Τοπικές Ειδήσεις

Προβληματισμένοι οι επιχειρηματίες για την τουριστική σεζόν στα Κολύμπια

Προβληματισμός επικρατεί στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Κολυμπίων, σε μία κατ’ εξοχήν τουριστική ζώνη της Ρόδου, αφού οι εισπράξεις στα ταμεία των καταστημάτων δεν συνάδουν με την τουριστική «έκρηξη» που καταγράφεται στην περιοχή -όπως άλλωστε και σε ολόκληρο το νησί- με τις ορδές χιλιάδων τουριστών.
Όπως εξηγεί στη «δ» ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Κολυμπίων, Παύλος Χαρτερός, αυτό οφείλεται στις μειωμένες καταναλωτικές δαπάνες των επισκεπτών μας, ενώ αναφέρεται και στις λειτουργικές δαπάνες, στο υψηλό λειτουργικό κόστος που έχουν οι επιχειρήσεις, όπως η φορολογία και το ηλεκτρικό ρεύμα που έχει εκτοξευθεί, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Παρόλα αυτά, στην περιοχή επικρατεί το αδιαχώρητο από τον κόσμο, τα ξενοδοχεία είναι υπερπλήρη και οι εκτιμήσεις για χρονιά ρεκόρ στις αφίξεις, επιβεβαιώνονται και το «στοίχημα» επιτυγχάνεται.
Ειδικότερα ο κ. Χαρτερός επισημαίνει ότι η εικόνα αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που καταγράφουν μια «μέτρια» σεζόν, από την εστίαση, τα rent a car, τα καταστήματα με είδη σουβενίρ, ένδυσης κλπ, υπογραμμίζοντας τα εξής:
«Πέρα από ικανοποιητική θεωρείται η τουριστική κίνηση σε όλη την Ρόδο, με το ίδιο να συμβαίνει και εδώ στα Κολύμπια, αναδεικνύοντας τα σε ένα από τους TOP τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Οι προβλέψεις για ρεκόρ αφίξεων, ξεπερνώντας ακόμη και αυτό του 2019 φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
Ο κόσμος πολύς, τα ξενοδοχεία υπερπλήρη, στις παραλίες και τους δρόμους επικρατεί το αδιαχώρητο. Το μελανό σημείο της υπόθεσης είναι ότι όλο αυτό δεν αποτυπώνεται με την ανάλογη αύξηση στα έσοδα – ταμεία των επιχειρήσεων που εξαρτώνται εξ ολοκλήρου ή μεγάλο μέρος τους από τον τουρισμό.
Η αγοραστική δύναμη κινείται σε μέτρια επίπεδα και παρόλη την προσπάθεια προσφοράς υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές, το διαθέσιμο budget των τουριστών φαίνεται να μην αρκεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν 2024 και οι περισσότεροι επιχειρηματίες παραπονιούνται για τις μειωμένες εισπράξεις τους, αλλά και για τα δυσβάσταχτα έξοδα, όπως ρεύμα και νέα υψηλά φορολογικά δεδομένα», σημειώνει καταλήγοντας.
Στην αγοραστική κίνηση των επισκεπτών αναφέρθηκε προ ημερών στη «δ» και ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Ματσίγκος, υπογραμμίζοντας ότι πράγματι υπάρχει δικαιολογημένη δυσαρέσκεια από τους επιχειρηματίες: «Το βλέπουμε καθημερινά στην αγορά, κόσμος υπάρχει, κόσμος κυκλοφορεί, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε κάτι το οποίο είχα τονίσει από την πρώτη μέρα. Όταν μπήκε ο φόρος της κλιματικής αλλαγής, υπήρξε σημαντικότατη αύξηση στη διαμονή. Να υπενθυμίσω ότι στα πεντάστερα ξενοδοχεία που είναι και ο κόσμος που ξοδεύει περισσότερα λεφτά, από τα 4 € πήγε στα 10 € την ημέρα το δωμάτιο. Τα 4στερα που είναι πολύ περισσότερα πήγε από τα 3,5 € στα 7 €. Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα 70 ή 100 € λείπουν από την αγορά και το είχαμε επισημάνει από την αρχή. Όταν ήρθε και ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα ζητήσαμε εάν ήταν δυνατόν τουλάχιστον, αφού δεν μπορούσε να κάνει μείωση αυτού του ποσού, να έμεναν αυτά τα λεφτά στις πόλεις όπου φιλοξενούν τους επισκέπτες. Δυστυχώς εισπράττονται από τα ξενοδοχεία από τους τόπους που φιλοξενούν τους επισκέπτες και πηγαίνουν στο κεντρικό ταμείο της κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Ματσίγκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου