Τοπικές Ειδήσεις

Στην ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου τα ακίνητα του «ΕΛΛΗ» και του «Νεωρίου»!!!

• Ο δήμος Ρόδου λαμβάνει διαχρονικά αποφάσεις για την διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων να ανήκουν τυπικά στην περιουσία του • Στον «αέρα» η μίσθωση του «Ελλη» και η παραχώρηση του «Νεωρίου» στην “Rhodes Co Lab”

Στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου μετά τον επανακαθορισμό της γραμμής της παραλίας με τον τελευταίο νόμο περί αιγιαλού και παραλίας περιέρχονται στο νησί της Ρόδου μεταξύ άλλων τα προνομιακά ακίνητα του «ΕΛΛΗ» και του «ΝΕΩΡΙΟΥ»!
Με τον τελευταίο νόμο, ως γνωστόν, οι κοινόχρηστες ιδιοκτησίες του Δημοσίου μεταφέρονται πλέον στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.
Σημειώνεται πως εκκρεμούσε η διεκπεραίωση αιτήσεως του πρώην δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη για την κτηματολογική τακτοποίηση και τον αποχαρακτηρισμό του ακινήτου Ροτόντα των λουτρών «ΕΛΛΗ» μετά των περιβαλλόντων αυτού χώρων, ως και η δημοσίευση σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το ακίνητο είχε μισθωθεί από τον Δήμο Ρόδου και ακολούθως δυνάμει χρησιδανείου από την υπό εκκαθάριση ΡΟΔΟΝ ΑΕ σε ιδιωτικές εταιρείες ενώ δεν είχε καν κτηματολογική μερίδα!!!
Δεν πρόκειται μάλιστα για μια τυπική παράλειψη καθώς δεν δικαιολογείται νομικά ιδιοκτησία του Δήμου Ρόδου στο ακίνητο και ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται μίσθωσή του.
Ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης κίνησε διαδικασία για την περιέλευση του ιστορικού ακινήτου στην κυριότητα του Δήμου Ρόδου που εκκρεμούσε από το έτος 1971 αφού δεν είχε καν κτηματολογική μερίδα, πλην όμως η έκδοση του νέου νόμου δημιούργησε μια νέα κατάσταση πραγμάτων και το ακίνητο μεταφέρεται πλέον στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου όταν λάβει μερίδα από το Κτηματολόγιο και η δημοτική αρχή θα πρέπει αφενός να επανεξετάσει το καθεστώς εκμετάλλευσης του ακινήτου και αφετέρου να κινήσει διαδικασία μέσω δικαστικής προσφυγής για την μεταβίβαση του από το Ελληνικό Δημόσιο στην περιουσία του ή εναλλακτικά με τροπολογία.
Για την ιστορία τονίζεται ότι για τον αποχαρακτηρισμό του ακινήτου ο κ. Καμπουράκης είχε λάβει υπόψιν την απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2665/43698 ΦΕΚ Β΄ αριθμός φύλλου 19/27-1-1988 «Χαρακτηρισμός ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου και ως έργου τέχνης της Ροτόντας των Λουτρών (Έλλη) μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο της και την εξέδρα καταδύσεων στην περιοχή Μαντράκι στην πόλη της Ρόδου και της υπ’ αρ. 16406/06-11-2018 απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Αιγαίου (ΦΕΚ 150Δ’/2019) «Επικύρωση έκθεσης για τον καθορισμό ορίων αιγιαλού και παραλίας στην παραλιακή ζώνη από τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου έως το Κτήριο του Έλλη, νήσου Ρόδου, νομού Δωδεκανήσου».
Το εν λόγω τμήμα, από πολλών ετών, είχε παύσει εξάλλου, οριστικά και μόνιμα να χρησιμοποιείται ως κοινόχρηστο, καθώς εντός αυτού υφίσταται κτίσμα, κατασκευασθέν επί Ιταλοκρατίας.
Το διώροφο κτήριο, που κατασκευάστηκε κατά την ιταλική κυριαρχία στο Μαντράκι της Ρόδου, με σκοπό να αξιοποιηθεί ως Λουτρά, μετά των περιβαλλόντων χώρων του, νέμεται ο Δήμος Ρόδου δια της εκμισθώσεώς του.
Το γεγονός της υπάρξεως του κτίσματος και της εκμετάλλευσής του από τον Δήμο Ρόδου, αποκλείει οποιαδήποτε δυνατότητα χρήσης από απροσδιόριστο αριθμό προσώπων, ώστε να δύναται επί του παρόντος να χαρακτηρισθεί κοινόχρηστος.
Στην διαπιστωτική πράξη του κ. Καμπουράκη που εκδόθηκε την 21η Δεκεμβρίου 2023 αναφέρονται τα εξής:
«Διαπιστώνουμε
Ότι το τμήμα που περιλαμβάνει το κτήριο της Ροτόντας των Λουτρών της περιοχής του Μαντρακίου Ρόδου μετά των περιβαλλόντων χώρων του, όπως αυτός απεικονίζεται στο σχεδιάγραμμα της ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2665/43698 απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει απωλέσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του, όπως αναλυτικά ανωτέρω αναλύεται, καθώς το διώροφο κτήριο, που κατασκευάστηκε κατά την ιταλική κυριαρχία στο Μαντράκι της Ρόδου, με σκοπό να αξιοποιηθεί ως Λουτρά, μετά των περιβαλλόντων χώρων του, νέμεται ο Δήμος Ρόδου δια της εκμισθώσεώς του.
Αποφασίζουμε
Αποχαρακτηρίζουμε από κοινόχρηστο, το τμήμα που περιλαμβάνει το κτήριο της Ροτόντας των Λουτρών της περιοχής του Μαντρακίου Ρόδου, μετά των περιβαλλόντων χώρων, οι οποίοι θα εκτείνονται το μέγιστο μέχρι τη γραμμή αιγιαλού, όπως αυτό απεικονίζεται και στην απόφαση περί προστασίας του σχετικού μνημείου ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2665/43698 ΦΕΚ Β΄ αριθμός φύλλου 19/27-1-1988, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων, προκειμένου να δημιουργηθεί κτηματολογική μερίδα.
Η μερίδα αυτή εν συνεχεία, αφού μεταγραφεί το σχετικό Ν.Δ. 920/1971 (ΦΕΚ148Α/1971) στους οικείους τόμους του Κτηματολογίου Ρόδου, θα περιέλθει στην περιουσία του Δήμου Ρόδου.
Ο δήμαρχος Αντώνης Β. Καμπουράκης»
Του θέματος επιλήφθηκε η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου δια της κ. Νατάσας Παπανικολάου που γνωμοδότησε σχετικά.
Μεταξύ άλλων, για το ιστορικό της εκκρεμότητας, αναφέρεται ότι με το άρθρο 8 παρ. 4 του ΝΔ 920/1971 «Περί αναμορφώσεως ή λύσεως συμβάσεων μεταξύ Δημοσίου – Ε.Ο.Τ. και Ε.Τ.Ε. Α.Ε. – Α.Ξ.Ε. “ΑΣΤΗΡ” Α.Ε. “ΡΑΔΙΟΠΗΓΑΙ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ ως και περί ρυθμίσεως της τύχης τουριστικής σημασίας ακινήτων τινών του Δημοσίου» -(Α’ 148), το οποίο ακολουθεί τη γενικότερη εφαρμογή του Ν. 2100/1952 ορίζεται ότι: «4. Τα εν τω από 14/9-17/10/1963 Β.Δ. “περί τροποποιήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Ρόδου” αναφερόμενα ως καταργούμενα οικοδομικά τετράγωνα υπό στοιχεία “Ν.Ο.Ρ.”, “ΟΔΑΠΔΔ” και “ΕΛΛΗ” ανήκοντα εις τον Οργανισμόν Ακινήτου Περιουσίας του Δημοσίου εν Δωδεκανήσω δυνάμει του νόμου 2100/1952, περιέρχονται από της ισχύος του παρόντος και άνευ άλλης τινός διαδικασίας εις την κυριότητα του Δήμου Ρόδου.
Ο Δήμος Ρόδου σύμφωνα με την γνωμοδότηση, ήταν υποχρεωμένος εντός 4μήνου από την απόφαση να υποβάλει τροποιητικό ρυμοτομικό σχέδιο για την δημιουργία οικοδομικού τετραγώνου, πράγμα που δεν έγινε.
Το εν λόγω τμήμα, από πολλών ετών, έπαψε, οριστικά και μόνιμα να χρησιμοποιείται ως κοινόχρηστο, καθώς εντός αυτού υφίσταται κτίσμα, κατασκευασθέν επί Ιταλοκρατίας.
Η ύπαρξη κτίσματος εντός της κτηματολογικής μερίδας, που πρόκειται να δημιουργηθεί και αφορά στο ανωτέρω αναφερόμενο οικοδομικό τετράγωνο «ΕΛΛΗ» αποδεικνύεται πλήρως και από την απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2665/43698 ΦΕΚ Β’ αριθμός φύλλου 19/27-1-1988, με την οποία χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1469/1950 το κτήριο της Ροτόντας των Λουτρών στο Μαντράκι της Ρόδου μαζί με την εξέδρα των καταδύσεων και με τον περιβάλλοντα χώρο της.
Σημειώνεται ακόμη πως με τη με αριθμό 16406/6-11-2018 Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΦΕΚ 150Δ/2019) περί επικύρωσης ορίων αιγιαλού, καθορίστηκε η οριογραμμή αιγιαλού στην εν λόγω περιοχή «ΕΛΛΗ».
Παρά τις προβλέψεις της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του ΝΔ 920/1071 για τη μεταβίβαση στην κυριότητα του Δήμου Ρόδου, του καταργούμενου οικοδομικού τετραγώνου με την ονομασία «ΕΛΛΗ», η μεταβίβαση αυτή ουδέποτε ολοκληρώθηκε, αφού μέχρι σήμερα δεν υπεβλήθη σχετική αίτηση στο Κτηματολόγιο Ρόδου για τη μεταγραφή της κυριότητας επ’ ονόματι του Δήμου Ρόδου. Έτσι η κυριότητα παρέμεινε στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου, ως κοινόχρηστος χώρος και πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο στην ιδιωτική του περιουσία.
Το όλο ζήτημα προσλαμβάνει όμως μεγάλες διαστάσεις και για τον πρόσθετο λόγο ότι ανάλογο ζήτημα προκύπτει και για το «Νεώριο».
Το Νεώριο ομοίως δεν έχει κτηματομερίδα και με τον ίδιο νόμο περί αιγιαλού μεταφέρεται στην ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.
Το ζήτημα προκάλεσε μάλιστα θόρυβο στην δημοτική αρχή που με απόφαση της, μόλις πρόσφατα, το παραχώρησε για να εγκατασταθούν εκεί τα γραφεία του Co-Lab. Πρόκειται ως γνωστόν για την κοινή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον Όμιλο TUI, το ίδρυμα TUI Care Foundation σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου που έχει ως στόχο να μετατρέψει το νησί στον πρώτο παγκοσμίως ολιστικά βιώσιμο τουριστικό προορισμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου