Επειτα από δύο χρόνια προσπαθειών, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, πολύ κοντά στη θεσμοθέτηση ενός καινοτόμου και πρωτοπόρου διεθνώς συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας. Προκειται για ένα πρόγραμμα που όπως ανέφερε στην «Κ» ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής (HOTREC), θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση και πιστοποίηση των ελληνικών ξενοδοχείων με βάση το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα.
Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε ένα ολιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν θα περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ξενοδοχείου. Το υπουργείο Τουρισμού αναμένεται να δώσει φορολογικά ή επενδυτικά κίνητρα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, «πρέπει να υπάρξει ίση μεταχείριση των ξενοδοχείων».
«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον τη βασική απειλή»
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, πρόκειται για μια ιδέα η οποία «προέκυψε από την ανάγκη του κλάδου να απαντήσει στη μεγαλύτερη των προκλήσεων που υπάρχει σήμερα. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την ισορροπία της ανάπτυξης του ξενοδοχειακού κλάδου σε σχέση με το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον τη βασική απειλή, επομένως κάθε κλάδος πρέπει να μειώσει τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον».
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον ίδιο, «το ΞΕΕ θεώρησε ότι θεσμικά θα πρέπει να υπάρχει μια εθνική προσπάθεια και πρωτοβουλία που όχι μόνο θα πατήσει σε αυτή την ανάγκη, αλλά θα μας διαφοροποιήσει σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό. Αλλωστε, δεν έχει υπάρξει διεθνώς άλλη τέτοια δράση εθνικού κλαδικού χαρακτήρα, από άλλη χώρα. Αυτονόητα αναμένουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα έχει θετικά αποτελέσματα και σε ότι αφορά την προσέλευση τουριστών προς τη χώρα μας».
Ηδη τρέχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε ένα μικρό δείγμα μελών μας και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα.
Η υλοποίηση του προγράμματος σύμφωνα με τον ίδιο «θα μετρηθεί σε χρόνια. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία. Ηδη όμως τρέχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε ένα μικρό δείγμα μελών μας και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα».
Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, την υφυπουργού Τουρισμού, Ελενας Ράπτη, του Αλέξανδρου Βασιλικού και του προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού. Μετά το πέρας της συνάντησης η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι: «η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό προχωράμε άμεσα στη θεσμοθέτηση ενός συστήματος κατάταξης των ελληνικών ξενοδοχείων, με βάση την ενσωμάτωση των αρχών της βιωσιμότητας και των εθνικών και ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων».
«Η βιωσιμότητα αφορά όλους»
Το ΞΕΕ σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βασιλικός, «απευθύνθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) το οποίο από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την προσπάθεια. Εδώ και δύο χρόνια εργαζόμαστε από κοινού. Δημιουργήσαμε επιτροπές οι οποίες αποτελούνται από ξενοδόχους και μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ, οι οποίες ορίζουν τις προδιαγραφές του σχεδίου το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί το προσεχές χρονικό διάστημα».
Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνοδευτεί από κίνητρα, είτε φορολογικά, είτε επενδυτικά. Πρόκειται για κάτι που το έχουμε ήδη συζητήσει με το υπουργείο Τουρισμού.
Βασικός πυλώνας αυτού του σχεδίου, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, είναι τα κριτήρια που θέτει η επενδυτική αρχή ESG, η οποία θέτει προτεραιότητα σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα αλλά και στην εταιρική διακυβέρνηση και η οποία συνδέεται άμεσα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το σημαντικό σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι «έχει γίνει μια ολιστική προσέγγιση, καθώς έπρεπε να λάβουμε υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου. Το 70% των ξενοδοχείων είναι μικρά και οικογενειακά. Υπάρχουν ξενοδοχεία ορεινά, αστικά, παραθαλάσσια. Οπότε, έπρεπε να λάβουμε υπόψη αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη διαφορετικότητα, προκειμένου να δοθεί σε όλα τα ξενοδοχεία η δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος, χωρίς να εφαρμόζουμε οριζόντια κριτήρια».
Αλλωστε, προκειμένου τα ξενοδοχεία να κατορθώσουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, θα απαιτηθεί ένα κόστος. «Είναι προφανές λοιπόν, ότι αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να συνοδευτεί από κίνητρα, είτε φορολογικά, είτε επενδυτικά. Πρόκειται για κάτι που το έχουμε ήδη συζητήσει με το υπουργείο Τουρισμού». Αλλωστε, όπως επεσήμανε, «η βιωσιμότητα αφορά όλους και πρέπει να υπάρξει ίση μεταχείριση των ξενοδοχείων. Μετά από αρκετές συζητήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και στις οποίες συμμετείχαμε, η κυβέρνηση δεν περιορίζει τέτοια προγράμματα σε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων. Επομένως, σαφώς θεωρούμε ότι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε».
«Αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών»
Ενα από τα κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να αντιμετωπιστεί, είναι η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. «Η προσπάθεια που θα γίνει από τα ξενοδοχεία πρέπει να ακολουθηθεί και από τους δήμους και την τοπική κοινωνία. Εδώ και χρόνια άλλωστε συζητάμε ότι οι επενδύσεις πρέπει να συνοδεύονται από την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών. Για παράδειγμα, αν ένα ξενοδοχείο κάνει διαλογή στα απορρίμματα, θα πρέπει να ακολουθεί και ο δήμος και να μην καταλήγουν όλα στο ίδιο απορριμματοφόρο».
Δεδομένης της έντονης λειψυδρίας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε αρκετά σημεία της Ελλάδας, η οποία σε ένα σημαντικό βαθμό οφείλεται και στον υπερτουρισμό, ο ίδιος ανέφερε ότι «η διαχείριση των υδάτων αποτελεί πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάνουμε. Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά την αντισεισμικότητα των ξενοδοχείων, το ενεργειακό και κοινωνικό τους αποτύπωμα, αλλά και πολλών ακόμη παραμέτρων που ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμες».
Η προσπάθεια που θα γίνει από τα ξενοδοχεία, πρέπει να ακολουθηθεί και από τους δήμους και την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, αν ένα ξενοδοχείο κάνει διαλογή στα απορρίμματα, θα πρέπει να ακολουθεί και ο δήμος και να μην καταλήγουν όλα στο ίδιο απορριμματοφόρο.
Αναφορικά με την επίπτωση που θα υπάρξει σε κάποιο ξενοδοχείο εφόσον βρεθεί πολύ χαμηλά σε αυτή την εθνική ταξινόμηση βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας, ο κ. Βασιλικός επεσήμανε ότι «αυτή θα είναι μια απόφαση της κυβέρνησης. Πάντως, αν κάποιο ξενοδοχείο έχει πολύ υψηλή κατάταξη, η δική μας εισήγηση είναι να υπάρξουν κάποια οφέλη. Αυτοί που θα κάνουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια, θα πρέπει να έχουν και τη μεγαλύτερη αναγνώριση. Αλλωστε, η αγορά προς αυτή την την κατεύθυνση κινείται. Το τραπεζικό σύστημα χορηγεί δάνεια βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας. Επομένως, θεωρούμε για παράδειγμα, ότι αν ένα ξενοδοχείο δεν παράγει απορρίμματα και δεν επιβαρύνει τον τοπικό δήμο, θα πρέπει να καταβάλει λιγότερες δημοτικές χρεώσεις».
Αναφορικά με το αν έχουν παρατηρηθεί συγκεκριμένες περιοχές όπου τα ξενοδοχεία υστερούν σε μεγαλύτερο βαθμό σε ότι αφορά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει μια προφανής γεωγραφική κατανομή διαφορετικότητας. Βάσει μετρήσεων που κάναμε, υπάρχουν κάποιοι ξενοδόχοι, -που δεν είναι και τόσο λίγοι-, οι οποίοι έχουν κάνει πάρα πολλά βήματα προς την κατεύθυνση που προτείνουμε. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί μικροί ξενοδόχοι, οι οποίοι ενδεχομένως δεν γνωρίζουν ποια είναι τα πρώτα βήματα ή τα πιο εύκολα βήματα. Θέλουμε να τους δώσουμε την πρόσβαση σε αυτή την αναβάθμιση, η οποία επιδιώκουμε να αναβαθμίσει συνολικά τον κλάδο».
Πηγή kathimerini.gr