Τοπικές Ειδήσεις

120 εκθέτες στην 59η Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής

120 εκθέτες από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν φέτος στην 59η Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής, που ανοίγει τις πύλες της από τις 9- 23 Αυγούστου και θα διαρκέσει συνολικά 14 μέρες. Η Έκθεση είναι το μακροβιότερο πολιτιστικό και εμπορικό γεγονός στο νησί της Ρόδου και ξεκίνησε από το 1965 από τον Ρόδιο υπουργό Βιομηχανίας Γιάννη Ζίγδη. Αναμφισβήτητα, η Έκθεση της Κρεμαστής, ξεπερνά τα όρια της τοπικής εκδήλωσης, αφού εδώ και μισό αιώνα αποτελεί σημείο αναφοράς στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και της χειροτεχνίας.
Το πολυπληθές κοινό που επισκέπτεται την έκθεση έχει ανάγκη να μάθει νέα πράγματα και νέες τεχνικές, να γνωρίσει νέα υλικά, να επεκτείνει τις γνώσεις που ήδη έχει, ή απλώς να προμηθευτεί όσα χρειάζεται, είτε ακόμη να εξασκήσει και να αναπτύξει τα δημιουργικά χόμπι του. Είναι η έκθεση που παρουσιάζει αλλά και αναπτύσσει τον δημιουργικό πλούτο και την ποιότητα ενός κλάδου που είναι τόσο παραδοσιακός, όσο και καινοτόμος, που με την πάροδο του χρόνου παρά τις αντιξοότητες πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας προϊόντα με εθνική υπογραφή. Σημειώνεται ότι φέτος στην έκθεση λαμβάνουν μέρος χειροτέχνες από Αλεξανδρούπολη, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα κι άλλες πόλεις, ενώ 16 εκθέτες με περίπτερα του πρωτογενούς τομέα θα καλυφθούν από τοπικούς παραγωγούς. «Όσο πάει και μικραίνει η συμμετοχή τους λόγω αδυναμίας εύρεσης δωματίων, γιατί είναι πολλές οι ημέρες που διαρκεί η έκθεση» αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, σχετικά με την συμμετοχή παραγωγών του Πρωτογενούς Τομέα.
Η ιστορία της έκθεσης
Από τις 9 έως τις 23 Αυγούστου η Κρεμαστή «πλημμυρίζει» από ποιοτικά προϊόντα από το Αιγαίο και όλη την Ελλάδα, χειροποίητες δημιουργίες, καινοτόμες ιδέες, καθώς επίσης και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις μουσικής και χορού. Η Έκθεση – θεσμός, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα βλέμματα των μόνιμων κατοίκων της Ρόδου, καθώς και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, αλλά και ξένων τουριστών, έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο.
Η ιστορία της ξεκινά το 1965, οπότε και εγκαινιάσθηκε η 1η Πανελλήνια Έκθεση Κρεμαστής. Από τότε και μέχρι σήμερα διεξάγεται κάθε χρόνο τις ίδιες περίπου ημερομηνίες, ώστε να συμπίπτει χρονικά με τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Πρόκειται μία διοργάνωση που συνεχώς αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται, αναδεικνύονται τα προϊόντα της ελληνικής χειροτεχνίας, της λαϊκής τέχνης και της ελληνικής γης. Ελαιόλαδο, κρασί, μελισσοκομικά, γαλακτοκομικά, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, βότανα, αλλαντικά, παραδοσιακά ζυμαρικά, άλευρα, χειροτεχνήματα και γλυπτά δίνουν το δυναμικό παρών σε μια Έκθεση – θεσμό που έχει τη σφραγίδα της Aegean Globe Platinum. Από τις 9 έως τις 23 Αυγούστου η Κρεμαστή «πλημμυρίζει» από ποιοτικά προϊόντα από το Αιγαίο και όλη την Ελλάδα, χειροποίητες δημιουργίες, καινοτόμες ιδέες, καθώς επίσης και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις μουσικής και χορού. «Ήδη έχουμε κλείσει τον Γ. Γερολυμάτο, Α. Σιγανό και άλλα τοπικά σχήματα και εντός των ημερών, θα δώσουμε το σχετικό φυλλάδιο και τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων» δηλώνει στη «δ» ο εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρείας Δημήτρης Συλιβάκης. Η Έκθεση – θεσμός, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα βλέμματα των μόνιμων κατοίκων της Ρόδου, καθώς και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, αλλά και ξένων τουριστών, έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο.
Διοργανωτής στο μακροβιότερο πολιτιστικό γεγονός στο νησί της Ρόδου, Έκθεσης, είναι ο Δήμος της Ρόδου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ τη στήριξή τους προσφέρουν η Δημοτική Κοινότητα Κρεμαστής κ.α. Η Έκθεση της Κρεμαστής, που διανύει φέτος 59 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τον Έλληνα και ξένο επισκέπτη να μυηθεί όχι μόνο στα μαγευτικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς της Ρόδου, αλλά και να εστιάσει στις τεράστιες δυνατότητες που διανοίγονται τόσο στον πρωτογενή, όσο και στον δευτερογενή τομέα. Η επίσκεψη στην έκθεση συνδυάζεται με το προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Καθολικής που εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ παράλληλα με τη θρησκευτική εορτή πλαισιώνεται από πάγκους μικροπωλητών που δημιουργούν γιορτινή ατμόσφαιρα ενισχύοντας με «οξυγόνο» την τοπική οικονομία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου