Τοπικές Ειδήσεις

Σειρά έργων πνοής στη Λέρο και λύσεις σε χρόνια προβλήματα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

• Ο δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την συμπαράστασή του στο νησί, ακόμη και σε έργα εκτός των αρμοδιοτήτων του, όπως των αφαλατώσεων, της μεταφοράς των στερεών αποβλήτων εκτός Λέρου, την αποκατάσταση της σπηλαίωσης και την επέκταση του προβλήτα στον λιμένα του Λακκίου

Μετά την Κάλυμνο, στη Λέρο βρέθηκε την Τρίτη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις για το νησί από την αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Πατριαρχείου, σε μία αναλυτική ενημέρωση για τον προγραμματισμό αναπτυξιακών έργων στο νησί, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης, για κρίσιμα θέματα του νησιού, παρουσία πλήθους κόσμου, από την οποία απουσίαζε η αντιπολίτευση του Δ.Σ.
Ο δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για την συμπαράστασή του στο νησί ακόμη και σε έργα εκτός των αρμοδιοτήτων του, όπως το θέμα των αφαλατώσεων, της μεταφοράς των στερεών αποβλήτων εκτός Λέρου, την αποκατάσταση της σπηλαίωσης και την επέκταση του προβλήτα στο λιμένα του Λακκίου.
“Σημαντική μέρα για τη Λέρο μας, η παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου με τους συνεργάτες του”, δήλωσε ο δήμαρχος Τιμόθεος Κωττάκης.
Ο δήμαρχος Λέρου ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την αγάπη του προς το νησί και την ενεργή συμπαράστασή του ακόμη και σε έργα εκτός των αρμοδιοτήτων του, όπως το θέμα των αφαλατώσεων, της μεταφοράς των στερεών αποβλήτων εκτός Λέρου, την αποκατάσταση της σπηλαίωσης και την επέκταση του προβλήτα στο λιμένα του Λακκίου.
• Η πιο σημαντική ανακοίνωση από τον περιφερειάρχη είναι η ένταξη της Λέρου σε ένα πολύ μεγάλο έργο που θα λύσει για τις επόμενες δεκαετίες ολοκληρωτικά το πρόβλημα του νερού στο νησί. Και αυτό είναι 5.000 κυβικά αφαλατωμένου νερού ημερησίως με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά) με 25ετή συντήρηση σε πρώτη φάση και ένα ελάχιστο τελικό κόστος παραγωγής αφαλατωμένου νερού. Σε αυτό το σημείο της εξαγγελίας του, το σύνολο των παρευρισκομένων αντέδρασε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.
• Δεύτερο έργο είναι η ολοκλήρωση του αγκυροβολίου σκαφών αναψυχής στα Άλιντα με σημαντική επέκτασ΄ξ του και πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου των Αλίντων με διαπλάτυνση της υπάρχουσας παραλίας σε 25 μέτρα. Ήταν το δεύτερο παρατεταμένο χειροκρότημα του συνόλου των παρευρισκομένων.
• Εντός δέκα ημερών υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, με χρόνο αποπεράτωσης 15 μηνών ώστε να απαλλαγεί δια παντός το νησί από το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων – σκουπίδια.
• Εντός λίγων ημερών θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο για την αποκατάσταση των δύο μονάδων αφαλάτωσης 2000 κυβικών ημερησίως – μηχανημάτων που λόγω της μη συντήρησης τους από την προηγούμενη δημοτική αρχή χρειάστηκαν 700.000 ευρώ για την πλήρη αποκατάστασή τους.
• Επιβεβαίωσε και όλα τα άλλα έργα που έχει εξαγγείλει ο δήμαρχος Λέρου κ. Τιμόθεος Κωττάκης κατά καιρούς.
Ο κ. Κωττάκης καυτηρίασε το γεγονός της απουσίας της μειοψηφίας από την ενημερωτική εκδήλωση, λέγοντας ότι «η απουσία σύσσωμης της αντιπολίτευσης αν και προσεκλήθη και ενώ ο χώρος του συνεδριακού κέντρου ήταν ασφυκτικά γεμάτος από απλούς πολίτες, έγινε αισθητή ως πρόκληση να μην ακουστεί η αλήθεια από τον περιφερειάρχη για τα όσα τα τελευταία χρόνια ο Μιχάλης Κόλιας ψευδώς αναφέρει.
Σήμερα ακούσαμε όλη την αλήθεια για τη δημιουργία του hot spot, για την δεκαετή και πλέον καθυστέρηση του ΧΥΤΥ και του τουριστικού αγκυροβολίου στα Άλιντα.
Η απουσία της αντιπολίτευσης έδειξε όχι μόνο ότι όλα όσα ανέφερε ο Μιχάλης Κόλιας για τον περιφερειάρχη δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια, τουναντίον, η συμπεριφορά του περιφερειάρχη ήταν και είναι υπέρ του δήμου της Λέρου.
Οι αντιπολιτεύσεις στους δήμους αποτελούν κυρίαρχο συστατικό για τη δημοκρατική λειτουργία. Τέτοιες απουσίες όμως σαν αυτήν, που σκοπό έχουν την αλήθεια και την ανάπτυξη του τόπου, ακυρώνουν το σύνολο της κοινωνίας! Όσο κι αν το επιθυμεί η αντιπολίτευση, να φιμώσει την αλήθεια, τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών και τη διαφάνεια, δε θα το κατορθώσει. Η Λέρος αλλάζει», σημειώνει καταλήγοντας ο κ. Κωττάκης.
Ο δήμαρχος Λέρου σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις στον RV πρόσθεσε επιπλέον: «Εγώ ξέρω το ποιόν των ανθρώπων, γιατί ασχολούμαι πολλά χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτούς τους 7 μήνες σε άσχετα θέματα ο κ. Κόλιας για να καλύψει τις αδυναμίες του, υποστήριζε ότι έφταιγε κατ’ εκείνον ο περιφερειάρχης και ειδικά για τον ΦοΔΣΑ έβαζε μέσα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Γραφάκο και τον γενικό διευθυντή του Διαβαθμιδικού Φορέα Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου Χρήστο Γαμβρούδη.
Για τον Γιώργο Χατζημάρκο που απογείωσε το Νότιο Αιγαίο, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρώτη σε απορροφήσεις, δεν μπορεί κανείς να εκφράζεται έτσι γι’ αυτόν τον πολιτικό. Εάν δημοτικοί σύμβουλοι (της αντιπολίτευσης) δια της απουσίας τους δεν ενδιαφέρονται τι θα γίνει στον τόπο τους τα επόμενα χρόνια, ποιος ο λόγος της ύπαρξής τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;; Είναι τραγικό!!! Δεν παρέστη η αντιπολίτευση, ενώ είναι ψηφισμένη από τον κόσμο για να τον εκπροσωπεί. Δεν είχαν το ψυχικό απόθεμα να ακούσουν τα θέματα για τον τόπο τους. Αφού δεν ήρθαν σε αυτή τη συνεδρίαση με τον περιφερειάρχη, πώς θα έρχονται στις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου;”, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Κωττάκης.
Η δήλωση του
περιφερειάρχη
Γιώργου Χατζημάρκου
Στην Λέρο βρεθήκαμε μετά την Κάλυμνο. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο δήμαρχος Τιμόθεος Κωττάκης, συζητήσαμε κρίσιμα θέματα του νησιού τα οποία η σημερινή δυνατότητα συνεργασίας μάς οδηγεί σε πρόοδο που το νησί έχει ανάγκη.
• Αγκυροβόλιο Τουριστικών Σκαφών στα Άλιντα: το έργο προϋπολογισμού 2,13 εκ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Η Περιφέρειά μας παρέλαβε από τον Δήμο μια εξαιρετικά προβληματική μελέτη, που εκτός των άλλων περιελάμβανε μη επαρκή θεμελίωση λόγω έλλειψης γεωτεχνικής μελέτης και κατασκευή κτηρίου εμβαδού 96τ.μ. με π/υ μόλις 40.000,00 ευρώ! Με ταχύτατες διαδικασίες, τροποποιήσαμε τη μελέτη και σήμερα εξετάζουμε τη δυνατότητα κατασκευής πρόσθετων έργων που περιλαμβάνουν Ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης και προσήνεμο μόλο μήκους 50m.
• Αποκατάσταση υποσκαφών προβλήτα Λιμένα Λακκίου Λέρου: το έργο έχει προϋπολογισμό 1,0 εκ. ευρώ που προέρχεται κατά 200.000 € από την Περιφέρειά μας και κατά 800.000 € αναμένεται να προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης μετά από συνεννόηση που είχε ο δήμαρχος Λέρου με τον τ. υφυπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Παππά. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να εγκριθεί μόλις κατατεθεί σε αυτό ο απαιτούμενος ορισμός χερσαίας ζώνης, οπότε και θα προχωρήσουμε άμεσα στην δημοπράτησή του.
• Επισκευή Υφιστάμενων Μονάδων Αφαλάτωσης Δήμου Λέρου: οι μονάδες αφαλάτωσης του Δήμου Λέρου είχαν μείνει ασυντήρητες για χρόνια με αποτέλεσμα την σχεδόν ολοσχερή καταστροφή τους. Με το ποσό των 697.000 € που εξασφάλισε ο Δήμος Λέρου, προχωρήσαμε στη δημοπράτηση του έργου που ολοκληρώνεται εντός μηνός.
• Απορρίμματα: εντός του Αυγούστου προχωρά η υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης κατασκευής των σύγχρονων υποδομών Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που η Περιφέρειά μας δημοπράτησε για λογαριασμό του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.
• Σχεδιασμός & Χρηματοδότηση Μελλοντικών Έργων Επάρκειας Νερού: συμφωνήσαμε να στηρίξουμε τον Δήμο Λέρου στη διαδικασία συγκρότησης φακέλου πρότασης χρηματοδότησης συστοιχίας μονάδων αφαλάτωσης, με ηλεκτροδότηση μέσω ΑΠΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το νησί τις ανάγκες του σε ύδρευση σε βάθος 30ετίας.
• Ανάπλαση Ακτογραμμής Αλίντων Λέρου: με την ολοκλήρωση του Αγκυροβολιου Τουριστικών Σκαφών, που τώρα είναι η προτεραιότητά μας, συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε με τον Δήμο Λέρου στον σχεδιασμό της συνολικής ανάπλασης της παραλιακής ζώνης.
Καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος τονίζει ότι «Είναι χαρά μας να δουλεύουμε μαζί με τα νησιά μας και να σχεδιάζουμε, να υλοποιούμε και να παραδίδουμε έργα που οι νησιώτικες κοινωνίες τους, έχουν ανάγκη. Με τον Δήμο Λέρου, σήμερα μπορούμε να συνεργαστούμε αρμονικά και αυτό είναι ευκαιρία για το νησί το ίδιο. Για την συμπεριφορά των πολιτικά θρασύδειλων που μπορούν να ασχημονούν μόνο κρυπτόμενοι, έχουμε ξαναπεί ότι απλά αναδεικνύουν την έλλειψη ήθους που τους χαρακτηρίζει. Η Λέρος πλήρωσε την παρακμιακή πολιτική τους και έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να καλύψουμε το έδαφος που το νησί έχασε. Ευχαριστώ τον δήμαρχο Λέρου Τιμόθεο Κωττάκη, και τους συνεργάτες του, για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Συνεχίζουμε αυξάνοντας ταχύτητα και κοιτώντας μόνο μπροστά», αναφέρει καταλήγοντας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου