Συνεντεύξεις

Κλεάνθης Λοϊζος: 35 χρόνια στην πρώτη γραμμή των γεγονότων

Με 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας στα Δωδεκάνησα ο δημοσιογράφος και μέλος της διοίκησης του Ομίλου “KOSMOS Media Group”, Κλεάνθης Λοΐζος, μιλάει στη «δ» για την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια μπροστά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα, τις σημαντικότερες δημοσιογραφικές επιτυχίες του, με πρώτη αυτή το 1996, στα γεγονότα των Ιμίων, όταν κατάφερε και συνομίλησε με τους φερόμενους δημοσιογράφους της Hürriyet που είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στην μία εκ των δύο βραχονησίδων και υπέστειλαν την ελληνική σημαία, την προσωπικότητα που ξεχώρισε μέσα από τις χιλιάδες συνεντεύξεις του, τους συνεργάτες του, αλλά και την τεχνολογική εξέλιξη.
Ο κ. Λοΐζος αναφέρεται επίσης στην εποχή του διαδικτύου και των social media και απαντά στο ερώτημα, αν έχουν κάνει «ζημιά» ή όχι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Κάθε πρωί εδώ και χρόνια, αλλά και στη μεσημβρινή ζώνη μέσα από τη ραδιοτηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ, η γνώριμη φωνή του Κλεάνθη Λοϊζου, αποτελεί εγγύηση για την πληρέστερη ενημέρωση ακροατών και τηλεθεατών που επιλέγουν το μεγαλύτερο δίκτυο στο Αιγαίο.
Ο Κλεάνθης Λοΐζος συμμετέχει στην διοίκηση του Ομίλου “KOSMOS Media Group” που αποτελείται από την τηλεόραση “ΚΟΣΜΟΣ” και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς “Ρυθμός 945” και “Kosmos 938”.
Είναι οικονομολόγος με σπουδές Οικονομικών και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Είναι παντρεμένος με την Ευδοκία (Εύη) Λοΐζου, υπεύθυνη οικονομικών του Ομίλου και έχει δύο παιδιά, την Αργυρώ Λοΐζου, δικηγόρο και τον Λοΐζο Λοΐζο, δημοσιογράφο – ασφαλιστή με σπουδές βιολογίας στο Università di Bologna. Έχει τρία εγγόνια, τον Κλεάνθη, την Καθολική και την Ευδοκία.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Κύριε Λοΐζο είστε από τους πρώτους επιχειρηματίες και δημοσιογράφους που λειτούργησαν ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό στα Δωδεκάνησα. Πόσο εύκολο είναι να τα συνδυάζεις και τα δύο; Διαπιστώνω επίσης ότι οι συνεργάτες σας είναι χρόνια μαζί σας, δεν τους «αλλάζετε» και δεν σας «αλλάζουν» εύκολα.
Πολύ χαίρομαι και σας ευχαριστώ κυρία Παμπρή για την φιλοξενία. Και έρχομαι στο ερώτημά σας. Η επιχειρηματική δράση από τη μια που έχει ως βάση το κέρδος μέσα στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού και από την άλλη το δημοσιογραφικό λειτούργημα που πρέπει να βασίζεται στο δίκαιο και την αλήθεια. Είναι δύο ευαίσθητα σύνολα που δεν πρέπει να τέμνονται και να νοθεύονται.
Είναι θέμα συνείδησης, παιδείας και ηθικών αρχών και αξιών που κουβαλάει κάθε άνθρωπος. Ομολογουμένως πρόκειται για μία δύσκολη ισορροπία που εδράζεται στις αρχές που σας προανέφερα. Μπορούν με πίστη και προσοχή να πάνε και τα δύο καλά.
Ως προς το θέμα των συνεργατών και των συνεργασιών, πιστεύω ότι ο αλληλοσεβασμός των μερών, αλλά πάνω απ’ όλα η συνέπεια στις υποχρεώσεις κυρίως του επιχειρηματία, δημιουργούν την ισχυρή βάση μακροχρόνιας συνεργασίας.


• Πόσο εύκολη υπόθεση ήταν παλαιότερα η επέκταση του δικτύου σε όλα τα νησιά και η δημιουργία studio, δεδομένου ότι τεχνολογικά ήταν πολύ πιο δύσκολα.
Όταν πριν από 35 χρόνια ξεκινήσαμε το ραδιοφωνικό εγχείρημα, τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα από πλευράς τεχνολογίας. Ήταν δύσκολη υπόθεση η δημιουργία δικτύου και ακόμα πιο δύσκολη η ταυτόχρονη εκπομπή από 4 studio σε αντίστοιχα νησιά, σε αντίθεση με τη σημερινή ευκολία που μας παρέχει στην τηλεόραση η DIGEA. Τότε δεν υπήρχε το streaming που σήμερα σου δίνει τη δυνατότητα να βάλεις ραδιοφωνικούς αναμεταδότες σε όποιο νησί ή και σε όποιο σημείο του πλανήτη -εάν επιτρεπόταν- θελήσεις.
Παράλληλα η τεχνολογική εξέλιξη πέραν των σημείων εκπομπής να έχεις και ραδιοθαλάμους με ταυτόχρονη κοινή εκπομπή. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ εύκολα και το κόστος πολύ χαμηλό.
Τότε όλα αυτά φάνταζαν ακατόρθωτα που όμως εμείς το είχαμε πετύχει και γι’ αυτό άλλωστε είχαμε βραβευτεί από την ΕΡΤ επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη, ως ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός σε όλη τη χώρα που λειτούργησε σε αυτή τη λογική του δικτύου.
• Ποιες θεωρείτε κ. Λοΐζο ότι είναι οι μεγαλύτερες δημοσιογραφικές σας επιτυχίες στα τόσα χρόνια που ασκείτε το επάγγελμα, προσωπικά, αλλά και μέσα από το σταθμό σας;
Δόξα τω Θεώ, είχα αρκετές (πιστεύω) επιτυχίες όπως ο κάθε δημοσιογράφος με μακροχρόνια πορεία. Η σημαντικότερη, όμως, ήταν το 1996, στα γεγονότα των Ιμίων, όταν κατάφερα και συνομίλησα με τους φερόμενους δημοσιογράφους της Hürriyet που είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στην μία εκ των δύο βραχονησίδων και υπέστειλαν την ελληνική σημαία που ανήρτησε ο τότε δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης. Τα όσα ακολούθησαν από την συνέντευξη αυτή δεν περιγράφονται και βεβαίως λόγω της συνεργασίας και της σχέσης μου με τον ΑΝΤΕΝΝΑ το θέμα πήρε εθνικές διαστάσεις…
Όπως επίσης δεν θα λησμονήσω και την εξαγγελία που έκανε σε ραδιοφωνική μου εκπομπή ο μουσουλμάνος βουλευτής Αχμέτ Σαδίκ της δημιουργίας του κόμματός του Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας. Και αυτή η συνέντευξη είχε πάρει εθνικές διαστάσεις…
• Ποιες προσωπικότητες έχετε ξεχωρίσει από τις χιλιάδες συνεντεύξεις σας;
Ευρισκόμουν στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και συνεντευξιάστηκα τον δισεκατομμυριούχο συμπατριώτη μας Γιάννη Κατσιματίδη, εκ Νισύρου. Μου έκανε τεράστια εντύπωση η ειλικρίνεια στην απάντησή του όταν τον ρώτησα γιατί θέλει να γίνει δήμαρχος της Νέας Υόρκης και αν θα ήταν καλός δήμαρχος.
Η απάντηση σε ελεύθερη απόδοση όπως την θυμάμαι με καθήλωσε: “Γιατί είμαι πολύ πλούσιος και δεν έχω ανάγκη από χρήματα, κατά συνέπεια θα μπορούσα να βοηθήσω την πόλη της Νέας Υόρκης, χωρίς να έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου τα χρήματα και χωρίς να έχω ανάγκη για την όποια κομπίνα προκειμένου να πλουτίσω….”.


• Πόσο εύκολο είναι για έναν δημοσιογράφο να κρατήσει τα προσωπικά του συναισθήματα και τις φιλίες του πάνω από τη δουλειά του, όταν καλείται να διαχειρισθεί μια δύσκολη υπόθεση στον αέρα;
Όταν δημοσιογραφείς έχεις τη δυνατότητα να διορθώσεις το κείμενο το οποίο, λόγω ψυχικής διάθεσης, μπορεί να αντιστρατεύεται τους κανόνες δημοσιογραφίας. Δυστυχώς, όμως, γι’ αυτόν που δημοσιολογεί και βρίσκεται στον αέρα μιας εκπομπής τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να κάνει λάθη. Δυστυχώς στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει θεραπεία. Ό,τι πεις στον αέρα… τέλος! Δεν διορθώνεται. Θα πρέπει εκ των υστέρων να έχεις το κουράγιο να ζητήσεις συγγνώμη. Δεν ξέρω αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση.
• Θεωρείτε ότι μέσα από τη δουλειά σας έχετε αδικήσει κάποιους ανθρώπους, δηλ. έχετε ασκήσει έντονη κριτική ξεπερνώντας το μέτρο;
Ναι, πολλές φορές. Όσο προσεκτικός κι αν είσαι, όταν σε κυριεύει το συναίσθημα συμπαρασύρεσαι σε λάθος δρόμο. Και αυτό που συμβαίνει συχνότερα είναι όταν το αρχικό ερέθισμα και η αρχική πληροφορία δεν είναι διασταυρωμένη και δεν είναι αληθής.
• Εκτιμάτε ότι τα social media έχουν κάνει καλό ή ζημιά στο επάγγελμά μας;
Καταρχάς δημιουργείται η αίσθηση ότι τα social media προκαλούν ζημιά στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Όμως, η αναξιοπιστία που τα διέπει, ωφελούν και το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ραδιόφωνο και τηλεόραση μπορούν να αποκαταστήσουν τις ανακρίβειες που προέρχονται από τα social media.
Κατά συνέπειαν παρά τη φρενίτιδα συμμετοχής των πολιτών σε αυτά, κάποια στιγμή αντιλαμβάνονται ότι σοβαρές πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν μόνο απ’ το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όσο κι αν δηλώνουν ότι τα “απεχθάνονται” κάποιοι πολίτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου