Σε συνέντευξη του στο Militaire.gr, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης οριοθέτησε το σύνολο των θέσεων του για τα εθνικά θέματα με τρόπο απόλυτο.«Το ελληνικό δόγμα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής συνοψίζεται έως σήμερα στη φράση ‘δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα’.
Κάτω από το πρίσμα των νέων εξελίξεων αλλά και των απειλών που υφίσταται η χώρα μας, το δόγμα αυτό θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και μαζί με αυτό και η σχετική φράση που πρέπει να γίνει ‘δεν παραχωρούμε τίποτα αλλά διεκδικούμε την εφαρμογή αλλά και τον πλήρη σεβασμό από όλους των Διεθνών Συμφωνιών και του Διεθνούς Δικαίου’», τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
-Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε:
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να μιλήσει για τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, μίλησε για τραγωδία, λες και στην Κύπρο έγινε κάποια φυσική καταστροφή.
Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί ότι η σοβαρότητα και η πολυπλοκότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού τον υπερβαίνουν. Δεν μπορεί να τα διαχειρίζεται μόνος του, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
Χρειάζεται ένα ενιαίο και αρραγές εθνικό μέτωπο που μπορεί να εκφραστεί με σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αλλά και κοινή συνάντηση με τη συμμετοχή της κυπριακής ηγεσίας και των πολιτικών δυνάμεων των αδελφών μας Κυπρίων.
Ναι στη δικοινοτική ομοσπονδία, αρκεί να είναι λειτουργική και όχι ετεροβαρής και διαλυτική, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα υβριδικό κράτος που δεν θα μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη μέρα.
Και βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί».
-Σε ότι αφορά στο περιστατικό στην Κάσο, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:
«Αυτό που έγινε στην Κάσο είναι η επιτομή αυτού που είπε ο κ. Ερντογάν, ότι θα μας παρακολουθεί και πρέπει να ρωτάμε την Τουρκία για ό,τι κάνουμε. Ήταν μια απαράδεκτη υποχώρηση της χώρας μας.
Αυτό που έγινε στην Κάσο είναι αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, είναι η εφαρμογή από την Τουρκία του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Η Τουρκία ουσιαστικά απαγόρευσε την κίνηση του ιταλικού πλοίου στην Ελληνο-Αιγυπτιακή ΑΟΖ. Τότε γιατί την ανακηρύξαμε αφού δεν έχουμε τη διάθεση να την υπερασπιστούμε;
Προκαλεί τρομερή εντύπωση η ελαφρότητα με την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ερμήνευσε το περιστατικό. Στη δεξίωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας την Τετάρτη το βράδυ, μιλώντας με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είπε το εξής αμίμητο ‘Μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας αλλά τελικά όλα καλά’».
-Σε ότι αφορά στα ζητήματα της κυριαρχίας και των διεθνών συνθηκών στο Αιγαίο, ο Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε:
«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση για να αποδεχθεί την τουρκική απαίτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών. Όπως και να αποδεχθεί συστάσεις συμμάχων ή φίλων προς αυτή την κατεύθυνση.
Το δίκαιο της θάλασσας δεν έχει a la carte εφαρμογή. Το Αιγαίο δεν είναι ειδική περίπτωση ούτε υβριδική θάλασσα.
Το Αιγαίο θα είναι υβριδική θάλασσα στην οποία δεν θα ισχύουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου; Όταν επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο για την Ουκρανία δεν μπορούμε να το βάζουμε ‘στο ράφι’ για το Αιγαίο».
-Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε:
«Η Τουρκική αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική στην Κύπρο , το Αιγαίο και τη Θράκη δεν έχει συγκυριακά αλλά μόνιμα χαρακτηριστικά.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο σε ένα υβριδικό περιβάλλον, στο οποίο δεν θα ισχύει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Με την εξίσου ξεκάθαρη πρόθεση να αποκοπεί και να παραιτηθεί η Ελλάδα από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ότι αφορά στη διακήρυξη των Αθηνών, έχει αποδυναμωθεί πλήρως από τις προκλήσεις και τη ρητορική της Τουρκίας και το μόνο που πέτυχε ήταν να ‘ξεπλύνει’ την Τουρκία για να πάρει τα F-16».
-Σε ότι αφορά στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και στην παραδοχή του κ. Μητσοτάκη ότι με την αποστολή όπλων υπάρχουν κενά στο αμυντικό σύστημα της χώρας, ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε:
«Αναρωτιέμαι για όλα αυτά, για τα αμυντικά συστήματα που έχουν απομακρυνθεί από τα νησιά, υπάρχει θετική εισήγηση και σύμφωνη γνώμη της στρατιωτικής ηγεσίας;
Ποια οπλικά συστήματα έχει δώσει η Τουρκία στην Ουκρανία; Γιατί η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που εφαρμόζουν όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ;».
Πηγή: militaire.gr