Τοπικές Ειδήσεις

Το νερό …νεράκι λένε κάτοικοι οικισμών στη Ρόδο

• Εκτεταμένα προβλήματα υδροδότησης σε Κρεμαστή, Αρχάγγελο, Παραδείσι, Σορωνή

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η υδροδότηση σε πολλές περιοχές του νησιού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, των αυξημένων αναγκών και των μακροχρόνιων προβλημάτων που υφίστανται.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Σωτήρης Βαγιανός διαβεβαιώνει με δηλώσεις του ότι τα προβλήματα αποκαθίστανται με τις παρεμβάσεις των συνεργείων και των εργολάβων όπου απαιτείται παρέμβαση και δίνονται λύσεις.
Οι πολίτες από την πλευρά τους έχουν κάθε λόγο να είναι αγανακτισμένοι και διαμαρτύρονται μέσα από τα social media για την κατάσταση, αφού λένε το νερό… νεράκι, είτε από τις πολύωρες διακοπές, αφού μένουν σπίτια κι επιχειρήσεις χωρίς υδροδότηση, είτε το νερό έρχεται με το σταγονόμετρο, όπου παρατηρείται μείωση στην πίεση.
Οι συμπολίτες μας ζητούν να αποκατασταθούν τα προβλήματα, να διασφαλισθεί η κανονική ροή και ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί μια ανάλογη κατάσταση. Οι διαμαρτυρίες κατοίκων, επαγγελματιών κι επισκεπτών είναι αμέτρητες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο δίκτυο ύδρευσης περιοχές όπως η Κρεμαστή, η Σορωνή, το Παραδείσι, ο Αρχάγγελος, ενώ στην λίστα προστέθηκαν χθες (παρά τις διαβεβαιώσεις περί οριστικής λύσης) Λίνδος, Πεύκοι και Γεννάδι.
«Ξεκίνησαν άμεσα οι παρεμβάσεις της υπηρεσίας προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η βλάβη, για την όσο δυνατόν μικρότερη όχληση και την ταχύτερη αποκατάσταση της ομαλής υδροδότησης. Ζητούμε την κατανόηση των κατοίκων της περιοχής», αναφέρθηκε στην χθεσινή ανακοίνωση της Eπιχείρησης για Λίνδο, Πεύκους και Γεννάδι.

Αργά το βράδυ της Κυριακής ο κ. Βαγιανός με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι αποκαταστάθηκε η μεγάλη βλάβη στο Παραδείσι και ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 μ.μ. η υδροδότηση του οικισμού, ενώ το Σάββατο αποκαταστάθηκε η βλάβη στο Αρχάγγελο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιχείρησης Σωτήρη Βαγιανό υπάρχει σοβαρή βλάβη στην περιοχή του Γενναδίου εξαιτίας καμένου αντλητικού συγκροτήματος, όπως το ίδιο συμβαίνει και σε γεώτρηση στην Κάλαθο. Σημειώνει επίσης ότι στην Κρεμαστή γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκύψει σήμερα και δημιούργησαν προβλήματα υδροδότησης. «Στην περιοχή πραγματοποιούνται έργα οριστικής επίλυσης του θέματος που θα έχουν ολοκληρωθεί στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Θέλουμε να ενημερώσουμε πως εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών υπάρχουν συνεχείς μεταβολές στις εγκαταστάσεις και πλήγματα στους αγωγούς που προκαλούν βλάβες. Τα συνεργεία μας είναι εκεί 24 ώρες και δίνουν καθημερινά τη μάχη τους για την αποκατάστασή τους», σημειώνει καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.
Μιλώντας στο Τv Κosmos την Παρασκευή ο κ. Βαγιανός υποστήριξε ότι στην Κρεμαστή δεν είναι ξαφνικό το πρόβλημα. «Υπήρχε ένα έργο το οποίο δημοπρατήθηκε το 2022, έτσι ώστε να φέρει νερό από δεξαμενή, από την Παστίδα, ωστόσο το έργο δεν εκτελέσθηκε, έληξε η σύμβασή του κι ακυρώθηκε, βρεθήκαμε σε μια διαδικασία να έχουμε γεωτρήσεις, οι οποίες έχουν στερέψει και φέρνουν λάσπη στα σπίτια, αναγκασθήκαμε να τις κλείσουμε. Με συντονισμένες προσπάθειες δημιουργίας νέων δικτύων στην Κρεμαστή και στη Σορωνή, την ενεργοποίηση κι αξιοποίηση γεωτρήσεων στο σημείο που ήταν ανενεργές, έχουμε κάνει δοκιμαστικές αντλήσεις νερού, αλλά και αναλύσεις, ώστε να είναι κατάλληλο και εντός των ορίων που ο νόμος ορίζει ότι μπορεί να είναι πόσιμο και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα λήξουμε και αυτό το ζήτημα.
Έχουμε λύσει δια παντός το ζήτημα της Λίνδου και των Πεύκων, που ήταν ένα αιώνιο πρόβλημα, όπως επίσης και της παραλιακής ζώνης της Νότιας Ρόδου, που είναι μια βασανισμένη περιοχή εξαιτίας και της περσινής πυρκαγιάς. Δυστυχώς η νέα βλάβη που άφησε χωρίς νερό την ευρύτερη περιοχή της Λίνδου, καταρρίπτει την θεωρία του προέδρου της ΔΕΥΑΡ. «Έχουμε ισορροπήσει τη διαδικασία και έχουμε επάρκεια. Το μεγάλο θέμα που έχουμε είναι στην καθυστέρηση της ηλεκτροδότησης των νέων εγκαταστάσεων που απαιτούνται από τους εργολάβους του ΔΕΔΔΗΕ, από τα τερτίπια της ΔΕΗ που έχει σταματήσει την ηλεκτροδότηση νέων παροχών, εξαιτίας των οφειλών που είναι μια οριζόντια απόφαση στις ΔΕΥΑ να μην ηλεκτροδοτεί».
Άλλωστε την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του στη «δ» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ είχε επισημάνει ότι «οι γεωτρήσεις φαίνεται ότι έχουν στερέψει από νερό εξ ου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιοχές του νησιού. Σπίτια και επιχειρήσεις δεν έχουν νερό για κάποιες ώρες της ημέρας, με τον υδράργυρο την ίδια ώρα να χτυπάει «κόκκινο» πάνω από δύο εβδομάδες με 40άρια.

Όπως διαπιστώνεται, από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ που προσπαθούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, στέρεψαν από νερό οι δεξαμενές των γεωτρήσεων, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάσταση του προβλήματος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • mk    23.07.2024 17:47

    Πρώτα κάνεις υποδομές (π.χ. εξετάζεις αν έχεις το απαραίτητο νερό και τους κατάλληλους δρόμους) και μετά επενδύσεις (π.χ. ξενοδοχεία). Χωρίς υποδομές αργά ή γρήγορα εμφανίζονται τα προβλήματα.

Σχολιασμός άρθρου