Ειδήσεις

Απώλειες εσόδων 300 εκατ. ευρώ από τα ρωσικά λουκέτα

Η σημαντική άνοδος που παρατηρείται και σε επίπεδο εσόδων από την εξαιρετική φετινή χρονιά θα καλύψει με άνεση τις ζημίες που υπάρχουν από την αναστολή λειτουργίας των ρωσικών τουριστικών πρακτορείων που ουσιαστικά ήταν το μόνο «αγκάθι» της φετινής σεζόν.
Μέχρι στιγμής, έχουν κλείσει 14 tour operators, πολλοί από τους οποίους δεν δραστηριοποιούνταν πάντως στην Ελλάδα. Από αυτούς, μόνο έξι είχαν σχέσεις με την Ελλάδα (Neva, Labirint, Intaer, Solvex, South Cross και Versa) με αποτέλεσμα περίπου 20.000 Ρώσοι τουρίστες να «εγκλωβιστούν» στη χώρα μας. Ο κύκλος των πτωχεύσεων ενδέχεται να μην έχει κλείσει ακόμη, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων καθώς ολοκληρώνεται η τουριστική σεζόν. Οι συνολικές ζημίες για τον ελληνικό τουρισμό -συμπεριλαμβανομένων και των απωλειών από τουρίστες που ήταν προγραμματισμένο να έρθουν, αλλά δεν ήρθαν, εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις ζημίες μόνο για τα τουριστικά καταλύματα αυτές εκτιμώνται ότι θα κινηθούν τελικώς περίπου στα επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ.
Όμως, οι απώλειες αυτές καλύπτονται από την άνοδο που υπάρχει στα έσοδα και δεν αποκλείεται οι αρχικές εκτιμήσεις για έσοδα 13,5 δισ. ευρώ για τον ελληνικό τουρισμό να αναθεωρηθούν προς τα πάνω. Σε σχέση με τα 12,2 δισ. ευρώ του 2012, η αύξηση είναι σημαντική και καλύπτει τις ζημίες από τους Ρώσους.

Υψηλό επίπεδο
επαγγελματισμού
Ένα σημείο που χρήζει προσοχής είναι ότι οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού τα ζητήματα που προέκυψαν από τις ρωσικές πτωχεύσεις, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη, να δηλώνει ικανοποιημένος από την αντίδραση των ελληνικών επιχειρήσεων. «Οι Ρώσοι μάς έστειλαν δύο ευχαριστήριες επιστολές και γενικότερα η εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα είναι πολύ καλή», σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης, ο οποίος σπεύδει πάντως να προσθέσει ότι θα πρέπει να δούμε άμεσα και το θέμα των αποζημιώσεων.

Επόμενα ζητήματα
Το βλέμμα των ανθρώπων του τουριστικού κλάδου έχει αρχίσει πλέον να στρέφεται προς την επόμενη χρονιά, με τον στόχο να μην είναι άλλος από τη διατήρηση της ανοδικής πορείας. «Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι και ένας από τους πλέον σημαντικούς είναι να υπάρξει πολιτική αστάθεια», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο οποίος θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κινδύνους στην πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2015.
Ανησυχία προκαλούν και οι εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας που είχαν και φέτος αντίκτυπο στις αφίξεις τουριστών από τις δύο αυτές χώρες -πέραν των ρωσικών πτωχεύσεων. Επιπλέον, οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δημιουργούν μία επιπλέον ανησυχία, καθώς η Ελλάδα είναι μία χώρα κοντά σε αυτή την εύφλεκτη περιοχή.
Πέραν των πολιτικών θεμάτων, ένα σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με το φορολογικό πλαίσιο. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είχε θετικά αποτελέσματα και η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, αλλά όσο δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος είναι λογικό να υπάρχει και γι’ αυτό ανησυχία στην αγορά.
Επενδύσεις
Η άνοδος του ελληνικού τουρισμού έχει ως αποτέλεσμα να ελκύει τους επενδυτές. «Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα αφορά τον τουρισμό και το real estate που σχετίζονται με τον τουρισμό», σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης, σπεύδοντας να προσθέσει πάντως πως το νέο επενδυτικό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώνεται βάσει των τελευταίων ευρωπαϊκών οδηγιών, θέτει πολύ περιοριστικούς όρους όσον αφορά τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων από το νέο ΕΣΠΑ. Πρακτικά, οι όροι αυτοί σχετίζονται με το μέγεθος των επιχειρήσεων, τις επενδύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές, με αποτέλεσμα οι επιδοτήσεις που θα υπάρχουν να είναι πολύ χαμηλές. «Ο ελληνικός τουρισμός είναι κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σκεφτείτε ότι οι 700 μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας εκτιμάται ότι έχουν έσοδα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, όταν τα συνολικά έσοδα θα είναι φέτος στα 13,5 δισ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης.
Αισιοδοξία
Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι το 2015 θα αποτελεί και αυτό ανοδική χρονιά. «Αν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, είμαστε αισιόδοξοι», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, επισημαίνοντας ότι το 2014 πετύχαμε να κινηθούμε με ρυθμούς καλύτερους από τις ανταγωνίστριες χώρες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου