Τοπικές Ειδήσεις

“Υποβαθμίζουν κι άλλο τα σχολεία των χωριών”

Από την Ενωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ρόδου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Δεν σταματάει η «δουλειά» για τα σχολεία ούτε το καλοκαίρι. Και δεν εννοούμε φυσικά ότι μόλις έκλεισαν τα σχολεία έχουν αρχίσει εργασίες αποκατάστασης των κτιριακών προβλημάτων που είναι πολλά, ούτε βέβαια ότι έχει υπάρξει μέριμνα για δημιουργική απασχόληση τους καλοκαιρινούς μήνες μέσα στα σχολεία.

Αναφερόμαστε στην εντολή του Υπουργείου Παιδείας να υποβαθμιστούν τα ολιγοθέσια σχολεία των χωριών μας, που δόθηκε αμέσως μόλις έκλεισαν για τις καλοκαιρινές διακοπές. Σε χωριά όπως τα Καλαβάρδα, η Διμηλιά, η Δαματριά, η Ψίνθος, τα Μάσσαρι σχολεία 4θέσια γίνονται 3θέσια, και 3θέσια γίνονται 2θέσια εν μία νυκτί με κριτήρια βέβαια όχι εκπαιδευτικά/παιδαγωγικά αλλά οικονομικά. Όπως οικονομικά είναι και τα κριτήρια με βάση τα οποία αυτά τα ίδια σχολεία δεν έχουν πολλές φορές ούτε τις απαραίτητες ειδικότητες όπως δασκάλους Αγγλικών, πληροφορικής κ.ά. ή ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Σε αυτά τα σχολεία δεν φοιτούν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Είναι παιδιά που πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σε ένα ήδη υποβαθμισμένο σχολείο λοιπόν μια τέτοια αλλαγή θα φέρει περαιτέρω  υποβάθμιση έως και κλείσιμο με αποτέλεσμα να γεμίσουν σχολεία μεγαλύτερων χωριών χωρίς βέβαια να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να γίνει αυτό (αίθουσες, σχολικό κλπ.) και επιβαρύνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία για μαθητές κι εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς οικονομικά.

Φυσικά δεν θα μείνουν ανεπηρέαστα και τα σχολεία στην πόλη από αυτή την εξέλιξη. Υπάρχουν σχολεία στην πόλη με λίγα παιδιά ανά τάξη που στην πορεία δεν αποκλείεται να ζητηθεί να ενωθούν και να γίνεται συνδιδασκαλία δύο τάξεων (πχ. Α’ και Β’) με βάση και τον νόμο για 25άρια τμήματα.

Η πείρα από όλη την Ελλάδα δείχνει ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Σχολεία υποβαθμίζονται και κλείνουν ακόμα και σε μεγάλες πόλεις. Κανένας εφησυχασμός!

Ήδη τα σχολεία των χωριών που υποβαθμίζονται έχουν στείλει υπόμνημα στο Υπουργείο παιδείας και τη Δευτέρα 8/7 καλούν σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου στις 12μμ και στη 1μμ στο Δήμο Ρόδου.

Καλούμε τους γονείς όλου του νησιού να είναι εκεί να ακουστεί η φωνή μας δυνατά! Όχι άλλη υποβάθμιση στην εκπαίδευση!

Να σταματήσει άμεσα η διαδικασία μείωσης των οργανικών θέσεων.

Να τοποθετηθούν οι ειδικότητες που χρειάζονται στα ολιγοθέσια σχολεία

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου