Τοπικές Ειδήσεις

Επεισοδιακή η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

• Οι προσωπικές επιθέσεις, οι αμφισβητήσεις και η τοξικότητα υποκατάστησαν τις εποικοδομητικές συζητήσεις και τον ουσιαστικό διάλογο

Στον απόηχο της ταραχώδους συνεδρίασης λογοδοσίας της 12ης Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουλίου η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου από την οποία δεν έλειψαν ούτε αυτή τη φορά οι υψηλοί τόνοι και οι αποχωρήσεις.
Για ακόμα μια φορά πλειοψηφία και μείζων μειοψηφία ανέβασαν τους τόνους, χωρίς ωστόσο αυτή τη φορά να χρειαστεί να διακοπεί η συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα όπως είχε συμβεί στη συνεδρίαση της λογοδοσίας, η οποία μνημονεύθηκε πολλές φορές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Ενημέρωση του Δημάρχου Ρόδου
Στην ενημέρωσή του ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης έκανε αναφορά στις επισκέψεις των υπουργών κ.κ. Σταϊκούρα, Χρυσοχοΐδη και Μενδώνη και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο καθένας για τους τομείς της αρμοδιότητάς τους. Ο κ. Κολιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συζήτηση με την κ. Μενδώνη για την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί για την Μεσαιωνική Πόλη σημειώνοντας ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρόδου δεν βοηθά στην υλοποίησή της, αφού από τα 63 εκατ. ο Δήμος θα πρέπει να καταβάλει τα 53 εκατ. από ίδιους πόρους. «Ωραίες οι συμβάσεις αλλά πρέπει να υπάρχουν και εφόδια για να υλοποιηθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κολιάδης.


Παράλληλα ενημέρωσε ότι σε συνεννόηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη γίνεται καταμέτρηση των Ρομά που βρίσκονται στην περιοχή μας χαρακτηρίζοντας οξύ το πρόβλημα με την έλευση ομόφυλών τους και από άλλες περιοχές της χώρας.
Η διαδικασία για τη λήψη δανείου βρίσκεται στο τελικό στάδιο όπως είπε, έκανε αναφορά στην επένδυση της μαρίνας λέγοντας πως έχει παγώσει και επί του παρόντος εκκρεμεί μόνο η β΄φάση του έργου, ενημέρωσε το σώμα ότι έπειτα από συντονισμένες ενέργειες και ενημέρωση που είχε από το αρμόδιο Υπουργείο τα σχολεία στα Καλαβάρδα, στη Διμυλιά, στη Δαματριά, στην Ψίνθο, στα Μάσαρη, στην Αρχίπολη, στον Θεολόγο, στη Μαλώνα και στις Φάνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το ίδιο καθεστώς και δεν θα υποβαθμιστούν.
Παράλληλα έδωσε τα συγχαρητήριά του στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μιχάλη Θωμάτο και στους συνεργάτες του για την πρόοδο στο Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας καθώς ένα μεγάλο μέρος των σχεδίων είναι ήδη έτοιμο.
Ο δήμαρχος Ρόδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε εξόχως σημαντικό και έστρεψε τα βέλη του στην μείζονα μειοψηφία που δεν παρέστη στην παρουσίαση της Α’ Φάσης για να καταθέσει προτάσεις, με τον κ. Καμπουράκη να του ανταπαντά ότι δεν έλαβε πρόσκληση παρά μόνο για συμμετοχή μέσω zoom. Ο κ. Κολιάδης είπε ότι την ίδια πρόσκληση έλαβαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην παρουσίαση, είτε δια ζώσης είτε μέσω zoom.


Ο δήμαρχος Ρόδου, απαντώντας σε όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο κ. Νίκος Γερονικόλας – που απουσίαζε από τη συνεδρίαση- ο οποίος διερωτήθηκε «ποιο θα ήταν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα αν όλοι αυτοί οι έκπτωτοι απουσίαζαν από το ψηφοδέλτιό του;», είπε ότι σύμβουλοι στους οποίους αναφέρθηκε δηλαδή οι κ.κ. Βάιος Καλοπήτας και Ανδρέας Κόγγος εξέπεσαν επειδή κινήθηκε εναντίον τους η διαδικασία προσφυγής «ενώ οι δικοί του (σ.σ. οι σύμβουλοι που εξελέγησαν με τον κ. Γερονικόλα και πλέον είναι ανεξάρτητοι) έφυγαν μόνοι τους», αναφερόμενος και στην περίπτωση του κ. Θωμάτου ο οποίος δικαιώθηκε από το δικαστήριο και παραμένει στη θέση του.

Μηνύσεις και Αγωγές
Ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης έκανε γνωστό ότι έχει ήδη προχωρήσει στην υποβολή μηνύσεων και ακολουθούν αγωγές κατά συγκεκριμένων ηλεκτρονικών μέσων (sites) που τον έχουν στοχοποιήσει, αναφέροντας πως θα πρέπει να προστατευθεί ο θεσμός του δημάρχου. Μάλιστα τόνισε ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν έπειτα από ομόφωνες αποφάσεις που υποχρεώθηκε να λάβει η δημοτική αρχή Ρόδου. «Αναγκάζομαι να προβώ σε μηνύσεις και αγωγές εναντίον όσων λένε ψέματα και χυδαιότητες. Δεν προσβάλλουν τον Αλέξανδρο Κολιάδη αλλά θεσμικά τον δήμαρχο Ρόδου. Δεν θα λυγίσουμε, δεν θα φοβηθούμε. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν πρέπει να κλείσουμε κι άλλες επιχειρήσεις θα το κάνουμε όχι επειδή θέλουμε αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι. Θα προστατέψουμε την νομιμότητα, δεν θα κάνουμε πίσω. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα τρομάξουμε, δεν μας γνωρίζουν καλά. Θα μας μάθουν» είπε ο κ. Κολιάδης, σημειώνοντας ότι για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής έχει δεχθεί τα συγχαρητήρια του Υπουργού Οικονομικών στον οποίον όμως διαμήνυσε -όπως είπε- ότι η σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη και πως δεν μπορούν αποφάσεις που λαμβάνονται λίγο πριν την έναρξή της, να εφαρμόζονται μεσούσης της τουριστικής περιόδου και να προκαλούν αναστάτωση, πέρα από τη στοχοποίηση που υφίσταται το νησί. Επιπλέον ο κ. Κολιάδης, έκανε αναφορά στο δημοσίευμα της «δημοκρατικής» για τον πρώην δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη ο οποίος είναι υπόλογος για παράβαση καθήκοντος στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για την έκδοση απόφασης αποσφράγισης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε παραλία, μετά από γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου.


Για απίστευτη τοξικότητα και χυδαιότητα στο διαδίκτυο, ειδικά μετά τη συνεδρίαση της λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, έκανε λόγο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Μανδρακός, που στρέφεται όπως εναντίον όσων επιχειρούν να κάνουν αντιπολίτευση στον πρώην δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη «θέλω να πιστεύω από λατρεία και άδολη αγάπη» είπε χαρακτηριστικά, ενώ και ο κ. Δημήτρης Ζανεττούλλης από την παράταξη του κ. Νίκου Γερονικόλα κάλεσε τον κ. Κολιάδη να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψει τον θεσμό του δημάρχου σημειώνοντας ότι τα φαινόμενα αυτά πρέπει να εκλείψουν. Στο ίδιο μήκος κύματος για την πάταξη της τοξικότητας κινήθηκε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μ. Σαρικάς.
Βολές και υπονοούμενα
Ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, έκανε ενημέρωση με βολές και υπονοούμενα εναντίον της δημοτικής αρχής, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ο κ. Καμπουράκης στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, έκανε αναφορές στην συνεδρίαση της λογοδοσίας και κατηγόρησε το προεδρείο και συνολικά τη δημοτική αρχή ότι δεν ακολουθεί δημοκρατικές διαδικασίες. Παράλληλα αναφέρθηκε στα έργα που είτε ολοκληρώνονται είτε έχουν ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ότι ξεκίνησαν επί δικής του θητείας όπως για παράδειγμα το νέο δωδεκαθέσιο σχολείο στον Αρχάγγελο το οποίο πρόσφατα επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ρόδου με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και ανακοίνωσαν ότι θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Τάσος Σπανός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεδρίαση της λογοδοσίας, κάνοντας λόγο για θεσμική εκτροπή και καλώντας τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τον κανονισμό και όχι «α λα καρτ» όπως είπε. Ο πρόεδρος κ. Κυριάκος Κασάπης πάντως, ανέφερε ότι ο νέος κανονισμός για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι ακόμα πιο σκληρός στους χρόνους ομιλίας.
Ο αντιδήμαρχος Γ. Βαρέλης, παίρνοντας τον λόγο έκανε αναφορά επίσης στην θυελλώδη συνεδρίαση της λογοδοσίας αφήνοντας υπονοούμενα για όσα ακούστηκαν από τα έδρανα της παράταξης του κ. Καμπουράκη με κλειστά μικρόφωνα (σ.σ. η θέση του κ. Βαρέλη στο δημοτικό συμβούλιο είναι δίπλα από τα έδρανα της μειοψηφίας) ενώ ο δήμαρχος Ρόδου Αλ. Κολιάδης, με αφορμή τις αναφορές στη λογοδοσία κάλεσε την μειοψηφία να φέρει προτάσεις και να θέτει ερωτήματα που να αφορούν στην κοινωνία της Ρόδου και όχι για το αν ο ίδιος έχει ελληνική ιθαγένεια.


Απαντώντας ο κ. Κολιάδης στις αναφορές του κ. Καμπουράκη για τη Δημοκρατία είπε μεταξύ άλλων ότι «κάποιοι έχουν θάρρος να μιλούν περί Δημοκρατίας και να λοιδορούν τη Χούντα από την οποία επωφελήθηκαν. Είναι μικρό το νησί». Ο κ. Καμπουράκης παίρνοντας τον λόγο ανέφερε ότι δεν αντιλαμβάνεται τι εννοεί ο κ. Κολιάδης κάνοντας λόγο για «ακατανόητο μίσος και μένος» και έκανε αναφορά στο Κυπριακό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι αυτό που ο ίδιος μπορεί να αναφέρει από εκείνη την περίοδο είναι η διχοτόμηση του νησιού, ευχόμενος πολύ σύντομα να βρεθεί λύση.
Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων και πριν τη συζήτηση των προ ημερήσιας διάταξης θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Αντώνης Καμπουράκης αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Αναψαν και πάλι τα αίματα για το Δάνειο
Νέο γύρο διαφωνιών και ανταλλαγής βολών μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας πυροδότησε το θέμα για τη σύναψη του δανείου, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Κώστα Χαλκιά και τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών να διαφωνούν σε υψηλούς τόνους.
Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία όπως ζήτησε ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, η οποία έγινε αφορμή για να σημειωθεί φραστικό επεισόδιο μεταξύ του κ. Τάσου Σπανού και του κ. Στράτου Καρίκη.
«Τα ασημικά άλλος τα έχει φάει και τα έχει χωνέψει κιόλας. Σταματήστε να λέτε αυτά που λέτε είναι χαμένη μάχη στα μάτια όλου του κόσμου» είπε ο κ. Χαλκιάς στον κ. Σπανό, με τον κ. Σπανό να ανταπαντά «δεν απαντάτε επί της ουσίας.
Μην μου κάνετε υποδείξεις, δεν έχετε διοικήσει ούτε περίπτερο ενώ εγώ έχω πέντε ανώνυμες εταιρείες».
Η παράταξη του κ. Καμπουράκη, ο οποίος είχε ήδη αποχωρήσει, καταψήφισε το θέμα.


Ενταση και για  την έγκριση Στρατηγικού  Σχεδιασμού Ανάπτυξης Εργων και Υποδομών της ΔΕΥΑΡ
Η παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης Εργων και Υποδομών της ΔΕΥΑΡ από τον πρόεδρο της επιχείρησης κ. Σωτήρη Βαγιανό, ο οποίος έλαβε συγχαρητήρια σχεδόν από το σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου μεταξύ των οποίων και μελών της παράταξης του κ. Καμπουράκη, πυροδότησε νέες εντάσεις. Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Σωτήρη Βαγιανό με την ολοκλήρωση της παρουσίασης «ωραίο το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο», υποστηρίζοντας ότι αυτά που παρουσίασε δεν είναι δικά του αλλά έργα και προγραμματισμοί προηγούμενων διοικήσεων. Μάλιστα, ο κ. Τσίκκης έκανε γνωστό ότι έλαβε κλήση από τον εισαγγελέα για τις «αποκλίσεις αρκετών εκατομμυρίων που πλήττουν οικονομικά την επιχείρηση και για τα ευρήματα που προέκυψαν από τον αρχικό έλεγχο στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης» που είχαν καταγγείλει ο δήμαρχος Ρόδου Αλ. Κολιάδης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ όταν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους.
«Εμείς καταθέσαμε στον εισαγγελέα κάποια έγγραφα και κάποια στοιχεία τα οποία βρήκαμε όταν αναλάβαμε και πράξαμε όπως μας συμβούλευσαν από το Υπουργείο αλλά και στελέχη των ΔΕΥΑ κεντρικά. Δεν είναι δική μας ευθύνη αν σας κάλεσε ο εισαγγελέας» είπε ο δήμαρχος Ρόδου απευθυνόμενος στον κ. Τσίκκη ο οποίος όμως είχε ήδη αποχωρήσει από τη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε και πάλι μέσω zoom. Στη συζήτηση για τη ΔΕΥΑΡ ο κ. Σπανός διαφώνησε με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αλεξανδρο Κολιάδη, με αποτέλεσμα ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.
Η τοποθέτηση του κ. Τσίκκη προκάλεσε την έκρηξη του κ. Βαγιανού ο οποίος αντέκρουσε τα λεγόμενα του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΡ, παρουσιάζοντας όλο το έργο που έχει γίνει από την αρχή του έτους από την υπηρεσία, υποστηρίζοντας ότι προφανώς και πρόκειται για μακρόπνοο σχεδιασμό που περιλαμβάνει έργα ύψους 245 εκατ. ευρώ πολλά από τα οποία προέρχονται από προηγούμενες διοικήσεις. Ωστόσο απαιτήθηκε να γίνει και επικαιροποίηση αλλά και εκπόνηση νέων μελετών.
Ο κ. Βαγιανός, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να του κουνά το δάχτυλο ο κ. Τσίκκης ο οποίος έχει να πατήσει στο δημοτικό συμβούλιο από τον Ιανουάριο και παρακολουθεί τις συνεδριάσεις μόνο διαδικτυακά, δέχθηκε συγχαρητήρια για το σχέδιο που παρουσίασε με την ευχή των περισσότερων δημοτικών συμβούλων του σώματος, να καταφέρει να τον υλοποιήσει.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η σύμβαση χρησιδανείου για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης του κτηρίου στην πλατεία Νεωρίου για τη δημιουργία εκθεσιακού διαδραστικού χώρου προβολής του The Rhodes Co-Lab.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου