Τοπικές Ειδήσεις

Στην… εντατική κινδυνεύει να μπει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Στην εντατική… κινδυνεύει να μπει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Στο τέλος του έτους πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί ο ένας από τους τέσσερις γιατρούς που υπηρετούν στη ΜΕΘ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να λειτουργούν πλέον έξι κρεβάτια.
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί από το 2003 και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 2.500 ασθενείς. Κατά καιρούς λειτουργούσε με οκτώ κρεβάτια όταν το επέτρεπε η στελέχωσή της σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το 70% των ασθενών (που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ (άτομα έως 60 ετών) πήρε εξιτήριο και γενικώς η ύπαρξη και λειτουργία της κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.
«Πρόκειται για μία ΜΕΘ όπου υπηρετούν γιατροί με μεγάλη εμπειρία. Γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο και φέρνουν καλά αποτελέσματα. Το 70% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν έχει πάρει εξιτήριο. Πρόκειται κυρίως για άτομα νεαρής ηλικίας, που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε τροχαία ατυχήματα κλπ. Είναι ένας χώρος που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να λειτουργήσουμε όσο καλύτερα γίνεται.
Προσπαθούμε να μη μειωθούν τα λειτουργικά κρεβάτια και κυρίως να μην κλείσει.
Εάν στο τέλος του έτους μείνουν μόνο τρεις γιατροί, τα πράγματα θα είναι πραγματικά οριακά.
Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και στο πρόγραμμα εφημεριών. Απαιτούνται τουλάχιστον πέντε εντατικολόγοι και τα τελευταία πέντε χρόνια η ΜΕΘ λειτουργεί καθ’ υπέρβαση με τέσσερις γιατρούς.
Είναι συνεπώς απολύτως αναγκαία η στελέχωσή της», δήλωσε στη «δ» ο διευθυντής της ΜΕΘ, κ. Βασίλης Κινούς. Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος και άλλοι γιατροί της ΜΕΘ είχαν συνάντηση με το δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη προ ημερών στον οποίο εξέθεσαν το πρόβλημα. Η δημοτική αρχή φέρεται αποφασισμένη να στηρίξει τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καλύπτοντας το κόστος ενοικίου για τον/την εντατικολόγο που θα αποφασίσει να υπηρετήσει στη Ρόδο.
Ήδη έχουν γίνει επαφές με γιατρούς ανά την Ελλάδα με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και οι συζητήσεις συνεχίζονται με όσους έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να μεταβούν στη Ρόδο.
Ο κ. Κινούς δήλωσε ότι απαιτούνται ουσιαστικά κίνητρα για όσους γιατρούς επιλέξουν να υπηρετήσουν στη Ρόδο που ανήκει στην …άγονη γραμμή όπως και όλα τα Δωδεκάνησα.
Το επίδομα αγόνου που θεσπίστηκε το 1983 και ήταν ένα κίνητρο για να στελεχωθούν με γιατρούς τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στις δυσπρόσιτες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 50% του βασικού μισθού των γιατρών του ΕΣΥ, πλέον δεν αποτελεί ουσιαστικό δέλεαρ.
Σαράντα χρόνια μετά, το επίδομα αυτό καταβάλλεται με βάση τους μισθούς που έπαιρναν οι γιατροί του ΕΣΥ το 1983 και δεν έχει αναπροσαρμοστεί.
Έτσι, ανάλογα με τα χρόνια και τον βαθμό που έχει ένας γιατρός στο Δημόσιο, το επίδομα αγόνου ξεκινάει από 11,40 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 112,85 ευρώ, όταν ένας γιατρός έχει βαθμό διευθυντή στο ΕΣΥ και υπηρετεί σε άγονη γραμμή.
«Απαιτούνται ουσιαστικά κίνητρα προκειμένου οι γιατροί να επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νοσοκομεία της άγονης γραμμής. Είναι αναγκαία η αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου στις σημερινές συνθήκες, ενώ και φορολογικά κίνητρα θα λειτουργούσαν θετικά. Δεν είναι τυχαίο που οι νέοι γιατροί επιλέγουν νοσοκομεία της Κύπρου ή του εξωτερικού όπου οι μισθολογικές απολαβές είναι σαφώς υψηλότερες απ’ ό,τι στην Ελλάδα», είπε ο κ. Κινούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου