Ειδήσεις

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια – Δολοφονήθηκε στο Ιράν

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως ο πολιτικός ηγέτης της, ο Ισμαήλ Χανίγια, «δολοφονήθηκε στο Ιράν».

Στην ανακοίνωσή της, η Χαμάς αναφέρει πως θρηνεί τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια σε «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή στο ακίνητο όπου διέμενε στην Τεχεράνη».

Στέλεχος της Χαμάς έκανε λόγο για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, που πρόσκειται στην οργάνωση.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, άλλο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο Reuters τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, που διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους της.

Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησαν παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης —επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας—, σύμφωνα με ιρανικό μέσο ενημέρωσης.

Οι ιρανικές αρχές διενεργούν έρευνα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, νεκρός είναι και ο Ιρανός σωματοφύλακάς του.

Οπως σχολιάζει ο Guardian, ο θάνατος του Χανίγια κρίνεται μεν αναμφίβολα επιζήμιος για τη Χαμάς, όμως η Χαμάς στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει δολοφονίες ηγετών της.

Υπενθυμίζεται ότι το 2004, το Ισραήλ είχε σκοτώσει τόσο τον ηγέτη της Χαμάς Αχμέντ Γιασίν όσο και τον συνιδρυτή της Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι σε επιθέσεις στη Γάζα.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από το Ισραήλ.

Τι γνωρίζουμε για τον Ισμαήλ Χανίγια
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Χανίγια γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι βόρεια της πόλης της Γάζας, από Παλαιστίνιους γονείς που το 1948 είχαν εκτοπιστεί. Φοίτησε σε σχολεία που διαχειριζόταν η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους, και συνέχισε τις σπουδές του στην αραβική λογοτεχνία στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.

Συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό και εξέτισε αρκετές ποινές σε ισραηλινές φυλακές τις δεκαετίες του 1980 και 1990.

Η άνοδος του ηγέτη της Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα υποβοηθήθηκε από τον μέντορά του, τον πνευματικό ηγέτη και ιδρυτή της Χαμάς, Σεΐχη Γιασίν. Ο κ. Χανίγια διετέλεσε προσωπικός γραμματέας του Γιασίν. Οι δύο τους αποτέλεσαν στόχους απόπειρας ισραηλινής δολοφονίας το 2003. Σημειώνεται ότι τον επόμενο χρόνο, ο Γιασίν σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

«Δεν χρειάζεται να κλαίτε», είχε πει τότε ο Χανίγια μιλώντας σε πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας. «Πρέπει να είστε έτοιμοι για εκδίκηση», είχε αναφέρει επίσης.

Ορίστηκε ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα το 2006. Εκείνη τη χρονιά, διετέλεσε για λίγο πρωθυπουργός μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας, η οποία διαλύθηκε μετά από μήνες έντασης που περιλάμβανε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων. Η αποτυχία αυτής της κυβέρνησης αποδόθηκε εν μέρει στην άρνηση της Χαμάς να εκπληρώσει τους διεθνείς όρους που είχαν τεθεί, συμπεριλαμβανομένης της αποκήρυξης της βίας, της αναγνώρισης του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και της αποδοχής των υπογεγραμμένων συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Σύντομα το Ισραήλ επέβαλε κυρώσεις και περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και η Αίγυπτος. Το 2008, όταν ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στο Ισραήλ, το Ισραήλ ενίσχυσε τον αποκλεισμό της Γάζας. Η Χαμάς διατήρησε υπό τον έλεγχο της στην περιοχή, εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ και ενίσχυε συνεχώς τη στρατιωτική της δύναμη.

Το 2017, ο Χανίγια ορίστηκε ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, σε μια περίοδο που η οργάνωση διεκδικούσε επιρροή μεταξύ των Παλαιστινίων διεθνώς.

Ο Χανίγια ήταν μεταξύ των διαπραγματευτών στις συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών, για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα με αντάλλαγμα τους ομήρους που είχαν αιχμαλωτιστεί μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Unmute
Remaining Time -0:00

Fullscreen

Advertisement

Με πληροφορίες από New York Times και Guardian

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου