Μετά από μια διπλή εκλογική αναμέτρηση σε κλίμα ακραίας πόλωσης, ανατροπή δεδομένων μέσα σε λίγες ημέρες και τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής εδώ και δεκαετίες, η Γαλλία εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, με το πολιτικό σύστημα της χώρας να καλείται να βρει λύση ώστε να αποφευχθεί η ακυβερνησία, καθώς κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία.
Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που του έδιναν την πρωτιά, το κόμμα RN της Μαρίν Λεπέν όχι μόνο δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, αλλά κατέληξε τρίτο, πίσω από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της εκλογικής σύμπραξης των δυνάμεων της Αριστεράς υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν και το κεντρώο μπλοκ ENSEMBLE που πρόσκειται στον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Στη δ» κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «τι σηματοδοτεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία: κι αν μπορούμε να μιλήσουμε για τη μεγάλη ανατροπή;» τρία πρόσωπα: Ο καθηγητής Διεθνών Θεσμών Πάνος Γρηγορίου, η διδάκτωρ ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής Ελευθερία Φτακλάκη και ο δρ. Κωνσταντίνος Τασσάς, πολιτικός μηχανικός, οικονομολόγος, ο οποίος έζησε για 30 χρόνια στο Παρίσι.
Πάνος Γρηγορίου
Ο Πάνος Γρηγορίου, καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών Πανεπιστημίου Αιγαίου, τονίζει ότι «Η Marianne θα είναι πάντα ζωντανή. Η Γαλλική Δημοκρατία νίκησε. 175-205 έδρες στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (η μεγάλη επάνοδος του Σοσιαλιστικού Κόμματος). 155-174 έδρες στο Μαζί (Προεδρικός Συνασπισμός) και μόλις 115-130 έδρες στον ακροδεξιό Εθνικό Συνασπισμό. Η δημοκρατία δεν είναι κραυγές. Δεν είναι μίσος. Δεν είναι απλή έκρηξη συναισθημάτων. Είναι σύνεση. Είναι λογική δημιουργία. Αυτή θα είναι η ταυτότητα του νέου πρωθυπουργού. Au revoir les enfants. On se souvient de vous, toujours – Αντίο παιδιά. Πάντα θα σας θυμόμαστε».
Ελευθερία Φτακλάκη
Η δρ. Ελευθερία Φτακλάκη, διεθνολόγος/πολιτικός επιστήμων, διδάκτωρ ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και πολιτευτής της ΝΔ στα Δωδεκάνησα αναφέρει: Μετά τον απόηχο των πρόσφατων ευρωεκλογών, που ανέδειξαν νέες απειλές στα δημοκρατικά πολιτεύματα των κρατών-μελών της Ένωσης με την άνοδο ακραίων πολιτικών μορφωμάτων, η περίοδος των εκλογικών αναταράξεων συνεχίστηκε με τις εκλογές στη Γαλλία, όπου τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης έφεραν τη μεγάλη ανατροπή, καθώς η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Le Pen από πρώτο κόμμα που αναδείχθηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών, προχθές βρέθηκε στη τρίτη θέση με 143 έδρες, ενώ το Νέο Λαϊκό Μέτωπο από δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 178 έδρες με το κόμμα του Macron (Ensemble) να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 150 έδρες. Στο σημείο θα πρέπει να πιστώσουμε αυτή την ανατροπή στη μέθοδο του χάους που επέλεξε ο Εμ. Μακρόν, που εν τέλει λειτούργησε.
Ένα ασφαλές πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από τις γαλλικές εκλογές είναι το εξής: η δημοκρατία νίκησε. Η Γαλλία, η χώρα που γέννησε τη Γαλλική Επανάσταση, τους πατέρες του Διαφωτισμού, τον Βολταίρο, το Ρουσσώ, τον Ντιντερό, τον Μοντεσκιέ, άντεξε και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό θα έχει διάρκεια και ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα επιτύχει. Η γαλλική κοινωνία επενδύει πολλά στο νέο σχήμα καθώς κάθε λάθος πολιτική κίνηση, θα είναι νερό στο μύλο της Λεπέν και της παράταξής της. Άλλωστε, το μήνυμα που έστειλαν οι Γάλλοι στο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα ήταν ξεκάθαρο: «Συνεργασθείτε» καθώς για πολλά χρόνια η Γαλλία έδειχνε ανίκανη για συμβιβασμό ή κυβερνητικό συνασπισμό. Ίσως ήλθε η ώρα το πολιτικό σύστημα να κάνει τις υπερβάσεις του και να αποδείξει πως μπορεί να το πράξει, αν μη τι άλλο για τη θωράκιση της δημοκρατίας και τον εξοβελισμό κάθε πολιτικού μορφώματος που προτάσσει τον ακραίο εθνικισμό και τη ρητορική του μίσους. Μένει να αποδειχθεί πόσο ώριμο είναι το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα της Γαλλίας.
Φυσικά έχει αξία να αναδείξουμε και τη μεγάλη νίκη των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία με την πανηγυρική νίκη του Sir Keir Starmer. Σαφώς, πολλά μπορούν να ειπωθούν για αυτή τη νίκη, όμως ως πρώτη αποτίμηση θα σταθώ στο εξής: στην «Αλλαγή», το κεντρικό σύνθημα των Εργατικών που έπιασε τον παλμό της αγγλικής κοινωνίας καθώς τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται στο πεδίο της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής, του επιπέδου ζωής, της δημόσιας υγείας, των σκανδάλων, της πολιτικής αστάθειας με τη συνεχή εναλλαγή των πρωθυπουργών, και τέλος, με το Brexit (2020) να δίνει τη χαριστική βολή στη Γηραιά Ήπειρο.
Έχουμε λοιπόν δυο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο διαχρονικά ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη που σαφώς δεν μπορούν να συγκριθούν για να εξαχθούν κοινά συμπεράσματα. Όμως, ένα σημαντικό σημείο που μπορούμε να αναδείξουμε από τα εκλογικά αποτελέσματα των δύο χωρών αφορά στο Μέλλον της ΕΕ. Αφενός, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γαλλία λογικά θα διασφαλίσει τις προτεραιότητες του Em. Macron για την Ένωση, που σημαίνει πως στην νέα ευρωπαϊκή διακυβέρνηση οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την Ένωση είναι σαφώς μικρότεροι από αυτούς που θα είχαμε με την εκλογή του RN. Αφετέρου, στη Γηραιά Ήπειρό, έχουμε έναν νέο πρωθυπουργό υπέρμαχο της ΕΕ. Φυσικά, αυτό μπορεί να μην σηματοδοτεί την επανένταξη της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, όμως η Ένωση θα αποκτήσει εκ νέου τον ισχυρό της σύμμαχο με κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιφερειακή γειτονιά και όχι μόνο, γεγονός που θα ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας αλλά και την προοπτική μιας Αμυντικής Ένωσης.
Ευλόγως θα αναρωτηθείτε πώς μπορεί αυτό να συμβεί αφού η Μεγάλη Βρετανία από το 2020 βρίσκεται εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας; Ας μην ξεχνάμε πως η επόμενη μέρα στην ΕΕ θα αποκτήσει άλλα χαρακτηριστικά λόγω των συσχετισμών δυνάμεων και ίσως ο Macron μαζί με τους αρχηγούς των πρόθυμων κρατών-μελών (στα οποία συμμετέχει και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη), να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της βαθύτερης ενοποίησης με όχημα την πρόταση των 12 σοφών του γερμανο-γαλλικού άξονα, που μεταξύ άλλων προτείνουν μια Ένωση ομόκεντρων κύκλων («Ενωμένοι στην πολυμορφία»). Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση που θα πρέπει να μπει δυναμικά στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο καθώς οι γεωπολιτικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή ήπειρο απαιτούν μια νέα αντίληψη ως προς τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και στρατηγικής αυτονομίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η κα Φτακλάκη.
Κωνσταντίνος Τασσάς
Ο δρ. Κωνσταντίνος Τασσάς, πολιτικός μηχανικός, οικονομολόγος, πρώην επικεφαλής της Task Force για τα έργα στην Ελλάδα από το 2006, ο οποίος έζησε επί σειρά ετών στο Παρίσι, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία αναφέρει μιλώντας στη «δ» ότι «από την πρώτη του θητεία ο Μακρόν συγκέντρωσε όλες του τις δυνάμεις στην Ευρώπη και όχι στη καθημερινότητα των συμπολιτών του. Δυστυχώς, όμως, στην Ευρώπη δεν βρήκε τους επιθυμητούς συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους με κύριους κρυφούς ανταγωνιστές τους αιώνιους υποκριτές Γερμανούς που μέχρι την 24η Φεβρουαρίου 2022 έπαιζαν κρυφά με τους Ρώσους κοιτάζοντας την πάρτη τους και αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους». Ο κ. Τασσάς προσθέτει ότι “ο μοιραίος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο μόνος ENArque Πρόεδρος [έχει βγάλει την ΕΝΑ École Normale d’Administration No 1 Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στον Κόσμο] που κατάφερε στη διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας να βάλει τους Γάλλους Δημοκράτες μεταξύ της σφύρας και του άκμονος.
«Από τη μια, την Ακροδεξιά λαϊκίστρια και ρατσίστρια μέχρι το μεδούλι και ήδη αλαζόνα Μαρίν Λεπέν και από την άλλη τον «αριστερό» εμπαθή, ακραίο και επικίνδυνα καταστροφικό λαϊκιστή Ζαν Λιούκ Μελανσόν. Και στη μέση ένας Πρόεδρος τεχνοκράτης, μη πολιτικός, οδηγούμενος και παρασυρόμενος από το πολυετές τραπεζικό του παρελθόν αντιμετώπισε τους Γάλλους πολίτες κυνικά, όπως ένας τραπεζίτης αντιμετωπίζει έναν πελάτη μη δυνάμενο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Δεν ενήργησε πολιτικά σε καμιά από τις κοινωνικές δυσκολίες [βλ. κίτρινα γιλέκα, το συνταξιοδοτικό, κ.ά] παρά μόνο ψυχρά διαχειριστικά. Οι Γάλλοι ως βαθιά πολιτικοποιημένοι δημοκράτες δεν του το συγχώρεσαν και ούτε πρόκειται να του το συγχωρέσουν. Γι’ αυτό οι εκλογές αυτές θα σημάνουν έναν σημαντικό εθνικό κοινωνικό συναγερμό με άγνωστες για τη Γαλλία αλλά και για την Ευρώπη συνέπειες.
«Ουφ, όπως έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η Liberation. Τελικά για πολλοστή φορά τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των Γάλλων απέτρεψαν τα χειρότερα. Για άλλη μία φορά η αλαζών Μαρίν καλπάζουσα με έπαρση στο μαύρο άλογο, ακόμα και στον πρώτο γύρο των νομοθετικών εκλογών έπεσε με βαρύγδουπο τρόπο από το σύννεφό της που είχε σχηματίσει τόσο με τα ποσοστά του α’ γύρου, όσο και με τις βεβαίως υπεραισιόδοξες δημοσκοπήσεις που ούτε λίγο ούτε πολύ την έβγαζαν πρώτη. Οι Γάλλοι δημοκράτες, όμως, μετά το απειλητικό μενού του πρώτου γύρου τον συναγερμό που έστειλαν στις λεγόμενες δημοκρατικές δυνάμεις επέλεξαν να πριμοδοτήσουν τον λιγότερο, προς το παρόν βέβαια λαϊκιστή ριζοσπάστη ακροαριστερό Μελανσόν. Θα χρειασθεί πολύς χρόνος για να σχηματισθεί η όποια κυβέρνηση με τις όποιες συμμαχίες. (Βλέπε Ολυμπιακοί αγώνες κλπ) και θα απαιτηθεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δυο- τριών μηνών. Ο Μακρόν ως Πρόεδρος για 2,5 ακόμη χρόνια πρέπει να ξαναδιαβάσει το μάθημά του» αναφέρει καταλήγοντας ο κ. Τασσάς.
https://www.dimokratiki.gr/09-07-2024/oliki-anatropi-stis-gallikes-ekloges-scholiazoun-i-k-k-p-grigoriou-el-ftaklaki-ke-kon-nos-tassas/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.