Συνεντεύξεις

Μ. Κόνσολας : «Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του»

«Η Ελλάδα διαθέτει πλέον αξιοπιστία, και έχει να παρουσιάσει αποτελέσματα στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Στη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους όλα αυτά θα συνυπολογιστούν. Μετά από έξι  χρόνια η Ελλάδα στο τέλος του χρόνου θα καταγράψει ένα οριακό, έστω, ποσοστό ανάκαμψης».
Στην θετική πορεία που διαγράφει η ελληνική οικονομία  αναφέρεται, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας και τονίζει πως τώρα οι εταίροι θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα για να διατηρήσει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης από εδώ και εμπρός.
«Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του. Από τις αρχές του 2015 ανοίγει ένας νέος κύκλος, χωρίς μνημόνια, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και με σταδιακή αφαίρεση βαρών από τους πολίτες. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην κοινωνία», δηλώνει ο κ. Μάνος Κόνσολας.
Σε ερώτηση σχετικά με τις εξαγγελίες του  πρόέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, ο κ. Κόνσολας παραθέτει στοιχεία και υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν πια δανεικά για να καλύπτουν τα ελλείμματα.
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι οι πρακτικές του παρελθόντος, δεν πείθουν. Όταν δεν έχεις ισοσκελισμένο προϋπολογισμό δημιουργείται έλλειμμα.Το έλλειμμα καλύπτεται μόνο από δανεικά. Και τα δανεικά πλέον τελείωσαν», δηλώνει ο κ. Κόνσολας.
Η συνέντευξη του κ. Μάνου Κόνσολα, αναλυτικά:
• Την προσεχή  Τρίτη ο Πρωθυπουργός συναντάται με την κα. Μέρκελ σε μία κρίσιμη περίοδο για πολλούς. Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα του χρέους αλλά και στο αίτημα για φοροελαφρύνσεις;
Το άνοιγμα της συζήτησης για το δημόσιο χρέος θα είναι μια θετική εξέλιξη.  Δε νομίζω ότι θα πρέπει να δραματοποιούμε τη συνάντηση της Τρίτης ούτε να επενδύουμε υπερβολικές προσδοκίες σε αυτήν.
Η Ελλάδα διαθέτει πλέον αξιοπιστία, έχει να παρουσιάσει αποτελέσματα στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Στη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους όλα αυτά θα συνυπολογιστούν.
Μετά από έξι  χρόνια η Ελλάδα στο τέλος του χρόνου θα καταγράψει ένα οριακό, έστω, ποσοστό ανάκαμψης. Ζητάμε από τους εταίρους μας να στηρίξουν την Ελλάδα για να διατηρήσει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης από εδώ και εμπρός.
• Όλα όσα ακούγονται για νέα μέτρα και για νέο μνημόνιο, πως τα αντιμετωπίζετε;
Νέα μέτρα που αφορούν σε οριζόντιες περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις δεν μπορούν να υπάρξουν. Τα όρια αντοχής των πολιτών έχουν εξαντληθεί, δεν τα αντέχει και η ίδια η οικονομία.
Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του. Από τις αρχές του 2015 ανοίγει ένας νέος κύκλος, χωρίς μνημόνια, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και με σταδιακή αφαίρεση βαρών από τους πολίτες.
Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην κοινωνία.
• Σε ποια κατεύθυνση πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθούν οι φοροελαφρύνσεις, και ποιους πρέπει να αφορούν; Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτές, χωρίς την έγκριση της τρόικας;
Η  υπερφορολόγηση δεν μπορεί να συνεχιστεί σε αυτό το βαθμό. Σκοτώνει την ανάπτυξη, οδηγεί ανθρώπους και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο. Πιστεύω ότι σταδιακά πρέπει να πάμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και στο βαθμό που αντέχει κάθε φορά η οικονομία. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει γι’ αυτό. Πρέπει να είμαστε σε συνεννόηση με τους εταίρους και δανειστές μας, κινούμαστε σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία για τα αυτονόητα. Όπως προχώρησε μονομερώς στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μπορεί να προχωρήσει και σε άλλες ανάλογες κινήσεις.
• Έχετε  καταθέσει πρόταση για ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές επαγγελματιών και επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Πολλοί απειλούνται με κατασχέσεις πλέον. Τι πρέπει να γίνει;
Πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό πρέπει να γίνει.
Έχω καταθέσει αναλυτική πρόταση που περιλαμβάνει πάγωμα προσαυξήσεων και του κεφαλαίου οφειλής και πολλές δόσεις. Στην Ιταλία υπάρχει πλαίσιο για πάνω από 100 δόσεις.
Αυτή τη λογική, ενός Κράτους που θεωρεί αδιακρίτως απατεώνες όσους οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία και αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές, δεν την κατανοώ, κυρία Χονδρογιάννη. Με βρίσκει αντίθετο.
Πρότεινα στον κ. Υπουργό να ενταχθούν άμεσα στο νέο πλαίσιο ρυθμίσεων όσοι ήταν συνεπείς αλλά μετά το 2009, όταν μπήκαμε σε απατεώνες, οι περισσότεροι είναι άνθρωποι συνεπείς, νοικοκυραίοι,  που βρέθηκαν σε αδυναμία να καλύψουν όλο αυτό τον κυκεώνα των υποχρεώσεων και παράλληλα να επιβιώνουν ή και να κρατούν ζωντανή την επιχείρησή τους.
Είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί διέξοδος σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις αλλά και να εισπράξουν χρήματα τα ασφαλιστικά ταμεία.

• Πως είδατε τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ; Μπορούν να υλοποιηθούν όσα ανακοινώθηκαν;
Τρία ζητήματα μόνο θα θέσω για να αντιληφθούν όλοι το «κενό αέρος».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για σεισάχθεια στα κόκκινα δάνεια και κοστολόγησε στα 2 δις το ποσό των παρεμβάσεων του για αυτά. Μόνο που τα κόκκινα δάνεια προσεγγίζουν πλέον τα 80 δις.
Υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει αναπτυξιακή τράπεζα με κεφάλαιο 1 δις. Όλοι γνωρίζουν ότι το κεφάλαιο αυτό είναι ανεπαρκές, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Σε πολλές από τις παρεμβάσεις του, ο κ. Τσίπρας, χρησιμοποιεί το υπόλοιπο των 11 δις του ΤΧΣ. Μόνο που αυτά τα χρήματα δεν τα έχει στα χέρια της η χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου