Τοπικές Ειδήσεις

Απορρίφθηκε η αίτηση για την έκπτωση του συμβούλου της παράταξης «ΕΝΑ» Μιχαήλ Θωμάτου

• Τι έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου

Με την υπ. αριθμ. 353/2024 απόφαση 2ου Τμήματος του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, απορρίφθηκε η προσφυγή της κ. Γιαντσίδου Κρυστάλλως, για την ακύρωση της εκλογής και συνακόλουθα την έκπτωση από το αξίωμά του ακόμη ενός συμβούλου του συνδυασμού «ΕΝΑ – Ενωμένοι Αλλάζουμε – Μαζί για τη ΡΟΔΟ» με επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η κ. Γιαντσίδου εστράφη κατά της με αριθμό 22/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας), κατά το μέρος που με αυτή, ανακηρύχθηκε επιτυχών δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ρόδου, ο κ. Μιχαήλ Θωμάτος του Κωνσταντίνου, εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Δ.Ε. Καμείρου και Μέριμνας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Και στην περίπτωση του κ. Θωμάτου, η ενιστάμενη επικαλείται παράβαση του άρθρου 10 του ν. 4804/2021, που αφορά στα κωλύματα εκλογιμότητας και στα ασυμβίβαστα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της 8ης – 15ης Οκτωβρίου 2023 στο Δήμο Ρόδου.
Οπως ισχυρίζεται η ενιστάμενη ο κ. Θωμάτος, από το έτος 2016, μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΗ BIOTEXNIKH KAI ΕΜΠΟΡΙΚΗ ETAIPEIA ΚΟΜΠΕΛ ABEE» και διακριτικό τίτλο COBEL ABEE.

Μάλιστα, έως την 9η Δεκεμβρίου 2023 ο Μιχαήλ Θωμάτος ήταν ταυτόχρονα μέλος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας ΚΟΜΠΕΛ ΑΒΕΕ.
Από το ΔΣ της εταιρείας αυτής, αποχώρησε στις 9 Δεκεμβρίου 2023, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία καταχώρησης στο ΓΕΜΗ, δηλαδή μετά την εκλογή του ως δημοτικού συμβούλου και λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου και αναλάβει καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου, με τον οποίο και εκλέχθηκε, κατά παράβαση του νόμου.
Με αυτή την εταιρεία, της οποίας ήταν από το έτος 2016 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, μέλος και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Μιχαήλ Θωμάτος, έχει αναλάβει την εκτέλεση πλήθους συμβάσεων στο Δήμο Ρόδου, στις δημοτικές επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα που ο Δήμος Ρόδου συμμετέχει, αξίας χιλιάδων ευρώ.
Ειδικότερα, κατά το έτος 2023 (έτος των εκλογών) η συγκεκριμένη Ανώνυμη Εταιρεία, μέλος και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της οποίας ήταν ο κ. Θωμάτος, είχε εντός του έτους 2023, συμβάσεις με το Δήμο Ρόδου και τα Νομικά του Πρόσωπα, συνολικού ποσού 18.062,62 ευρώ, κατά πολύ περισσότερα από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 10.000 ευρώ που θέτει το άρθρο 10 του ν. 4804/2021.
Υποστηρίζει ακόμη πως για όλες αυτές τις συμβάσεις προμηθειών εκτέλεσε και εκτελεί στο Δήμο Ρόδου μέσω της εταιρείας στην οποία ήταν αντιπρόεδρος, δεν είχε διακοπεί ο συμβατικός δεσμός που τους συνδέει με το Δήμο.
Η πλευρά του κ. Θωμάτου υποστήριξε από την άλλη ότι η άσκηση της ενστάσεως για την αναγνώριση του ασυμβίβαστου δεν είναι απρόθεσμη και ισχυρίστηκε ότι ο νομοθέτης προβλέπει προθεσμία 7 ημερών μετά την ανακήρυξη άλλως δύο μηνών μετά την εκλογή.
Διατείνεται δηλαδή ότι η ένσταση ασκήθηκε εκπροθέσμως και ως τέτοια πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη.
Επιπλέον ισχυρίστηκε για την ουσία της υπόθεσης ότι ο κ. Θωμάτος δεν είναι μέτοχος της εταιρείας παρά μόνο εποχικός υπάλληλος με πρόσθετα καθήκοντα.
Η πλευρά της κ. Γιαντσίδου ισχυρίστηκε ότι ο νόμος δεν απαιτεί να είναι μέτοχος στην περίπτωση των ανώνυμων εταιρειών αλλά μέλος της διοίκησης και επομένως βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωσή του.
Επιπλέον ο κ. Θωμάτος ισχυρίστηκε ότι οι συμβάσεις του έτους 2023 αθροιστικά δεν υπερβαίνουν το όριο του νόμου των 10.000 ευρώ ανά έτος και ότι η πλευρά της κ. Γιαντσίδου πρόσθεσε σύμβαση του έτους 2022 που πληρώθηκε το έτος 2023.
Η πλευρά της κ. Γιαντσίδου τόνισε από την άλλη ότι η σύμβαση ήταν ενεργή το έτος 2023, ότι το ένταλμα πληρωμής εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και ότι πληρώθηκε μετά την έκδοσή του.
Το Εκλογοδικείο έκρινε πως από τη γραμματική διατύπωση της περίπτωσης ζ΄ του άρθρου 10 του ν. 4804/2021 προκύπτει ότι με αυτή προσδιορίζεται το κανονιστικό πεδίο της ρύθμισης αυτής αναφορικά με τα πρόσωπα που μετέχουν στις συμβαλλόμενες με τον εκάστοτε δήμο εταιρείες, με τον ειδικότερο ορισμό ότι το ποσοστό αυτό πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε 35%.

Με τον τρόπο αυτό σκοπήθηκε να περιορισθεί το εύρος των υπαγόμενων στη ρύθμιση αυτή προσώπων και όχι να επιβληθεί πρόσθετη προϋπόθεση αναφορικά με τα λοιπά πρόσωπα που αναφέρονται στην περίπτωση αυτή.
Συνεπώς, εφόσον ο κ. Θωμάτος κατά τον κρίσιμο χρόνο είχε την ιδιότητα του μέλους Διοικητικού Συμβουλίου εταιρείας, ως αντιπρόεδρος αυτής, κατ’αρχήν εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο της εν λόγω διάταξης, τυγχάνουν δε απορριπτέοι ως αβάσιμοι οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί του.
Περαιτέρω, από τις ανωτέρω διατάξεις και την ερμηνεία τους συνάγεται ότι για τη συνδρομή του επίμαχου κωλύματος εκλογιμότητας, κρίσιμος χρόνος είναι η 1η Ιανουαρίου του έτους διεξαγωγής των εκλογών, από το οποίο και οποτεδήποτε έπειτα απαιτείται η σύμβαση να είναι σε ισχύ.
Επομένως, εάν κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους διεξαγωγής των εκλογών και κατά τη διάρκεια του εν λόγω έτους δεν υφίσταται εκκρεμής σύμβαση μεταξύ του οικείου Ο.Τ.Α. ή των νομικών του προσώπων ή των νομικών προσώπων στα οποία συμμετέχει και των υποψήφιων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, τότε τα εν λόγω πρόσωπα δεν κωλύονται να ανακηρυχθούν υποψήφιοι και να περαιτέρω να ανακηρυχθούν με τις ιδιότητες αυτές.
Ως οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης θεωρείται η συμφωνηθείσα και περιλαμβανομένη στη σύμβαση κατά το χρόνο καταρτίσεώς της χρηματική αντιπαροχή μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., χωρίς να ενδιαφέρει το ποσό που τελικώς εισέπραξε ο αντισυμβαλλόμενος του δήμου ή του νομικού προσώπου ή ο χρόνος καταβολής του ποσού αυτού.
Όπως κρίθηκε, ο συμβατικός δεσμός έχει λυθεί, εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος του δήμου ή του νομικού προσώπου έχει εκπληρώσει νόμιμα την ενοχή του παραδίδοντας την τελευταία ποσότητα υλικών, είχε δε συνταχθεί πρωτόκολλο παραλαβής, ανεξάρτητα από το εάν ο δήμος ή το νομικό πρόσωπο έχει εξοφλήσει ολοσχερώς την οφειλή του προς τον αντισυμβαλλόμενό του.
Συνεπώς, όπως κρίθηκε μεταξύ της COBEL A.B.E.E., του Δήμου Ρόδου και της Δ.Ο.Π.Α. Ρόδου ήταν σε ισχύ, κατά το έτος 2023, σωρευτικά συμβάσεις συνολικού ποσού 7.700,50 ευρώ, καθόσον από το συνολικό ποσό των 16.214,50 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.), πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό των 8.514,00 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μια σύμβαση καθόσον, το γεγονός ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο (1.1.2023) δεν είχε καταβληθεί από τον Δήμο Ρόδου το ποσό που αντιστοιχούσε στο τιμολόγιο πώλησης, το οποίο εκδόθηκε για την παράδοση των επίμαχων προϊόντων προς αυτόν από την αντισυμβαλλόμενή του εταιρεία και συνακόλουθα, η σχετική οφειλή του προς αυτή δεν είχε εκπληρωθεί, δεν συνεπάγεται την ύπαρξη ενεργού συμβατικού δεσμού μεταξύ των συμβαλλομένων, αφού η εταιρεία είχε εκπληρώσει νόμιμα την ενοχή της με την παράδοση των ειδών και τη σύνταξη, στις 2-12-2022 του σχετικού πρωτοκόλλου παραλαβής από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου Ρόδου.

Την υπόθεση χειρίστηκαν για την προσφεύγουσα οι δικηγόροι κ.κ. Λάμπρος Πάσχος και Δημήτρης Βερβέρης και για τον κ. Θωμάτο οι κ.κ. Βασίλης Παπαδημητρίου, Κώστας Χαλκιάς και Γιώργος Μαυρομμάτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου