Απόψεις

Ποδηλάτες στη μάχη των δρόμων

Πρόσφατα ακούσαμε για τον χαμό του Νορβηγού ποδηλάτη Αντρέ Ντρέγκε που είχε βγει ο νικητής στον Διεθνή ποδηλατικό αγώνα της Ρόδου το 2024, ότι χάθηκε σε αγώνα δρόμου κατά τη διάρκεια του Γύρου της Αυστρίας.

Πρόσφατα επίσης μάθαμε για σοβαρά ατυχήματα που συνέβησαν φέτος σε πρωταθλητές ποδηλασίας Ρόδιους κατά τη διάρκεια των προπονήσεών τους στο δρόμο. Οι δύο τυγχάνουν να είναι γνωστοί συμπολίτες μας που ασχολούνται χρόνια με τον αθλητισμό και φέρουν πολλές διακρίσεις και τιμές στο νησί μας και ένα ακόμα παιδί που επίσης είχε διακριθεί. Ο ένας εκ των οποίων είναι ακόμα πολύ σοβαρά.

Λυπούμαστε πολύ για τα γεγονότα αυτά αλλά το χειρότερο είναι ότι όσο και αν προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους αυτούς που ασχολούνται με τα θέματα των δρόμων ακόμα και αυτών της οδηγικής συμπεριφοράς δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα όταν κάθε μέρα μαθαίνουμε τον τραυματισμό ενός ποδηλάτη.

Πόσοι ρόδιοι ποδηλάτες (μεταξύ των οποίων και η υπογράφουσα) έχουν τραυματισθεί σοβαρά στους δρόμους για πολλούς λόγους όλα αυτά τα χρόνια;

Πόσες φορές έχουμε πληρώσει ακριβά αν όχι με το τίμημα της ίδιας μας της ζωής την αγάπη μας γι αυτό το άθλημα, όταν ακόμα κι αν δεν έχουμε χτυπήσει, σπάνε τα ποδήλατά μας στους απαίσιους δρόμους με τις φοβερές λακκούβες ή παθαίνουν ζημιές που δεν φτιάχνουν.

Δυστυχώς υπάρχουν και πολλοί οδηγοί ασυνείδητοι οι οποίοι κυκλοφορούν ακόμα χωρίς να τους ελέγχει ποτέ κανείς ή να τους περιορίζει που ευθύνονται για πολλά ατυχήματα ποδηλατών. Και πώς να μην γίνεται αυτό αφού θεωρούν τους ποδηλάτες τουλάχιστον ονειροπόλους κάτι το οποίο δεν ισχύει φυσικά.

Οι ποδηλάτες συμπολίτες μας που έχουν τραυματιστεί πρόσφατα έχουν αφιερώσει ατελείωτες και αμέτρητες ώρες από την προσωπική τους ζωή, χρόνο και χρήμα αλλά και πολλές στερήσεις προκειμένου να φθάσουν στα επίπεδα πρωταθλητισμού που είχαν οραματιστεί οι περισσότεροι από αυτούς με δικά τους έξοδα χωρίς χορηγούς.

Λυπάμαι πολύ για την κατάσταση των δρόμων μας για ακόμα μια φορά. Επίσης λυπούμαστε ιδιαιτέρως για τις απαράδεκτες συμπεριφορές πολλών συνανθρώπων μας οδηγών επιβατηγών και μη οχημάτων που οδηγούν ασυνείδητα με θύματα αθώους ανθρώπους και συναθλητές μας.

Τέλος να ευχηθούμε καλή ανάρρωση, κουράγιο και γρήγορη επάνοδο στην ποδηλασία σε όσους αυτή τη στιγμή παλεύουν με τους τραυματισμούς τους.

Ελένη Ν. Καραγιάννη

Αθλήτρια Τριάθλου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου