Τοπικές Ειδήσεις

Εξαρθρώθηκε 11μελής εγκληματική ομάδα διακίνησης μεταναστών στη Ρόδο

• Ζούσαν σε βίλες, παρακολουθούσαν το Λιμενικό και προμήθευαν τους μετανάστες με πλαστά έγγραφα

«Abu Hamza»! Αυτή ήταν η κωδική ονομασία Σύρου δουλέμπορου, που συνελήφθη ως επικεφαλής 11μελούς κυκλώματος που διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στη Ρόδο.
Τα 11 μέλη της οργάνωσης που συνελήφθησαν κατόπιν πολύμηνης έρευνας των λιμενικών του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και της ΕΥΠ οδηγήθηκαν χθες αργά το μεσημέρι ενώπιον της Εισαγγελέως Υπηρεσίας που τους άσκησε διώξεις και τους παρέπεμψε ενώπιον του τακτικού Ανακριτή για τα περαιτέρω.
Στην εγκληματική οργάνωση συμμετέχουν, σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε, ένας 20χρονος Τούρκος, ένας 29χρονος Τούρκος, ένας 44χρονος Σύρος, ένας 16χρονος Σύρος, ένας 20χρονος Σύρος, ένας 25χρονος Σύρος, ένας 35χρονος Παλαιστίνιος, ένας 32χρονος Μολδανός, ένας 53χρονος ημεδαπός, ένας 27χρονος Σύρος κι ένας 47χρονος Σύρος.
Ο «Abu Hamza» αποτελούσε στόχο της ΕΥΠ και του Λιμενικού τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε θεωρηθεί υπαίτιος για θανατηφόρο ναυάγιο, ανοικτά της Λέσβου.
Οι αρχές υπολογίζουν ότι την τελευταία διετία, το 60% των μεταναστών που αποβιβάστηκαν στη Ρόδο και γενικά τα Δωδεκάνησα έχουν διακινηθεί από το κύκλωμα που ελέγχει ο Σύρος συλληφθείς. Αφετηρία των ταξιδιών τους ήταν το Μαρμαρίς και η τουρκική πόλη Φετιγιέ.


Κατά το διάστημα της μυστικής παρακολούθησης, προέκυψε ότι κατέγραφε τις κινήσεις των πλωτών του Λιμενικού και ενημέρωνε τους συνεργούς του στα απέναντι τουρκικά παράλια, υποδεικνύοντάς τους πού και πότε να αποβιβάσουν τους μετανάστες.
Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε πολυτελείς βίλες ως κρησφύγετα, τις οποίες μίσθωνε μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και στη συνέχεια εφοδίαζε τους μετανάστες με πλαστά έγγραφα, ώστε να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την ηπειρωτική χώρα.
Στο διάστημα από τις 20 έως τις 25 Ιουλίου διαπιστώθηκε ότι το κύκλωμα είχε ανάμειξη σε τρία περιστατικά διακίνησης με ταχύπλοο, ιστιοπλοϊκό και μια θαλαμηγό αντίστοιχα.
Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται ο «Dalloul Anas» υπήκοος Συρίας αγνώστων λοιπών στοιχείων, ενώ ένας εκ των λοιπών μελών της εγκληματικής ομάδας είναι γιος του.


Συγκεκριμένα είναι αυτός που οργανώνει-συντονίζει μεταφορές μεταναστών με σκάφη από την Τουρκία στη Ρόδο αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Οι μετανάστες αφού επιβιβασθούν σε σκάφη από τις Τουρκικές ακτές, αποβιβάζονται στις ακτές της Ρόδου, παραλαμβάνονται από τα μέλη της εν λόγω εγκληματικής ομάδας, κατόπιν οδηγιών – εντολών του φερόμενου ως αρχηγού της, οι οποίοι προβαίνουν στη μεταφορά τους σε προσωρινά καταλύματα (safe houses) στην πόλη της Ρόδου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό την απόκρυψή τους.
Κατόπιν οδηγιών του τα μέλη της εγκληματικής ομάδας χρησιμοποιούν οχήματα από γραφεία ενοικιάσεως οχημάτων στη Ρόδο χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία.
Οι μεταφερόμενοι πληρώνουν στην συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα 4.000 – 5.000 ευρώ έκαστος για την μεταφορά με σκάφος από την Τουρκία στη Ρόδο, 200 ευρώ έκαστος για την μεταφορά με αυτοκίνητο από τις ακτές της Ρόδου στα προσωρινά καταλύματα (safe houses) και 30 ευρώ έκαστος για κάθε ημέρα παραμονής τους σε αυτά.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα χρησιμοποιεί διάφορα οχήματα τρία εκ των οποίων μίσθωσε από επιχείρηση στην ανατολική πλευρά του νησιού.
Η εγκληματική ομάδα χρησιμοποιεί για τις παράνομες δραστηριότητές της κατοικία επί της οδού Ελευθερίας στην Κρεμαστή.
Μετά από συντονισμένη επιχείρηση την 24η Ιουλίου 2024 σκάφος εντόπισε μέσω ηλεκτροπτικών συστημάτων ύποπτη θαλαμηγό να αποβιβάζει μετανάστες στην ακτή Κεραμένη Μονολίθου και να κινείται με κατεύθυνση προς τα έναντι τουρκικά παράλια.
Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι κυβερνήτες και βρέθηκαν ακόμη δύο άτομα που είχαν το ρόλο τσιλιαδόρου στην επιχείρηση αποβίβασης των μεταναστών.
Ενας εξ αυτών απεκάλυψε ότι δρούσε κατόπιν εντολών του φερόμενου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης που είχε το ψευδώνυμο «Abu Jaher» ή «Abu Hamza».
Bρέθηκαν ακολούθως safe houses σε πολυτελή οικία στην περιοχή Κόσκινού την διαχείριση της οποίας έχει ο ημεδαπός στην οποία βρέθηκαν 23 μετανάστες και ένας Σύρος που είχε μαζί του ταυτότητες, άδειες διαμονής κ.α.
Βρέθηκε επίσης safe house στα Καλαβάρδα στο οποίο διέμεναν 8 μετανάστες.
Στον Μονόλιθο βρέθηκαν 11 μετανάστες ενώ προέκυψαν και άλλα στοιχεία για την δράση της εγκληματικής ομάδας στο παρελθόν.


Προσωρινά κρατούμενοι οι Μολδαβοί διακινητές μεταναστών που συνελήφθησαν στον Μονόλιθο

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά την απολογία τους με ομόφωνη απόφαση του τακτικού Ανακριτή και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας δυο Μολδαβοί διακινητές μεταναστών, ηλικίας 47 και 29 ετών κατηγορούμενοι και για εκθεση και για πρόκληση ναυαγίου, σε συναυτουργία, περιστατικό που έλαβε χώρα την 23η Ιουλίου 2024.
Λιμενικοί του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου συνέλαβαν την 23η Ιουλίου 2024 στην περιοχή άκρα Αγίου Γεωργίου Μονόλιθου τους ανωτέρω.
Ειδικότερα περί ώρα 11.00 οι λιμενικοί ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από την ΕΛ.ΑΣ. για την ύπαρξη ικανού αριθμού μεταναστών στον Μονόλιθο.
Στελέχη του λιμενικού μετέβησαν στην εν λόγω περιοχή και μετά από έρευνες εντόπισαν 29 μετανάστες ενώ βρήκαν προσαραγμένο – ημιβυθισμένο σκάφος χωρίς επιβαίνοντες. Επιπρόσθετα από επαγγελματίες δύτες διενεργήθηκε έρευνα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή καθώς και εντός του σκάφους για τυχόν ύπαρξη ατόμων σε κίνδυνο με αρνητικά αποτελέσματα.
Από μαρτυρικές καταθέσεις των μεταναστών αναγνωρίστηκαν οι δύο Μολδαβοί ως κυβερνήτες του σκάφους που τους μετέφερε από τα έναντι τουρκικά παράλια στη Ρόδο.
Ως συνήγορος τους παρέστη η δικηγόρος κ. Μαρία Πετρά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου