• Θετική ανταπόκριση συστημικής τράπεζας στο αίτημα του Δήμου για λήψη δανείου
Συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη η ομάδα κοινού ελέγχου παραβάσεων στις παραλίες της Ρόδου έπειτα από αίτημα της δημοτικής αρχής Ρόδου. Αποτελείται από στελέχη του δήμου, της ΑΑΔΕ, της Κτηματικής Υπηρεσίας και εισαγγελικό λειτουργό. Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει τη δράση της για τη διαπίστωση παραβάσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό και στην παραλία.
«Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών συστάθηκε η ομάδα κοινού ελέγχου για την περιοχή μας με τη συμμετοχή μελών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ρόδου την ΑΑΔΕ και την Κτηματική Υπηρεσία και τη συμμετοχή εισαγγελέα οριζόμενο κάθε φορά από την εισαγγελία πρωτοδικών. Η ομάδα θα ξεκινήσει ελέγχους άμεσα. Αν τα ευρήματα αυτής της ομάδας είναι αρνητικά για τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να διακοπεί η λειτουργία τους. Δεν είναι ωραίο να συμβαίνει αυτό εν μέσω της σεζόν, παρόλα αυτά δεν έχουμε την αρμοδιότητα να πάρουμε αποφάσεις», δήλωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, κ. Κώστας Χαλκιάς.
Αναφορικά με το αίτημα του ιδιοκτήτη beach bar το οποίο σφραγίστηκε με απόφαση της δημοτικής επιτροπής, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο του νόμου προκειμένου να λειτουργήσει ξανά η επιχείρηση, ο κ .Χαλκιάς δήλωσε ότι:
«Ο επιχειρηματίας υπέβαλε ένα αίτημα στο δήμο Ρόδου. Και οποιοδήποτε αίτημα υποβάλλεται στο δήμο είμαστε υποχρεωμένοι να το εξετάζουμε. Στο πλαίσιο αυτό, εννοείται ότι ζητήσαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και τη Νομική Υπηρεσία να εξετάσουν όσα αναφέρει ο επιχειρηματίας. Εάν λοιπόν οι υπηρεσίες μας έφερναν μία εισήγηση θα την ακολουθούσαμε. Μέχρι σήμερα αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι υπηρεσίες δεν έχουν γνωμοδοτήσει για κάτι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε. Παραμένουμε δηλαδή το καθεστώς της σφράγισης του καταστήματος. Βέβαια, όποιο νέο αίτημά μας υποβληθεί στο μέλλον θα το εξετάσουμε και πάλι.
Δεν ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του δήμου Ρόδου αν θα αφήσει ανοιχτό ή αν θα κλείσει κάποιο κατάστημα. Οι αρμοδιότητες είναι δέσμιες. Αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να κλείσει ένα κατάστημα, είσαι υποχρεωμένος να το κλείσεις. Αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να μείνει ανοιχτό, πρέπει να το αφήσεις ανοιχτό. Τα προηγούμενα χρόνια ασκούνταν πολιτική πάνω στις πλάτες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Προσωπικά θεωρώ λανθασμένη την τακτική αυτή. Το κατά πόσο είναι σύννομη η λειτουργία ή όχι ενός καταστήματος και στο τι πρέπει να κάνεις στην περίπτωση που δεν είναι, δεν έχεις την ευχέρεια να το κρίνει η εκάστοτε δημοτική αρχή. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, σφάλλει. Και όποιος κατά το παρελθόν ασκούσε πολιτική για να αφήσει ανοιχτό ή να κλείσει ένα κατάστημα παρέβαινε το καθήκον του. Είμαι κάθετος σε αυτό το ζήτημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε τη νομική υποχρέωση να προχωρήσουμε στη σφράγιση του καταστήματος».
Τέλος, ο αντιδήμαρχος οικονομικών δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν σφραγίσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία λειτουργούν χωρίς άδεια ή έχουν προβεί σε μία σειρά από παραβάσεις.
«Υπάρχει αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό και στην παραλία και δεν πληρούν τους υγειονομικούς όρους λειτουργίας που προβλέπει ο νόμος, τους πολεοδομικούς και αρχαιολογικούς. Κάποιες από αυτές έχουν προβεί στην γνωστοποίηση, την έκδοση της άδειας που προβλέπεται να έχουν για να λειτουργούν και η οποία ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Βεβαίως υπάρχουν και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλία οι οποίες δεν έχουν μπει καν στη διαδικασία γνωστοποίησης της δραστηριότητάς τους. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν χωρίς καμία άδεια. Εφόσον γίνουν οι έλεγχοι, θα επιβληθούν κυρώσεις», δήλωσε ο κ. Χαλκιάς.
Θετική ανταπόκριση και από συστημική τράπεζα στην αίτηση δανείου
Και η Optima Bank ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του δήμου Ρόδου για τη χορήγηση δανείου ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία για τη λήψη δανείου επίσης 9,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο μεταξύ όμως ήρθε και η θετική ανταπόκριση από την τράπεζα στην οποία είχε απευθυνθεί η δημοτική αρχή.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο αντιδήμαρχος οικονομικών Κώστας Χαλκιάς ανέφερε αναλυτικότερα τα εξής: «Ο έλεγχος της απόφασής μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έχει ολοκληρωθεί. Το θέμα έχει υποβληθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΠΚΔ. Αυτό το δάνειο όπως είπαμε καλύπτει μερικώς το άνοιγμα που υπάρχει στο Δήμο Ρόδου. Το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ μεγαλύτερο. Πέραν τούτου υπάρχουν και άλλες ανεξόφλητες υποχρεώσεις, που πολλές φορές αναλήφθηκαν με τρόπο μη κανονικό. Πρέπει να βρούμε το ισοδύναμο μέτρο για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις αυτές. Ένα από τα μέτρα αυτά είναι η επιχορήγηση για τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία για να υποβάλουμε αίτημα. Απομένει όμως και ένα άλλο ποσό που δεν αφορά στις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις αλλά ούτε και στα ποσά που θα πληρωθούν από το Δάνειο του ΤΠΚΔ. Πρόκειται ωστόσο για ποσά που οφείλονται όπως π.χ. για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.
Ευτυχώς επειδή διακρίναμε νωρίς τα ζητήματα αυτά. Εκτός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, απευθυνθήκαμε και αλλού για να αντιμετωπίζουμε το δημοσιονομικό κενό. Δεν ήταν η μόνη μας επιλογή το ΤΠΚΔ, απευθυνθήκαμε και στις συστημικές τράπεζες. Και πήραμε θετική απάντηση από τράπεζα για δάνειο 9,5 εκατ. ευρώ. Άρα λοιπόν δεν ισχύει ότι μας έκλεισαν τις πόρτες οι συστημικές τράπεζες. Άρα λοιπόν κάποιος δεν ήξερε τι έλεγε. Και δεν είναι η πρώτη φορά που δεν ήξεραν τι έλεγαν και δεν ξέρουν τι λένε. Ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή αφού ελέγχανε οι τράπεζες τα στοιχεία που έπρεπε να ελεγχθούν, θα ανταποκρίνονταν.
Ήταν λάθος η προσέγγιση ότι αν αναφέρεσαι στο πρόβλημα και δεν ωραιοποιείς τις καταστάσεις, δεν πρόκειται να πάρεις δάνειο από τις τράπεζες. Εμείς ήμασταν της άποψης ότι δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις αλλά αναφέρεις το πρόβλημά σου με ειλικρίνεια. Και όταν είσαι ειλικρινής ο συναλλασσόμενος το εκτιμά και ανταποκρίνεται».