Ειδήσεις

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον τουρισμό – Κεφαλογιάννη: “Προχωράμε σταθερά και τολμηρά για έναν βιώσιμο τουρισμό”

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε από την ολομέλεια το νομοσχέδιο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού». Επί της αρχής, «ναι» δήλωσε η Νέα Δημοκρατία, «όχι» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τους «Σπαρτιάτες» που δήλωσαν «παρών».

«H εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό είναι να προχωρήσουμε σταθερά και τολμηρά σε έναν νέο κύκλο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που δίνουν ανάσα και προοπτική στην αγορά, που διορθώνουν δυσλειτουργίες, που εκσυγχρονίζουν ακόμα περισσότερο το τουριστικό μας προϊόν.
Μακριά από φοβικές και περιοριστικές λογικές άλλων δεκαετιών. Γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε δυναμικά και ανταγωνιστικά, να μπούμε σε έναν νέο κύκλο μακροχρόνιο κύκλο τουριστικής ανάπτυξης. Σε έναν νέο κύκλο όπου κερδισμένη θα είναι η ελληνική οικονομία στο σύνολο της, αλλά πάνω από όλα κερδισμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Με μεγαλύτερο εισόδημα, με καλύτερες θέσεις εργασίας».

Τα παραπάνω τόνισε Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη προσδιορίζοντας το όραμα του Υπουργείου, κατά την ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης και επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού».

Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία Ιανουαρίου-Απρίλιου που δείχνουν αύξηση σε τουριστική κίνηση και εισπράξεις 20 και 22% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2023, το οποίο αποτελεί έτος – ορόσημο για τον τουρισμό και μάλιστα εκτός περιόδου αιχμής. Και πρόσθεσε:

“Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα κομβικό σημείο στο οποίο είναι κρίσιμης σημασίας η διασφάλιση των προϋποθέσεων, ώστε ο τουρισμός να συνεχίσει και στο μέλλον να αποφέρει οφέλη για την εθνική οικονομία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
‘‘Ο τουρισμός είναι ένας δυναμικός τομέας που δεν σταματά να αλλάζει, να εξελίσσεται και οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε διαρκώς ώστε να πρωταγωνιστήσουμε και στο μέλλον’’.

Η Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις του νομοσχεδίου αποτελούν, όπως είπε, μια ολιστική προσέγγιση, η οποία στοχεύει σε έναν νέο κύκλο ποιοτικής ανάπτυξης του τουρισμού, και συγκεκριμένα:

Προάγει και αναδεικνύει την αξία του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού τουρισμού
Συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και πιο λειτουργικού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος
Διαμορφώνει ένα ουσιαστικά αναβαθμισμένο και πολυσύνθετο τουριστικό προϊόν
Προωθεί ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ως προς τη διαχείριση και προώθηση των προορισμών μας.Νέες ρυθμίσεις προσανατολισμένες στην εξυπηρέτηση του στόχου της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και ρυθμίζονται θέματα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, και λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων και υποδομών.
Ειδικότερα στις διατάξεις του νομοσχεδίου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

Διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ειδικές μορφές τουρισμού
Εισάγεται ρύθμιση για Οργανωμένη Τουριστική Κατασκήνωση πολυτελούς διαβίωσης (glamping)
Προβλέπεται η θεσμοθέτηση πλαισίου για ισόρροπη αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού στους τουριστικούς λιμένες, πλέον των ήδη εγκεκριμένων
Θωρακίζεται το επάγγελμα του ξεναγού και ενσωματώνονται όλες οι προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (Π0.ΞΕΝ) για τον ορισμό του επαγγέλματος
Προσλαμβάνεται μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης. για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, ενώ οι απόφοιτους των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, θα εισάγονται χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις, σε τμήματα τουριστικών σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Ειδικά για το θέμα των Επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ) με οδηγό, η Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι διατηρείται στο ακέραιο η υποχρεωτικότητα των ελέγχων, με βάση τις αυστηρές νόμιμες προδιαγραφές άσκησης του μεταφορικού έργου τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αυτό που αποκλειστικά ρυθμίζεται, τόνισε η κα Κεφαλογιάννη, είναι ότι η τήρηση της νομιμότητας και η αυστηρότητα των ελέγχων θα εξαντλείται στον επαγγελματία και όχι στους πελάτες, όσον αφορά στην άσκηση του συγκεκριμένου μεταφορικού έργου.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η κα Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι με τις παρεμβάσεις που έγιναν την περίοδο 2012 – 2014 στον ελληνικό τουρισμό, η Ελλάδα σήμερα, βρίσκεται στους δέκα κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως. Και κατέληξε:

‘‘Το τολμήσαμε και το καταφέραμε. Σε αυτήν τη πορεία συνεχίζουμε και τώρα. Το Υπουργείο Τουρισμού είναι εδώ, με τις πόρτες του ανοιχτές, για να ακούσει, να συνθέσει, να διαμορφώσει πολιτικές που υπηρετούν ένα σύγχρονο και ανταποδοτικό προς την ελληνική κοινωνία μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Πάντα για το καλό των πολλών”.

O ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί αποκλειστικά και μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις στον τουρισμό και αδιαφορεί επιδεικτικά για το σχεδόν ένα εκατομμύριο των εργαζομένων και απασχολούμενων στον κλάδο. «Αδιαφορεί για τα φλέγοντα ζητήματα του τουρισμού, όπως η προστασία και η ενίσχυση των εργαζομένων, η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη ανάπτυξη, η διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, η κυκλική οικονομία, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», όπως ανέφερε η εισηγήτρια του κόμματος Καλλιόπη Βέττα.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο χωρίς αποτύπωμα σοβαρών αλλαγών στον τουρισμό, αναχρονιστικό, με φωτογραφικές διατάξεις, χωρίς να απαντάει στα σοβαρά προβλήματα του τουρισμού, χωρίς να έχει καμία αναπτυξιακή διάσταση και με τη σφραγίδα της βιωσιμότητας και της αειφορίας να απουσιάζει», είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη. «Η βιωσιμότητα επιτάσσει πρώτα τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό που θα λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα κάθε προορισμού, καθώς και του θαλάσσιου χωροταξικού», πρόσθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Η κυβέρνηση έφερε ένα ακόμα νομοσχέδιο του Τουρισμού, που ο σκοπός του είναι ξένος με τις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου που δεν μπορεί να κάνει διακοπές, να ξεκουραστεί ούτε στο χωριό του, δεν μπορεί να πάει λόγω της μεγάλης ακρίβειας, στα καύσιμα, στα διόδια, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, πολύ περισσότερο βέβαια να γνωρίσει και να απολαύσει τις ομορφιές της χώρας μας. Είναι ξένος, επίσης, ο σκοπός με όσα αδιανόητα ζουν οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι στον τουρισμό», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. «Σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι η άρση των εμποδίων για τους τουριστικούς επιχειρηματικούς ομίλους», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η ανάδειξη και η στήριξη του τουριστικού τομέα αποτελεί βασική προϋπόθεση στην προσπάθεια ενίσχυσης της πολύπλευρης συνεισφοράς του τουρισμού. Η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, πρέπει να έχει κύρια χαρακτηριστικά τη συνέπεια, την οργάνωση, τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού περί ενίσχυσης τουριστικών υποδομών που καλούμαστε να ψηφίσουμε υπολείπεται κατά πολύ αυτών των χαρακτηριστικών», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στυλιανός Φωτόπουλος.

«Το νομοσχέδιο στοχεύει απροκάλυπτα στην υπερεκμετάλλευση γης και θάλασσας για τον πολυτελή τουρισμό, για την ανεξέλεγκτη κερδοφορία μεγάλων μεγαλοξενοδόχων και επενδυτικών ομίλων, χωρίς να ενδιαφέρεται ούτε για τη φέρουσα ικανότητα των τουριστικών περιοχών της χώρας, καταστρέφοντας τον πολύτιμο πόρο που έχει η Ελλάδα, το φυσικό της περιβάλλον», είπε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δεν αναβαθμίζει τον τουρισμό όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αντίθετα τον καθιστά αντιαναπτυξιακό και μη βιώσιμο.

«Έρχεστε με το παρόν νομοσχέδιο στα μέσα της τουριστικής σεζόν να μας πείτε ότι το μόνο που ενδιαφέρει το υπουργείο Τουρισμού είναι η έτι περαιτέρω ενίσχυση του υπερτουρισμού και της επιχειρηματικότητας εις βάρος όμως των υπολοίπων δύο πυλώνων της βιωσιμότητας και της αειφορίας, που είναι το περιβάλλον και η ίδια η κοινωνία», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Σπύρος Τσιρώνης.

«Το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα προσπαθεί να διευκολύνει την περαιτέρω αύξηση εσόδων στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν από τον τουρισμό, χωρίς να φροντίζει να κάνει τον τουρισμό έναν βιώσιμο κλάδο της οικονομίας ο οποίος ταυτόχρονα να προσέχει τις συνθήκες εργασίας και να μεριμνά για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αυτός αναπτύσσεται», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας.

«Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτου υπερτουρισμού, πλέον. Το διαπιστώνει κανείς ψάχνοντας καταλύματα. Μιλάω για τους γηγενείς τουρίστες, για τους Έλληνες ή τους διαμένοντες στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι στους δρόμους πλέον, ειδικά στο κέντρο, δεν μπορεί κανείς να περπατήσει. Ορδές τουριστών με τσάντες, βαλίτσες εισρέουν σε καταλύματα αμφίβολης ποιότητας Airbnb. Ακόμη και μαγαζιά, τα οποία έχουν κλείσει στο κέντρο, έχουν γίνει Airbnb, νόμιμα ή παράνομα», είπε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου