Τοπικές Ειδήσεις

Ι.Σ.Ρ.: Διήμερη αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου συμμετέχει στην κινητοποίηση που έχει αποφασίσει το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. ζητώντας την απόσυρση της διάταξης στο επικείμενο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα προς ψήφιση, που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ.

Είναι γνωστό στην Ελληνική κοινωνία πως τα κενά δεν προέκυψαν ούτε αναίτια, ούτε αιφνιδιαστικά. Προέκυψαν εξαιτίας της απαξίωσης του Ε.Σ.Υ. και της ασυνέπειας του ίδιου του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από διετίας.

Διότι η υπερεργασία, οι χαμηλές αμοιβές και η υπέρμετρη ανάληψη ευθυνών από τους ιατρούς που εργάζονται στα Δημόσια νοσοκομεία, δρα αποτρεπτικά στην προσέλκυση νέων ιατρών στο Ε.Σ.Υ. και ορισμένοι που ήδη υπηρετούν, σκέφτονται την αποχώρησή τους, μην αντέχοντας τις συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.

Ως Ι.Σ.Ρ. διεκδικούμε την οριστική επίλυση της υποστελέχωσης που υπάρχει στα Νοσοκομεία και όχι εμβαλωματικές λύσεις που παρουσιάζονται ως μεταρρυθμίσεις που θα προκαλέσουν δυσλειτουργίες σε όλο το σύστημα υγείας της χώρας και ειδικά στις κοινωνίες των νησιών μας.

Για το λόγο αυτό αποφασίσθηκαν τα παρακάτω:

Οι αυτοαπασχολούμενοι, όσο και οι συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, θα απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς και την αναγραφή και εκτέλεση ηλεκτρονικών παραπεμπτικών την Παρασκευή 26 και τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024.

Αντί της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι γιατροί θα χορηγούν στους ασθενείς χειρόγραφες συνταγές και χειρόγραφα παραπεμπτικά.

Τα επείγοντα περιστατικά (όπως τα εμπύρετα κ.α.) καθώς και τα άτομα με αναπηρία εξαιρούνται της ως άνω αποχής.

Παράσταση διαμαρτυρίας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 στο Ελληνικό κοινοβούλιο με την συμμετοχή και του Προέδρου του Ι.Σ.Ρ.

Στόχος της συγκεκριμένης κινητοποίησης είναι ν΄ αντιληφθεί η κοινωνία τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν εφεξής στη ζωή των ασθενών, εάν υλοποιηθεί η διάταξη που σκοπεύει να νομοθετήσει το Υπουργείο Υγείας.

Επιθυμούμε την κατανόηση των συμπολιτών μας προσδοκώντας στην στήριξή τους.

 

Ο Πρόεδρος

Ηλίας Τσέρκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου