Τοπικές Ειδήσεις

Προβληματισμός από τις κινήσεις της Αγκυρας: Κάτι «ψήνεται» στο Αιγαίο!

• Οι αντιστράτηγοι ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης και Νείλος Χοσάδας και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Βύρων Ματαράγκας μιλούν στη «δ»

Η μείωση της έντασης στο Αιγαίο, με μηδενικές εμπλοκές και αναχαιτίσεις πολεμικών αεροσκαφών, τα ήρεμα νερά που απλά σηκώνουν «πρόσκαιρο κύμα» με τις εκάστοτε Νaftex, ως αποτέλεσμα της «Διακήρυξης φιλίας των Αθηνών», δεν αποτυπώνουν απόλυτα τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εκτιμούν αμυντικοί αναλυτές που παρατηρούν με σχολαστικότητα τις κινήσεις των δύο πλευρών.
Οι αναλυτές και απόστρατοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν συνεχείς ενδείξεις ότι κάτι «ψήνεται» στο Αιγαίο, παρά τις αναφορές για υπογραφή συμφώνου φιλίας, τα νέα από την Τουρκία δεν δικαιολογούν με τίποτα τον παροιμιώδη εφησυχασμό της ελληνικής πλευράς.
Η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η Ίδρυση 2ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην Ναυτική Βάση Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο, είναι γεγονότα που δεν συνάδουν με το ευχάριστο κλίμα της Διακήρυξης των Αθηνών. «Αυτή η διακήρυξη φιλίας των Αθηνών, μας έχει βάλει σε άλλους δρόμους. Παρατηρείται να περνάμε μια δεύτερη σκέψη στις διαδικασίες ενίσχυσης του εξοπλιστικού προγράμματος που είχε ανακοινωθεί» δηλώνει στη «δ» ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης.
«Η θεωρία του Τζιχάτ Γιαϊτζί προβλέπει ότι η ασφάλεια των τουρκικών ακτών, αρχίζει από τη μέση γραμμή του Αιγαίου, άρα τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Καστελλόριζο) και είναι στρατιωτικοποιημένα είναι απειλή» τονίζει ο Βύρων Ματαράγκας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μπαχσέ Σεχίρ της Κωνσταντινούπολης.
Προβληματισμένος για τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας και έτερος απόστρατος αξιωματικός. «Ελληνοτουρκική φιλία λένε κάποιοι, μόνο που αυτό είναι προετοιμασία για πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε περίπτωση κλιμάκωσης στην Ουκρανία ή σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο» δηλώνει στη «δ» ο αντιστράτηγος ε.α. Νείλος Χοσάδας.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Πρόσφατα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Παιδείας, το οποίο προβλέπει την χορήγηση (από το Υπουργείο Άμυνας) χαρτών που απεικονίζονται τα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» και την ενσωμάτωσή τους στα νέα σχολικά βιβλία που θα μοιραστούν στους μαθητές το νέο εκπαιδευτικό έτος 2024. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας θα τονίζεται η σημασία της «Γαλάζιας Πατρίδας» για την Τουρκία, καθώς επίσης θα προβάλλεται η υπεράσπιση των «Δικαιωμάτων» και των «Συμφερόντων» της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ως μέγιστη ένδειξη πατριωτισμού.
Σε ανάρτηση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί φωτογραφία αποβατικών σκαφών, ενώ το κείμενό της αναφέρει: «Στο πρόγραμμα σπουδών τονίστηκε η σημασία της προστασίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας, η οποία περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις πλευρές και η αξία της «Γαλάζιας Πατρίδας» στη γεωπολιτική της χώρας στο συζητήθηκαν οι όροι των συνόρων της Θάλασσας των Νησιών, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Θάλασσας του Μαρμαρά».
Μετά λοιπόν τη διδασκαλία του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» που στην ουσία αποτελεί αφήγημα που αμφισβητεί την κυριαρχία Ελλάδας – Κύπρου στις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας, έχουμε και την γαλούχηση της νέας γενιάς (από μικρή ηλικία), από το καθεστώς Ερντογάν.
«Tα βιβλία θα κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο, οπότε τότε θα διαβάσουμε τι ακριβώς αναφέρεται, προφανώς στο πνεύμα της τουρκικής θεωρίας περί Γαλάζιας πατρίδας όπως την έχει ασπαστεί ο πολιτικός κόσμος της γείτονας χώρας» δηλώνει στη «δ» ο Βύρων Ματαράγκας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μπαχσέ Σεχίρ της Κωνσταντινούπολης. «Η θεωρία του Τζιχάτ Γιαϊτζί προβλέπει ότι η ασφάλεια των τουρκικών ακτών, αρχίζει από τη μέση γραμμή του Αιγαίου, άρα τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Καστελλόριζο) και είναι στρατιωτικοποιημένα είναι απειλή, καθώς δεν μπορούν να ξεπεράσουν ιστορικά (απόβαση Σμύρνης) γεγονότα» τονίζει ο κ. Ματαράγκας.

Ίδρυση 2ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην Ναυτική Βάση Ακσάζ
Πρόσφατα το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (ex. Twitter), δημοσιοποίησε πλάνα από την εκπαίδευση προσωπικού της 2ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, σε περιοχή πλησίον της Ναυτικής Βάσης του Ακσάζ (απέναντι από την Ρόδο).
Για τους γνωρίζοντες, η αναφορά αυτή αποτελεί σημαντική είδηση, καθώς η Τουρκία μέχρι τώρα διέθετε 1 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, που εδρεύει στη περιοχή της Φώκαιας (απέναντι από τη Χίο), σημειώνεται δε ότι οι εγκαταστάσεις των Τούρκων πεζοναυτών βρίσκονται δίπλα από την Ναυτική Βάση του αποβατικού Στόλου.
Η δημιουργία της νέας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, πιθανόν οφείλεται στην πρόθεση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας να καθορίσει περιοχές αρμοδιότητας για τις δυνάμεις πεζοναυτών (που κύρια αποστολή τους είναι η απόβαση σε νησί…), με την 1η Ταξιαρχία Πεζοναυτών να αναλαμβάνει ως τομέα ευθύνης το Βόρειο Αιγαίο και την 2η Ταξιαρχία Πεζοναυτών να αναλαμβάνει ως τομέα ευθύνης το Νότιο Αιγαίο.
Πιθανόν επίσης είναι η δημιουργία της 2ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών να σχετίζεται με την επιχειρησιακή ενεργοποίηση του νεότευκτου πλοίου αμφιβίων επιχειρήσεων “Anadolu”.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η δημιουργία της νέας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών αποδεικνύει ότι τα σχέδια απόβασης και κατάληψης ελληνικής νήσου-ών είναι υπαρκτά και παραμένουν εν ισχύ.
«Επίσημη επιβεβαίωση από το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι ιδρύθηκε η 2η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στο Ακσάζ έναντι της Ρόδου με ευθύνη το νότιο Αιγαίο. Η 1η Ταξιαρχία Πεζοναυτών από την Φώκαια θα έχει ευθύνη το βόρειο Αιγαίο. Ας αφήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις να ασχοληθούν με το έργο τους. Πυρκαγιές, πλημμύρες, προσφυγικό, γιατροί σε πολιτικά νοσοκομεία, διακομιδές ασθενών με στρατιωτικά ελικόπτερα και πολλά άλλα, θα πρέπει να είναι δευτερεύοντα θέματα αρωγής των Ενόπλων Δυνάμεων στον κρατικό μηχανισμό. Το κράτος να προσλάβει γιατρούς, συνοριοφύλακες, πυροσβέστες κλπ. για τέτοιες ανάγκες. Πρώτη προτεραιότητα για το στράτευμα θα πρέπει να είναι η Επιχειρησιακή Αποστολή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορεί να είναι για όλες τις δουλειές όταν η τουρκική απειλή συνεχίζει τις αξιώσεις της αυξάνοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτός και αν είμαστε σίγουροι ή μας έχουν διαβεβαιώσει ξένες δυνάμεις ότι δεν υφίσταται τουρκική απειλή. Όμως και στο παρελθόν υπήρξε τέτοια διαβεβαίωση αλλά χάσαμε εθνικό έδαφος. Να αφήσουμε τους πειραματισμούς. Γρήγορα να τρέξουμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα και να αυξήσουμε την στελέχωση του στρατεύματος» τονίζει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης.


«Η Τουρκία είναι γνωστό ότι αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία σε πληθώρα νησιών μας στο Αιγαίο, ενώ επιδιώκει την αποστρατιωτικοποίησή τους, με την επίφαση ότι αυτή αντίκειται σε διεθνείς συνθήκες, απειλώντας να τα καταλάβει. Απέναντι όπως είναι γνωστό, είναι με ΕΔΡΑ τη Σμύρνη, η Στρατιά του Αιγαίου, που αριθμεί 100.000 στρατιώτες. Πρόσφατα δημιουργήθηκε η 2η Ταξιαρχία με έδρα το Ακσάζ, και έχει ως αποστολή τα Δωδεκάνησα που αποτελούν το μεγάλο καημό των Νεοθωμανών Τούρκων. Προ ημερών έκαναν άσκηση Αμφιβίων Επιχειρήσεων, απέναντι από την Κω. Με την ολοκλήρωση παράδοσης 27 ειδικών αποβατικών οχημάτων ZAHA, στους Τούρκους πεζοναύτες, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 500 ανδρών σε μια διαδρομή, ενός Τάγματος Πεζοναυτών. Αυτό είναι μεγάλη απειλή για τα νησιά μας. Γι αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να μην ασχολούνται με πάρεργα και η πρώτη προτεραιότητά τους θα πρέπει να είναι μόνο η εκτέλεση της αποστολής τους. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού, επενδύσεις και ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας και να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς τα εξοπλιστικά προγράμματα Ελληνοτουρκική φιλία λένε κάποιοι, μόνο που αυτό είναι προετοιμασία για πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε περίπτωση κλιμάκωσης στην Ουκρανία ή σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο» δηλώνει στη «δ» ο αντιστράτηγος ε.α. Νείλος Χοσάδας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου