Τοπικές Ειδήσεις

Ροδάκινα: Εννέα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου

Το καλοκαίρι έφτασε και κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στα γευστικά και ζουμερά ροδάκινα που μας δροσίζουν τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
Τα ροδάκινα περιέχουν φυσικά σάκχαρα και μπορούν να αντικαταστήσουν κάποια από τα σάκχαρα που λαμβάνετε με τη διατροφή σας.
Με βάση τη διατροφική σύστασή τους, τα ροδάκινα έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να επιφέρει ευεργετικές ιδιότητες για τη γενικότερη υγεία και πρόσθετα οφέλη έναντι χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ   Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή
Παρακάτω θα δούμε 9 από τα οφέλη που προσφέρουν τα ροδάκινα στην υγεία του ανθρώπου με βάση τα θρεπτικά συστατικά τους:
1. Καλύτερη ενυδάτωση
Το 90% των ροδάκινων αποτελείται από νερό, επομένως μπορούν να αποτελέσουν μια ιδανική πηγή ενυδάτωσης, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
2. Κατάλληλη επιλογή για διαβητικούς
Η χαμηλή περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα, η αυξημένη περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες καθώς και ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των ροδάκινων, οδηγούν σε ομαλές διακυμάνσεις σακχάρου στο αίμα και καθιστούν τα φρούτα αυτά ιδανική επιλογή για διαβητικούς.
3. Καλή λειτουργία του εντέρου και αυξημένος κορεσμός
Σύμφωνα με μελέτες, τα ροδάκινα αποδίδουν το 10% της ελάχιστης συνιστώμενης ποσότητας φυτικών ινών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια πρόσθετη πηγή αυτών στην ανθρώπινη διατροφή.
Οι διαλυτές ίνες που περιέχουν τα ροδάκινα βοηθούν στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου και στη βελτίωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, λόγω της έντονης πηκτικής συμπεριφοράς τους, αυτοί οι διαλυτοί πολυσακχαρίτες μειώνουν τον ρυθμό γαστρικής εκκένωσης και επηρεάζουν το χρόνο διέλευσης του λεπτού εντέρου.
4. Προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος
Η βιταμίνη C που περιέχεται στα ροδάκινα βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.
5. Προστασία της όρασης και του δέρματος
Τα ροδάκινα περιέχουν β-καροτένιο, μια προβιταμίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα.
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την πρόληψη προβλημάτων όρασης και για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνων και υγιούς δέρματος. Επιπλέον, η βιταμίνη Α, διασφαλίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη και αναπαραγωγή καθώς και την προστασία ενάντια στις λοιμώξεις.
6. Αντικαρκινική δράση
Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφενόλες και αντιοξειδωτικά.
Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C βοηθά στην εξάλειψη επιβλαβών ελευθέρων ριζών που προκαλούν ορισμένους καρκίνους. Επιπλέον η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, φαίνεται να προσφέρει προστασία σε καρκίνους όπως είναι αυτοί του πνεύμονα, του στόματος και του παχέος εντέρου.
7. Αντιφλεγμονώδη δράση
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των ροδάκινων σε φλαβονοειδή, η συστηματική κατανάλωση τους μπορεί να δράσει έναντι της φλεγμονής. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή παρέχουν και άλλες πολύτιμες βιολογικές δράσεις, όπως αντικαρκινική, αντιοξειδωτική, αντιεπιληπτική, νευροπροστατευτική, αντιδιαβητική, αντιμικροβιακή δράση κ.α.
8. Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα
Τα ροδάκινα περιέχουν σημαντική ποσότητα καλίου. Η πρόσληψη καλίου έχει συσχετιστεί θετικά με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η πρόσληψη καλίου φαίνεται επίσης πως αποτρέπει την εξέλιξη της νεφρικής νόσου και σχετίζεται με το μεταβολισμό των οστών.
9. Καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
Το μαγνήσιο που περιέχεται στα ροδάκινα, παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα του νευρικού συστήματος και στη σύσπαση των μυών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου