Τοπικές Ειδήσεις

Απογειώνονται οι αφίξεις στη Ρόδο, γκρινιάζουν οι επιχειρήσεις

• Βρετανοί, Γερμανοί, Πολωνοί και Σουηδοί τουρίστες κρατούν τα σκήπτρα στις πρώτες θέσεις των αγορών

Με αύξηση που θα προσεγγίσει το 7% εκτιμάται ότι θα κλείσει η φετινή τουριστική σεζόν στη Ρόδο, με βάση τα στοιχεία της κίνησης και για τους επόμενους μήνες, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος.
Παρά την άνοδο που παρατηρείται, οι ιδιαίτερες συνθήκες της φορολογίας των επιχειρήσεων, δημιουργούν κραδασμούς στην αγορά και η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών παραπονούνται ότι η αγοραστική δύναμη δεν συμβαδίζει με τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων στο νησί.
«Πρωταθλητές» και φέτος αναδεικνύονται με βάση τις διεθνείς αφίξεις στο «Διαγόρας» οι Βρετανοί επισκέπτες, που καταγράφουν άνοδο 16% και ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Πολωνοί, οι Σουηδοί και οι Ισραηλινόί.
«Η αποτίμηση της σεζόν μέχρι τώρα είναι θετική σε αριθμό αφίξεων στο αεροδρόμιο της Ρόδου «Διαγόρας» με διεθνείς πτήσεις. Από την αρχή της σεζόν έχουμε ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο αφίξεις στη Ρόδο και κινείται η τουριστική σεζόν με αύξηση 11% μέχρι το τέλος Ιουνίου, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό Απ’ ότι φαίνεται και ο Ιούλιος μέχρι την περασμένη Δευτέρα 15/7 κινείται στα ίδια πλαίσια και εκτιμώ ότι και αυτός ο μήνας θα «τρέξει» ακόμη περισσότερο, με μεγαλύτερο ποσοστό, διότι να υπενθυμίσω ότι πέρυσι από τις 20 Ιουλίου και μετά είχαμε μειωμένες αφίξεις στο νησί, λόγω της μεγάλης φωτιάς αλλά που ευτυχώς ανέκαμψε πολύ γρήγορα η τουριστική κίνηση και στο τέλος έκλεισε με μία αύξηση του 2,5%, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό. Επομένως από άποψη αφίξεων είμαστε πολύ πάνω και από τις προβλέψεις, διότι οι προβλέψεις έλεγαν για αύξηση περίπου στο 7%. Εκτιμώ ότι και οι επόμενοι μήνες θα κινηθούν πολύ θετικά, διότι ζήτηση υπάρχει. Ειδικά ο Ιούλιος τρέχει με πολύ θετικό πρόσημο αν αναλογιστούμε ότι πέρυσι χάσαμε αρκετές χιλιάδες από τις 20 Ιουλίου μέχρι το τέλος του μήνα ή και μέχρι τις 10 Αυγούστου», τονίζει σχετικά ο κ. Ματσίγκος.
Ως προς το οικονομικό σκέλος ο κ. Ματσίγκος υπογράμμισε ότι πράγματι υπάρχει γκρίνια από τους επιχειρηματίες: «Το βλέπουμε καθημερινά στην αγορά, κόσμος υπάρχει, κόσμος κυκλοφορεί, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε κάτι το οποίο είχα τονίσει από την πρώτη μέρα. Όταν μπήκε ο φόρος της κλιματικής αλλαγής, υπήρξε σημαντικότατη αύξηση στη διαμονή. Να υπενθυμίσω ότι στα πεντάστερα ξενοδοχεία που είναι και ο κόσμος που ξοδεύει περισσότερα λεφτά, από τα 4 € πήγε στα 10 € την ημέρα το δωμάτιο. Τα 4στερα που είναι πολύ περισσότερα πήγε από τα 3,5 € στα 7 €. Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα 70 ή 100 € λείπουν από την αγορά και το είχαμε επισημάνει από την αρχή. Όταν ήρθε και ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα ζητήσαμε εάν ήταν δυνατόν τουλάχιστον αφού δεν μπορούσε να κάνει μείωση αυτού του ποσού, να έμεναν αυτά τα λεφτά στις πόλεις όπου φιλοξενούν τους επισκέπτες. Και με τη σειρά τους οι πόλεις, οι δήμοι, να δαπανούσαν αυτά τα χρήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, για καλλωπισμό για καθαριότητα, για θέματα δηλ. καθημερινότητας.
Δυστυχώς εισπράττονται από τα ξενοδοχεία από τους τόπους που φιλοξενούν τους επισκέπτες και πηγαίνουν στο κεντρικό ταμείο της κυβέρνησης. Είναι κάτι άδικο και μοναδικό στην Ευρώπη. Σε όλα τα κράτη υπάρχει αυτός ο φόρος. Σε όλα τα κράτη εισπράττεται από τα ξενοδοχεία, αλλά μένει στους Δήμους, οπότε βλέπουν μία σημαντική βελτίωση και αυτός ήταν ο σκοπός για τον οποίο θεσπίστηκε στην Ευρώπη επειδή υπάρχει πολύ περισσότερος κόσμος τους μήνες αιχμής οπότε και οι δήμοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι ένα άδικο τέλος που εισπράττεται για την κλιματική αλλαγή μετά τις φωτιές αλλά τουλάχιστον τα λεφτά να έμεναν στον τόπο.
Όλοι οι επαγγελματίες, όλοι οι φορείς διαμαρτύρονται ότι ναι μεν έχουμε κόσμο που κυκλοφορεί, αλλά ο τουρίστας δεν ξοδεύει, διότι λείπουν αυτά τα λεφτά. Επίσης αυτό το οποίο παρατηρείται είναι ότι υπάρχει αύξηση της μακροχρόνιας μίσθωσης άρα πάρα πολλοί επιλέγουν να μένουν σε διαμερίσματα, σε στούντιο, τα οποία πια ανταγωνίζονται τα ξενοδοχεία και παρατηρείται το εξής φαινόμενο: να δουλεύουν πάρα πολύ τα super market, με αποτέλεσμα ό,τι ζητείται και ό,τι πωλείται πολύ εύκολα, η τιμή να ανεβαίνει. Άρα παρατηρείται αύξηση όλων των προϊόντων, διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μεγάλη κατανάλωση. Αλλά δεν είναι κατανάλωση μόνο από τους ντόπιους, είναι και από τους επισκέπτες.
Έτσι παρατηρούμε αύξηση του πληθωρισμού παρότι ανακοινώνονται μικρομειώσεις. Επομένως υπάρχει μεν η αύξηση των αφίξεων, αλλά το ζητούμενο είναι πόσα ξοδεύουν και πόσα θα μείνουν στον τόπο. Πανηγυρίζουμε για την σημαντική αύξηση των αφίξεων, αλλά από οικονομικής άποψης -από τη στιγμή που υπάρχει και αυτή η φορολογία- νομίζω ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται.
Διότι το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί πάρα πολύ και έτσι αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο. Να έχουμε μεν αυξημένες αφίξεις και τα έσοδα μπορεί να είναι λίγο αυξημένα, αλλά το λειτουργικό κόστος είναι τόσο μεγάλο και δυσανάλογο με την αύξηση των εσόδων. Οπότε ζορίζονται όλες οι επιχειρήσεις γι’ αυτό και υπάρχει η λεγόμενη μουρμούρα καθημερινά από όλους τους επιχειρηματίες.
Αναφορικά με τις χώρες που κρατούν τα σκήπτρα τη φετινή τουριστική σεζόν στη Ρόδο, ο κ. Ματσίγκος επεσήμανε ότι: «Στις τρεις πρώτες θέσεις η σειρά παραμένει ακριβώς η ίδια. Προηγείται η Μεγάλη Βρετανία, ακολουθεί η Γερμανία και τρίτη είναι η Πολωνία. Μάλιστα παρατηρείται σημαντική αύξηση από την βρετανική αγορά η οποία είναι της τάξεως του 16%, από τη γερμανική αγορά 11% και η Πολωνία παραμένει στα περσινά επίπεδα. Είναι πολύ θετικό ότι κρατάει τα νούμερα φέτος και ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Τέταρτη αγορά φέτος είναι η σουηδική που πέρασε το Ισραήλ λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην χώρα, ωστόσο είναι πολύ μικρή μείωση και είναι πολύ πιθανόν να πιάσουμε τα περσινά νούμερα και από την ισραηλινή αγορά. Οι υπόλοιπες αγορές κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα. Όπως είναι η Τσεχία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ιταλία».
Τέλος, για την κίνηση τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, αλλά και Νοέμβριο και ποιες είναι οι εκτιμήσεις, ο κ. Ματσίγκος τόνισε ότι: «Ο Αύγουστος θα κινηθεί αν όχι αυξημένος, στα περσινά επίπεδα. Θετικό όμως είναι το εξής: ο Σεπτέμβριος πηγαίνει πολύ καλά, το ίδιο και ο Οκτώβριος και υπάρχει η επιθυμία αεροπορικών εταιριών και Τ.Ο. κάποιοι να τελειώσουν τις πτήσεις 7-9 Νοεμβρίου, κάποιοι στις 11 και ελάχιστοι ως τις 20 Νοεμβρίου. Άρα συγκριτικά με πέρσι θα προσθέσουμε μερικές παραπάνω αφίξεις τον Νοέμβριο, οπότε η αύξηση θα είναι περίπου στο 7% και εκτιμώ ότι θα το πετύχουμε», είπε καταλήγοντας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου