Ουτοπία είναι ακόμη για την ανθρωπότητα τα μεγάλα μακρινά ταξίδια σε γνωστές και άγνωστες περιοχές του διαστήματος.
Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμη τρόπος ώστε το ταξίδι να διαρκέσει λίγο, όσο δηλαδή μπορούν να αντέξουν οι άνθρωποι.
Τις ψευδαισθήσεις που κάποιοι καλλιεργούν εδώ και πολύ καιρό για μεγάλα ταξίδια στο διάστημα, ακόμη και για επικοικισμό του Άρη ή άλλων πλανητών, διάλυσε με την ομιλία του προχθές το βράδυ στο Κατάλυμα της Ισπανίας, στη Μεσαιωνική Πόλη, ο Καθηγητής αστροφυσικής, επικεφαλής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Σταμάτης Κριμιζής.
Με απλό και κατανοητό τρόπο ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής «ταξίδεψε» το ακροατήριό του σε όλα τα σημεία που κατάφεραν να φθάσουν από το 1977 μέχρι σήμερα τα διαστημόπλοια Voyager 1 και Voyager 2.
Εκτενή αναφορά έκανε ο καθηγητής στη λειτουργία και στα όργανα που διαθέτει το Voyager 1 για να επικοινωνεί με τους επιστήμονες που το προγραμμάτισαν.
Πρόκειται για το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη (το Voyager 2 που εκτοξεύτηκε 16 ημέρες ενωρίτερα, στις 20 Αυγούστου 1977, βρίσκεται λίγο πιο πίσω).
Νέα στοιχεία που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος «Voyager 1» και έστειλε στη Γη, επιβεβαιώνουν ότι τώρα ταξιδεύει πλέον στον διαστρικό χώρο, έχοντας αφήσει πίσω του τη λεγόμενη ηλιόσφαιρα, τη «φούσκα» φορτισμένων σωματιδίων και μαγνητικών πεδίων που περιβάλλει τον Ήλιο.
«Κανένα άλλο ανθρώπινο κατασκεύασμα δεν έχει φθάσει τόσο μακριά, όσο το «Voyager 1».
Η αρχική ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας μας ότι το σκάφος είχε ‘δραπετεύσει’ από την επικράτεια του Ήλιου, είχε γίνει πέρυσι», εξήγησε ο καθηγητής.
«Η εκτόξευσή του έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977. Βρίσκεται 37 χρόνια και δέκα ημέρες στο διάστημα. Το ξεκινήσαμε για να μείνει για τέσσερα χρόνια. Είναι ένα θαύμα αυτό που έγινε και ξεπέρασε τις προβλέψεις των τεχνικών, που μας έλεγαν διαφορετικά πράγματα», δήλωσε ο κ. Κριμιζής.
Οι αστροφυσικοί, μέσα στα 37 χρόνια που το Voyager1 πορεύεται στο διάστημα, ήλπιζαν ότι θα καταφέρουν να ανακαλύψουν τι υπάρχει πέρα από τα σύνορα του ηλιακού κόσμου.
Τώρα όμως το διαστημόπλοιο πέρασε αυτά τα σύνορα και γκρέμισε όλα τα μοντέλα που είχαν φανταστεί οι επιστήμονες για την έξοδο στο άγνωστο σύμπαν.
«Σχεδόν 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, στα όρια του ηλιακού συστήματος, οι συνθήκες δεν ήταν αυτές που περίμεναν οι ερευνητές γιατί οι ηλιακοί άνεμοι έδειξαν να χάνουν την έντασή τους, οι κοσμικές ακτίνες κινούνται ιδιόμορφα και το μαγνητικό πεδίο αυξομειώνεται αναπάντεχα».
Σήμερα, όπως δήλωσε ο καθηγητής, το Voyager 1 απέχει από τη γη περίπου 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή 127 AU όντας το πιο απομακρυσμένο από τη Γη αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής. Η ταχύτητά του είναι περίπου 3,6 AU (ισοδυναμεί με 600 εκατομ. km) τον χρόνο, σε σύγκριση με τον Ήλιο.
Όπως και το δίδυμό του Voyager 2, το Voyager 1 μεταφέρει ένα δίσκο από χρυσάφι με ένα χαιρετισμό προς τα τυχόν νοήμονα όντα που, ίσως συναντήσει κάποτε το σκάφος. Ο δίσκος περιλαμβάνει ήχους, μουσική και 115 εικόνες από τον πλανήτη Γη. Θα τα βρουν ενδεχομένως, όποιοι το προσεγγίσουν μετά την απόσυρσή του», δήλωσε ο κ. Κριμιζής.
«Τo ”Voyager 1” θα συνεχίσει να ταξιδεύει. Η επικοινωνία του ωστόσο με τη Γη κάποια στιγμή θα σταματήσει λόγω του ενεργειακού «θανάτου» του. Η επικοινωνία μας όμως υπολογίζουμε ότι θα τερματιστεί γύρω στο 2025. Αυτό θα συμβεί γιατί η ισχύς της μπαταρίας που κουβαλά συνεχώς ελαττώνεται. Μετά το 2020 περίπου δεν θα έχουμε αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για τη λειτουργία όλων των πειραμάτων που “τρέχουν”εξήγησε ο κ. Σταμάτης Κριμιζής.
Σε ερώτηση σχετικά με την πραγματοποίηση νέων διαστημικών αποστολών μετά την απόσυρση των Voyager1 και Voyager 2 ο κ. Κριμιζής δήλωσε:
«Δυστυχώς δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για κάτι τέτοιο. Για να φθάσει ένα άλλο σκάφος εκεί που είναι το ένα διαστημόπλοιο θα πρέπει να κινείται με ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει πως θα εξαρτόμαστε από τα Voyager μέχρι να τελειώσουν οι μπαταρίες τους . Αυτή η γενιά δεν θα μάθει περισσότερα. Η επιστημονική κοινότητα ενδιαφέρεται για το θέμα. Μέχρι τώρα όμως μας αναφέρουν πως πρέπει να ασχοληθούμε μόνο με τα συγκεκριμένα διαστημόπλοια».
Σχετικά με το ταξίδι που υπόσχεται εταιρεία στον Άρη, ο καθηγητής δήλωσε:
«Ο καθένας μπορεί να διαφημίζει ό,τι θέλει. Δεν έχει σχεδιαστεί αποστολή προς τον Άρη ίσως γιατί είναι πολύ δαπανηρή. Δεν υπάρχει εγγύηση επιστροφής από το συγκεκριμένο ταξίδι.
Αυτό είναι απαράδεκτο για τις επιστημονικές υπηρεσίες των χωρών που έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Ποιος όμως θα εμποδίσει αυτούς που πιστεύουν όσα λέγονται ή εκείνους που θέλουν να αυτοκτονήσουν; Η διαφήμιση δεν αποτελεί και πραγματικότητα».
https://www.dimokratiki.gr/18-09-2014/st-krimizis-kathigitis-astrofisikisoutopia-gia-tin-anthropotita-ta-makrina-taxidia-sto-diastima/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.