Τοπικές Ειδήσεις

Αμεση παρέμβαση στο λιμάνι Καστελλορίζου

Την άμεση αποκατάσταση του λιμανιού της Μεγίστης αποφάσισε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με ποσό 817 χιλ. € στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος για τις «Λιμενικές Υποδομές».
Η Πράξη αφορά σε μια μελέτη κι ένα έργο, τα οποία υλοποιούνται στο λιμάνι του Καστελλορίζου σε επείγουσες εργασίες αποκατάστασης για την αποτροπή άμεσου κινδύνου, τόσο των υποδομών του λιμένα, όσο και των μόνιμων ή προσωρινών διερχομένων από τον εν λόγο τόπο.
«Το νησί μας τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν, λόγω της μετατόπισης μπλοκιών και τη δημιουργία υποσκαφών και σπηλαιώσεων που υπάγονται στην κατηγορία κατολισθήσεων. Κρίνεται απαραίτητη η παράταση της απόφασης αυτής, μέχρι τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» είχε δηλώσει προσφάτως σε συνέντευξή του στη «δ» ο δήμαρχος του νησιού Νικόλας Ασβέστης.
Εκκρεμεί στο ΣτΕ
η ανάπλαση στο Κορδόνι
Επισημαίνεται ότι εκκρεμεί ακόμη στο ΣτΕ, η εκτεταμένη ανάπλαση του κορδονιού (παραλιακή ζώνη) του Καστελλορίζου. Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε διαγωνισμό για το έργο «Αποκατάσταση λιμενικής υποδομής παραλιακής ζώνης Μεγίστης προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Το έργο αφορά στην αποκατάσταση της λιμενικής υποδομής, την επισκευή των κρηπιδωμάτων του λιμένα και την ανάδειξη της παραλιακής ζώνης Μεγίστης της Ν. Καστελλορίζου.
Η προς επέμβαση περιοχή καλύπτει περίπου 4.000 τ.μ. και στις εργασίες περιλαμβάνονται η αποκατάσταση υφιστάμενων δεστρών και τοποθέτηση κλιμάκων, συμπλήρωση της πλακόστρωσης της παραλιακής ζώνης ή στην αντικατάσταση της υπάρχουσας, εργασίες Η/Μ δικτύων/εγκαταστάσεων οδοφωτισμού και πρόβλεψη της απαιτούμενης υποδομής για την εγκατάσταση pillars παροχής ρεύματος και νερού στα σκάφη αναψυχής, τοποθέτηση νέων ιστών σε κατάλληλες θέσεις για την επάρκεια του φωτισμού και την ανάδειξη των στοιχείων του μετώπου.
«Προάγγελος ολικής καταστροφής η κατάρρευση μέρους της παραλιακής. Πολλοί βιάστηκαν να επικροτήσουν και να χαρούν όταν μια ομάδα κατοίκων του νησιού μας, θεώρησαν όχι τόσο σοβαρή την κατάσταση και κατήγγειλαν στο ΣτΕ το έργο που δημοπράτησε και προσπάθησε να υλοποιήσει για αυτό το εκρηκτικό ζήτημα το Υπουργείο Υποδομών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει το έργο που δημοπρατήθηκε με χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν τα χρήματα και να παραμείνει το πρόβλημα με βεβαιωμένες από δύτες μηχανικούς υποσκαφές και σπηλαιώσεις που με το πέρασμα του χρόνου γίνονται όλο και χειρότερες και πιο επικίνδυνες. Το νησί μας είναι, δυστυχώς, όμηρος της καταγγελτικής κουλτούρας μιας μειοψηφίας που δεν αφήνει τίποτα, ή σχεδόν τίποτα να γίνει, χωρίς να το καταγγείλει. Για τους παραπάνω λόγους θα συγκαλέσουμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να κηρύξουμε το νησί σε έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας με θέμα τον επαπειλούμενο κίνδυνο ολικής κατάρρευσης του μετώπου της παραλιακής με κίνδυνο να θρηνήσουμε ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Σήμερα και για πρώτη φορά, καταγγέλλοντες, είμαστε όλοι εμείς που ζούμε όμηροι λόγω αντικοινωνικών πρακτικών. Γιατί, είναι αντικοινωνική πρακτική η αδιάκοπη καταγγελία επί των πάντων. Θα ζητήσουμε, προφανώς, βοήθεια κινούμενοι προς πάσα κατεύθυνση με την ελπίδα να μην υψωθούν ξανά τείχη άρνησης από το ίδιο το νησί μας» ήταν η πρώτη αντίδραση του δημάρχου Καστελλορίζου Νίκου Ασβέστη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου