που διέθετε, στους γραφικούς δρόμους του και γενικότερα στην ιδιαίτερη αισθητική του. Στις δύο πιο γνωστές εκκλησίες του χωριού-κωμόπολης , στην Παναγία Πυργιώτισσα και τον Ταξιάρχη, ευρίσκονται ακόμη διατηρημένες αγιογραφίες , ενώ τα ψηφιδωτά πατώματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Και οι δύο αυτές εκκλησίες χτίστηκαν από ειδικούς μάστορες – τεχνίτες από τον Αρχάγγελο της Ρόδου.
Το χωριό αυτό, που ανήκει σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας, έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ¨Χωριό Παγκόσμιας Ειρήνης και Φιλίας». Το καθεστώς αυτό ωστόσο, δεν διασφαλίζει ότι η UNESCO θα ενδιαφερθεί ΑΜΕΣΩΣ, χωρίς σχετική πίεση για την προστασία του , αφού δεν προχώρησε στην ένταξη του τόπου στα «Προστατευόμενα Μνημεία» παραμένοντας μόνο στην κήρυξη του ως τόπου «Ειρήνης και Φιλίας των Λαών».
Πιστεύω ακραδάντως ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, με την ευαισθησία που την διακρίνει για την προστασία και την διατήρηση σημαντικών ιστορικών τόπων και πολιτισμικών μνημείων, θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια κινητοποίησης των αρμόδιων διεθνών φορέων και οργανισμών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η φυσική, ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά και αυθεντικότητα του τόπου.
Είμαι βέβαιος αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί για την ευαισθητοποίηση σας στο θέμα αυτό που άπτεται πέραν του πολιτισμικού, θρησκευτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και στην ανάγκη της διατήρησής της μνήμης της Ελλάδας και των Ελλήνων που έβαλαν τα θεμέλια και τις ρίζες τους όπου και αν κατοίκησαν. .
Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι οι σύλλογοι αρχιτεκτόνων του νομού Δωδεκανήσου και του έναντι Τουρκικού νομού των Μούγλων είχαν εκφράσει παλιότερα ενδιαφέρον για κοινή προσπάθεια αναπαλαίωσης και διατήρησης τόπων – μνημείων όπως το Λεβίσσι, αλλά δυστυχώς η άρνηση της Τουρκικής Κυβέρνησης να υλοποιηθούν διασυνοριακά προγράμματα (Interreg) της Ε.Ε , δεν επέτρεψαν την υλοποίηση του εγχειρήματος.
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, με την ιδιότητα του πρώην Υφυπουργού Πολιτισμού και π. Βουλευτή Δωδεκανήσου, επιτρέψτε μου να διατηρώ ιδιαιτέρως θερμά συναισθήματα για ένα τόπο που ευρίσκεται απέναντι από τον τόπο της καταγωγής μου και κτίστηκε από συμπατριώτες μου Δωδεκανήσιους και να ζητήσω την άμεση ενεργοποίηση σας για το Λεβίσσι ώστε να μην εξαφανισθεί η μοναδική αρχιτεκτονική του και η Ελληνικότητα του και καταστεί ένας Τουρκικός τουριστικός προορισμός με μοναδικό σκοπό το κέρδος.
Με Τιμή,
Γιώργος Ν. Νικητιάδης.
τ. Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.
π. Βουλευτής Δωδεκανήσου.