Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων ξεκινά αγώνας δρόμου των νέων φοιτητών για την εύρεση κατοικίας, τόσο των Δωδεκανησίων που θα σπουδάσουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όσο και εκείνων που θα έρθουν στο νησί μας για να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η έκθεση του E-Real Estates περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία με επίκεντρο τα υψηλά ενοίκια αλλά και τη μικρή διαθεσιμότητα λόγω της αυξανόμενης δυναμικής του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Στη Ρόδο, όπως και στα Χανιά και στην Κέρκυρα, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών μισθώνουν τις κατοικίες σε φοιτητές από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο –Ιούνιο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες, εγγράφουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Στη Ρόδο και συγκεκριμένα στην πόλη 798 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 50τμ-60τμ πλήρως επιπλωμένης με το σύνολο των οικοσυσκευών να αγγίζει ακόμη και τα 650€/μήνα (!), ενώ για κατοικία 30τμ-45τμ η διαθεσιμότητα είναι αισθητά μικρή. Το φθηνότερο διαθέσιμο ενοίκιο είναι 300 ευρώ για σπίτι επιφάνειας 30 τ.μ.
Αν και οι μεσίτες δίνουν ελάχιστες και μέσες τιμές αγοράς, παράλληλα εξηγούν πως στην πράξη όλα είναι δυναμικά. Με το που βγουν οι βάσεις και ξεκινά μαζικά το οικογενειακό «σαφάρι» για την εύρεση φοιτητικής κατοικίας, τα προς ενοικίαση ακίνητα εξαντλούνται γρήγορα και οι τιμές ανεβαίνουν. Αρχές Ιουλίου και είναι ήδη δύσκολο να βρεις φθηνό και ποιοτικό ακίνητο.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η Αθήνα – η οποία και απορροφά τον μεγαλύτερο αριθμό Δωδεκανήσιων φοιτητών, παραμένει η ακριβότερη πόλη, αν και η διαφορά τιμής με την υπόλοιπη Ελλάδα φαίνεται να έχει μειωθεί μέσα στην τελευταία 5ετία.
Όπως προκύπτει από την έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, στις δημοφιλείς περιοχές της Αθήνας απλά δεν υπάρχουν ποιοτικά ακίνητα προς ενοικίαση με τιμή έως 300 ευρώ, ενώ ένα στα δύο που είναι διαθέσιμα έχουν ζητούμενο ενοίκιο άνω των 500 ευρώ. Στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ αποτελούν μόλις το 0,8% (2,89% το 2023, 12,47% το 2022) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ το μήνα είναι ακίνητα έως 30 τ.μ., κυρίως μη ανακαινισμένα και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που δεν βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των φοιτητών. Στα δυτικά προάστια, σχεδόν 8 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.μ. έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ, εκ των οποίων οι 4 άνω των 500 ευρώ.
Χειρότερα είναι τα πράγματα στις περιοχές των νοτίων προαστίων, όπου η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ είναι σχεδόν μηδενική (0,4%), όπως και στον Πειραιά 0,75%. Στο κέντρο της Αθήνας, το 86,66%, δηλαδή, σχεδόν 9 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.μ., έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ. Παράλληλα, η έρευνα δείχνει ότι 5 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 501 ευρώ το μήνα, όταν το 2022 ήταν μόλις 1 στις 10 κατοικίες.
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πόλη όπου επίσης έχει πολλούς Δωδεκανήσιους φοιτητές, σχεδόν 6 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.μ. έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ, εκ των οποίων οι τρεις άνω των 501 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ το μήνα είναι ακίνητα έως 30 τ.μ. στις δημοφιλείς περιοχές και σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένα ή και πλήρως ανακαινισμένα.
Το κύμα ακρίβειας που έχει συρρικνώσει το οικογενειακό εισόδημα και η αύξηση των ενοικίων που είναι σχεδόν απαγορευτική, έχει ως αποτέλεσμα η ενοικίαση σπιτιού κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να εξελίσσεται σε βραχνά για τους φοιτητές και τους γονείς τους.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες ζητούν προκαταβολή ένα ενοίκιο και ένα μπροστά ως εγγύηση αλλά είθισται πλέον να ζητούν ένα και δύο ως εγγύηση, ενώ αν μεσολαβεί και μεσιτικό γραφείο τότε το ποσό αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
Υπάρχουν μάλιστα αρκετές περιπτώσεις επιτυχόντων από τα Δωδεκάνησα που ενώ πέρασαν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους διότι δεν μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα από την οικογένεια.
Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της σεζόν μετά από την καταστροφική πυρκαγιά, καθιστά απαγορευτική για πολλές οικογένειες την μετακίνηση των επιτυχόντων από τα νησιά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η κάλυψη των εξόδων της διαμονής εκτός Δωδεκανήσου, που περιλαμβάνει υψηλά ενοίκια, έξοδα διατροφής και μετακινήσεων και ρευστό για την κάλυψη πάγιων εξόδων αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση για πολλές οικογένειες που αδυνατούν να στηρίξουν τα παιδιά τους στο επόμενο βήμα της επιτυχίας, που είναι η φοιτητική ζωή.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δ», και φέτος πολλοί φοιτητές θα μετακινηθούν μόνο για την εγγραφή τους στη Σχολή και θα επιστρέψουν στο σπίτι τους μέχρι να καλυτερεύσουν τα οικονομικά της οικογένειας σε βαθμό που θα επιτρέψουν την μετάβαση εκτός νησιού ενώ αρκετοί φοιτητές και σπουδαστές βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση εργασίας, για τις λεγόμενες «δουλειές του ποδαριού» ώστε είτε να καλύψουν εξολοκλήρου τα έξοδά τους είτε μέρος αυτών.
Πολλοί φοιτητές καταφεύγουν στη λύση του συγκατοίκου αλλά και πάλι το κόστος διαβίωσης πλέον είναι σχεδόν απαγορευτικό για τους φοιτητές και τους γονείς τους.
Επιπλέον παρατηρείται και η αναζήτηση σπιτιών σε όμορους Δήμους καθώς τα ενοίκια για σπίτια σε κοντινές αποστάσεις από τα πανεπιστήμια είναι σχεδόν απλησίαστα για το μέσο ελληνικό εισόδημα το οποίο έχει συρρικνωθεί σημαντικά στα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και βεβαίως της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις στο επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου, οπότε εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν επιπλέον ακίνητα από τις πλατφόρμες, λόγω και της λήξης της τουριστικής περιόδου, οι τιμές των ενοικίων θα «τσιμπήσουν» ακόμα περισσότερο λόγω της αυξημένης ζήτησης σε «φοιτητουπόλεις».