Ειδήσεις

Αυξάνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή για αντίποινα κατά του Ισραήλ – Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία και μαχητικά

Πιο ορατός από ποτέ είναι ο κίνδυνος για το ξέσπασμα ενός περιφερειακού πολέμου στην Μέση Ανατολή. Η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν πολεμικά πλοία και μαχητικά στην περιοχή σηματοδοτεί ίσως τη μεγαλύτερη κίνηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στη Γάζα, όταν το Πεντάγωνο έστειλε δύο ομάδες κρούσης αεροπλάνων, προειδοποιώντας τις περιφερειακές μαχητικές ομάδες να μην επεκτείνουν τις μάχες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ενέκρινε χθες την αποστολή πρόσθετων καταδρομικών και αντιτορπιλικών του Πολεμικού Ναυτικού – που μπορούν να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους – όπως επίσης και μια επιπλέον μοίρα μαχητικών αεροσκαφών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αναμενόμενη ιρανική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες, με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν στενά την περιοχή για τυχόν ενδείξεις για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση.

Αναφορικά με τον χρόνο που θα επιτεθεί, σε μία τελευταία εξέλιξη, πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες και μεταδίδονται από τα ισραηλινά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι το Ιράν πρόκειται να επιτεθεί στο Ισραήλ την ιερή μέρα Tisha B’Av. Η ιερή μέρα των Εβραίων, ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι για το Ιράν, η απάντηση στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια αποτελεί ζήτημα τιμής καθώς η επίθεση έγινε στο έδαφός του την ίδια ημέρα που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας ορκιζόταν, εκθέτοντας τα τρωτά σημεία ασφαλείας της Τεχεράνης.

Αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι η επίθεση μπορεί να είναι παρόμοια με το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη, σε συντονισμό με ιρανούς πληρεξουσίους στην περιοχή.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, άφησε να εννοηθεί πάντως ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια συντονισμένη επίθεση κατά του Ισραήλ. “Επειδή έχουν διαλέξει μια μάχη με όλους, δεν ξέρουν από πού θα έρθει η απάντηση… η απάντηση θα έρθει χωριστά ή συντονισμένα”, είπε σε ομιλία του την Πέμπτη.

Οι πιθανοί στόχοι
Χάιφα

Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων – και άλλοι τόσοι στην μητροπολιτική περιοχή, αποτλεί πιθανό στόχο της ενδεχώμενης επίθεσης.

Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και, κυρίως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.

Εκεί βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.

Τελ Αβίβ

Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και με ακόμα 3.850.000 κατοίκους η μητροπολιτική περιοχή, είναι επίσης πιθανός στόχος.

Αποτελεί έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο – πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός – κέντρο μεγάλων πανεπιστημίων.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες Δυτικές χώρες -πλην των ΗΠΑ- δεν θεωρούν πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, έχουν στο Τελ Αβίβ τις πρεσβείες τους.

Ήταν και μεταξύ των βασικών στόχων της προηγούμενης επίθεσης του Ιράν με 300 πυραύλους και ντρόουν και χρειάστηκε μία διεθνής συμμαχία – με επικεφαλής τις ΗΠΑ – για να την αποκρούσει.

Τοποθεσία εβραϊκών συμφερόντων

Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελέι επίσης κάποιο πιθανό στόχο.

Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ιρανο-αμερικανικές σχέσεις σε μία στιγμή που ο νέος Πρόεδρος της χώρας εξελέγη με μία πολύ πιο μετριοπαθή προσέγγιση στην Ουάσιγκτον και σύνθημα για περισσότερο διάλογο με τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά της ανησυχίας, τα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να αυξήσει τις αμυντικές της δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εν αναμονή αντιποίνων του Ιράν – θα μπορούσε η Τεχεράνη να χτυπήσει και αμερικανικούς στόχους.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου