Ρεπορτάζ

Επέκταση του οικισμού στο Γεννάδι

• Περιλαμβάνει δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων, φωτισμού οδών και πλατειών, ενώ ζητείται η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες στον παλιό οικισμό

Την επέκταση του οικισμού του Γενναδίου αποφάσισε ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο, βάση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού στις Δ.Ε. Νότιας Ρόδου, όπως αυτός αποτυπώθηκε στον ορθοφωτοχάρτη και τον ρυμοτομικό σχεδιασμό της επέκτασης του οικισμού. Η Δημοτική Κοινότητα ζητά ο ρυμοτομικός σχεδιασμός να μην αλλοιώσει τον οικιστικό χαρακτήρα του παλιού οικισμού και η επέκταση του να περιλαμβάνει δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων, φωτισμού οδών και πλατειών.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σταύρος Ακκούρης εισηγούμενος το θέμα έθεσε υπόψη των μελών τα εξής:
Ο οικισμός Γενναδίου οριοθετήθηκε το 1987 με την απόφαση Νομάρχη με αριθμό ΧΟΠ/ΕΠΑ 60 (ΦΕΚ 284Δ΄/1987). Η απόφαση αυτή επέκτεινε νοτιοανατολικά τον παλιό Ιταλικό Οικισμό (abitato) δημιουργώντας ένα δυναμικό οικισμό σχεδόν παραλιακό εφαπτόμενο σε δύο επαρχιακές οδούς. Η τουριστική ανάπτυξη της δεκαετίας του 1990 ώθησε στην κατασκευή πολλών ενοικιαζομένων καταλυμάτων εντός του οικισμού καθώς και νέων κτισμάτων που λειτουργούν ως δευτερεύουσα κατοικία για πολλούς χωριανούς που ζουν μόνιμα στην πόλη της Ρόδου.
Την τελευταία πενταετία υπάρχει τρομερή οικιστική πίεση στο Γεννάδι, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης κατοικιών προς ενοικίαση από το ολοένα αυξανόμενο εργατικό δυναμικό των γύρω ξενοδοχείων, από τους δασκάλους, καθηγητές, αστυνομικούς, γιατρούς του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Νότιας Ρόδου, από τουριστικές κατοικίες κ.α. Η πίεση αυτή θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια λόγω της σταδιακής κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης, είτε αυτή γίνεται άμεσα για τα μικρά γήπεδα (Ν.4759/2020), είτε έμμεσα με την υποχρέωση ύπαρξης προσώπου σε χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο δρόμο για τα γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων.
Μετά από περίπου σαράντα χρόνια ο κορεσμένος πλέον οικισμός του Γενναδίου πρέπει να επεκταθεί μέσο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού στις Δ.Ε. Νότιας Ρόδου, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις οικιστικές ανάγκες της περιοχής, ακολουθώντας βέβαια τις αρχές της βιώσιμης και ορθής ανάπτυξης μέσο ενός πολεοδομικού σχεδιασμού. Η πρόταση στηρίζεται στην πρόταση του ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Νότιας Ρόδου, η Β2 φάση του οποίου έχει εγκριθεί από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο και έχει ως εξής: επέκταση οικισμού του Δημοτικού Διαμερίσματος Γενναδίου της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου από την επαρχιακή οδό Λίνδου- Κατταβιάς και περιμετρικά του σημερινού οικισμού. Πιο συγκεκριμένα νοτιοδυτικά του οικισμού παράλληλα της επαρχιακής οδού Λίνδου –Κατταβιάς έως το φυσικό όριο του ρέματος «Μασακούντα» όπου υφίσταται επί του κτηματολογικού χάρτη. Παράλληλα με το ρέμα «Μασακούντα» επεκτείνεται δυτικά του οικισμού στο ύψος της περιοχής «Κουντουράκι» έως την πρώτη οικία που βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή. Βορειανατολικά, ανατολικά επεκτείνεται παράλληλα της επαρχιακής οδού Λίνδου- Κατταβιάς έως το φυσικό όριο του Γενναδενού ποταμού.
Παράλληλα του Γενναδενού ποταμού επεκτείνεται βόρεια έως την ανώνυμη Κοινοτική οδό όπου εισέρχεται στον οικισμό , επεκτείνεται επί της ανώνυμης Κοινοτικής οδού διαπερνώντας την επαρχιακή οδό Γενναδίου – Βατίου, επεκτείνεται περιμετρικά του δημοτικού γηπέδου Γενναδίου για την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων του αθλητικού κέντρου, εισέρχεται επί της ανώνυμης Κοινοτικής οδού και επεκτείνεται έως το ύψος του Ιταλικού κτιρίου που στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Ρόδου. Από το Ιταλικό κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος επεκτείνεται βόρεια επί της Κοινοτικής οδού παράλληλα του abitatou του παλιού οικισμού χάραξης Ιταλικής περιόδου έως το ύψος το «Άη Μάμμα».

Από τον «Άη Μάμμα» επεκτείνεται δυτικά του οικισμού έως το ύψος της περιοχής «Κουντουράκι. Με την απόφαση κατατέθηκε φωτογραφία του ορθοφωτοχάρτη που περιλαμβάνει εντός της κίτρινης γραμμής το σχεδιασμό της επέκτασης του οικισμού του Γενναδίου. Στην επέκταση του οικισμού να γίνει ρυμοτομικός σχεδιασμός που θα ενώνεται με το (abitato) παλιό οικισμό Γενναδίου, με την προϋπόθεση να μην αλιώσει σε καμία περίπτωση τον οικιστικό χαρακτήρα του παλιού οικισμού, έτσι θα έχουμε την σύγχρονη πόλη του Γενναδίου που θα ενώνεται με τον παλιό οικισμό και τον οικιστικό του χαρακτήρα. Ο ρυμοτομικός σχεδιασμός της επέκτασης του οικισμού να περιλαμβάνει τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, δίκτυα ομβρίων, δίκτυα φωτισμού οδών και πλατειών, την κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης χιλίων (1000) κυβικών μέτρων στην περιοχή «Χρυσοβούνι» δίπλα στην υπάρχουσα δεξαμενή των 180 κυβικών για την εξυπηρέτηση στις ανάγκες του νέου οικισμού. Για τον παλιό οικισμό να συνταχθεί μελέτη αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης όπου υπάρχουν αμιαντοσωλήνες. Αντικατάσταση δικτύων αποχέτευσης όπου η κατασκευή τους είναι με υδραύλακες σκεπασμένους με τούβλα, αναφέρεται στην απόφαση με αριθ. 8/2024.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου