• Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τους αντιτετανικούς ορούς και με τα φάρμακα των καρκινοπαθών
Οσο τα νησιά της Δωδεκανήσου «βουλιάζουν» από επισκέπτες στη διάρκεια του καλοκαιριού τόσο αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων με την κατάσταση να βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη.
Εντός του Αυγούστου αναμένεται τα πράγματα να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα αφού στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι φαρμακαποθήκες δεν θα έχουν ικανές ποσότητες για να διανείμουν και τα φαρμακεία θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών.
Στα νησιά της Δωδεκανήσου καταγράφεται έλλειψη σε όλα σχεδόν τα φάρμακα, από τα ευρείας κατανάλωσης μέχρι τα συνταγογραφούμενα αλλά και τους αντιτετανικούς ορούς που είναι εισαγόμενα σκευάσματα!
Παρά τις οχλήσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, οι εταιρείες αρνούνται να δώσουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στις φαρμακαποθήκες για να υπάρχει ανά πάσα στιγμή πληροφορία για τα αποθέματα.
Μέχρι πριν από μερικές ημέρες στα Δωδεκάνησα δεν υπήρχαν αντιτετανικοί οροί ούτε για δείγμα, διότι η εταιρεία που τους παράγει έδωσε προτεραιότητα στην Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστια έλλειψη.
Επειτα από επικοινωνία του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκου Φουτούλη με την εταιρεία, εξήγησε τη σοβαρότητα της κατάστασης αφού λόγω της τουριστικής περιόδου απαιτείται σχεδόν η διπλάσια ποσότητα αντιτετανικών ορών που όμως δεν υπάρχουν για να καλυφθούν οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων αλλά και των τουριστών. Όπως εξήγησε ο κ. Νίκος Φουτούλης στη «δ», η αυξημένη ανάγκη χορήγησης αντιτετανικών στην σεζόν προκύπτει από την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.
Παρότι ζητήθηκαν 1.000 αντιτετανικοί οροί, εστάλησαν στα Δωδεκάνησα περίπου οι μισοί από την εταιρεία για να καλυφθεί μέρος των αναγκών με την υπόσχεση ότι πολύ σύντομα θα γίνει αποστολή και νέας παρτίδας.
Παρόλα αυτά, οι αντιτετανικοί οροί είναι η κορυφή του παγόβουνου… Ελλείψεις καταγράφονται σε σκευάσματα που αφορούν ασθένειες που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα όπου παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, για τους διαβητικούς και καρδιολογικούς ασθενείς, ενώ ελλείψεις καταγράφονται επίσης σε σκευάσματα για την υπέρταση, για την χοληστερίνη και όχι μόνο!
«Εμείς ζητάμε να απαγορευθούν οι εξαγωγές για τα φάρμακα που είναι ελλειπτικά, μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας ανά περιοχή όπως είναι καταγεγραμμένες. Αφού καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μας, τότε μόνο να γίνονται οι εξαγωγές φαρμάκων κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό από τις εταιρείες. Η αντιπρότασή μας είναι να έχουμε εικόνα σε πραγματικό χρόνο του αριθμού των σκευασμάτων που στέλνουν στις φαρμακαποθήκες, και οι φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία. Ούτε αυτή η πρόταση έγινε δεκτή κι εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα τεράστιο πρόβλημα, αφού δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.
Περαιτέρω έκανε γνωστό, ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος του οποίου είναι αντιπρόεδρος βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρεθεί τρόπος να υπάρχει εικόνα των φαρμάκων που στέλνουν οι εταιρείες στις φαρμακοποθήκες ούτως ώστε να μπορεί να γίνεται διασταύρωση στοιχείων, προκειμένου να περιοριστούν οι ελλείψεις.
Με καθυστέρηση η χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στα νησιά
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου επιβεβαίωσε τις καταγγελίες που έγιναν στη «δ» από ογκολογικούς ασθενείς πως λαμβάνουν τα φάρμακά τους με καθυστέρηση εις βάρος της θεραπείας τους και της πορείας της υγείας τους.
«Οι ογκολογικοί ασθενείς προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των νησιών μας, έχουν ως αποτέλεσμα τα φάρμακα να φτάνουν στους καρκινοπαθείς με καθυστερήσεις. Εμείς, προκειμένου να διευκολύνουμε τους ογκολογικούς ασθενείς των νησιών, κάνουμε μια προσπάθεια σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, να προμηθεύουμε τους ασθενείς με φάρμακα υψηλού κόστους μέχρι ενός ποσού που θα οριστεί. Σκοπός μας είναι να μην ταλαιπωρούνται επιπλέον οι ογκολογικοί ασθενείς της Δωδεκανήσου. Όπως γνωρίζετε φαρμακείο ΕΟΠΥΥ υπάρχει μόνο στη Ρόδο. Στα υπόλοιπα νησιά, ο ΕΟΠΥΥ στέλνει τα φάρμακα με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια χρόνου και επιπλέον να μη γνωρίζουμε τις συνθήκες που γίνεται η αποστολή των φαρμάκων καθώς πρόκειται για ευαίσθητα σκευάσματα που απαιτούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μεταφερθούν», επεσήμανε ο κ. Νίκος Φουτούλης.
Η πρόταση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, είναι στα νησιά η προμήθεια των φαρμάκων των ογκολογικών ασθενών να γίνεται μέσω των φαρμακείων προκειμένου να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. «Οι ουρές της ντροπής για τους ογκολογικούς ασθενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της προμήθειας των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία. Αντί να περιμένουν οι ασθενείς πότε θα φτάσουν τα φάρμακα με καράβια και αεροπλάνα, ιδίως στα μικρότερα νησιά, και υπό συνθήκες που δεν γνωρίζουμε να γίνεται η προμήθεια μέσω των φαρμακείων εφόσον ΕΟΠΥΥ υπάρχει μόνο στη Ρόδο».
Σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς καλούνται να προσκομίσουν την συνταγή στο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, να την εκτελέσει και να στείλει τα φάρμακα στη συνέχεια είτε στο Φαρμακείο του στη Ρόδο είτε, αν πρόκειται για τα υπόλοιπα νησιά στους ασθενείς προσωπικά.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και πολύ σύντομα ο Σύλλογος θα γνωρίζει αν η πρότασή του θα γίνει αποδεκτή, προς διευκόλυνση των ογκολογικών ασθενών.