Συνεντεύξεις

Χρήστος Ευστρατίου: Η δουλειά συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου στη συνέντευξή του στη «δ» μιλάει για τους ρυθμούς απορρόφησης κονδυλίων της ΠΝΑι από ευρωπαϊκούς πόρους, στους μεγάλους στόχους με έργα κλίμακας από την περιφερειακή αρχή, όπως λειψυδρία, υγεία, οδικούς άξονες και δίνει λεπτομέρειες για τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται και αφορούν το δικό του χαρτοφυλάκιο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
Τονίζει δε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα προμηθεύσει φέτος με τέσσερα οχήματα πολιτικής προστασίας τις πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες της Ρόδου.
«Βαίνουν προς ολοκλήρωση οι μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας Ιαλυσού, Αρχαγγέλου και Λάρδου και τα αντιπλημμυρικά έργα σε Χαράκι, Μαλώνα, Λάρδο, Βάτι και Κιοτάρι για να προστατευθούν οι περιοχές που έπληξε η περυσινή πυρκαγιά στη Ρόδο» τονίζει ο κ. Ευστρατίου, εκτιμώντας ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του, είναι πυξίδα και ελιξίριο στον δρόμο της προσφοράς.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Κύριε Ευστρατίου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι η πρώτη σε ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων πανελλαδικά, στα σκήπτρα του τουρισμού, σε πρωτοπόρα projects κλπ. Ποιοι είναι οι μεγάλοι στόχοι της περιφερειακής αρχής γι’ αυτή την 5ετία; Τι να περιμένουμε όταν ο πήχης είναι τόσο ψηλά;
Κυρία Παμπρή, οι πρωτιές στις οποίες αναφέρεστε δημιουργούν σε μας πίστη στα επιτεύγματα και στους πολίτες εμπιστοσύνη στην περιφερειακή αρχή. Δεν είναι μία και δύο για να δικαιολογούνται με συγκυρίες και εύνοια της τύχης. Είναι το σχέδιο, στο οποίο συχνά αναφέρεται και ο περιφερειάρχης μας, είναι η κατάλληλη επιλογή των προσώπων, είναι η αφοσίωση στο έργο, ο σεβασμός στους κανόνες, το πείσμα στα εμπόδια της διαδρομή, η φροντίδα και στην πιο μικρή λεπτομέρεια που φέρνουν αυτές τις πρωτιές. Κι έτσι συνεχίζουμε, γιατί επιδιώκουμε ν’ αφήσουμε ένα αποτύπωμα σ’ αυτόν τον τόπο αντάξιο των ανθρώπων του Νοτίου Αιγαίου, που ζουν κι εργάζονται σ’ έναν πανέμορφο, αλλά συνάμα δύσκολο και ιδιαίτερο περιβάλλον. Όταν ο πήχης είναι τόσο ψηλά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε, η πρόκληση είναι να τον διατηρήσουμε.
Το σίγουρο είναι ότι έχουμε πολλά ακόμα να φτιάξουμε. Κύριοι συνεργάτες μας για να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα είναι οι Δήμοι, με τους οποίους διατηρούμε βέλτιστη συνεργασία στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων και δράσεων στα νησιά μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δημιουργικό από το να σχεδιάζεις και να υλοποιείς για το δημόσιο συμφέρον των νησιών μας. Αυτή είναι η ευλογία να μετέχεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Να βλέπεις το έργο σου να γίνεται στέρεο έδαφος, βάση ανάπτυξης και αγαθό για τους πολίτες του τόπου σου.


• Μέσα από την πολυετή εμπειρία σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ποια σημεία θεωρείτε ότι χρειάζονται βελτίωση στα νησιά της Δωδεκανήσου από την ΠΝΑι; Που θέλετε να δοθεί βαρύτητα αυτή την πενταετία;
Θέλουμε ένα Νότιο Αιγαίο που τα παιδιά μας να επιθυμούν να ζήσουν σε αυτό και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Θέλουμε ένα Νότιο Αιγαίο που θα συνεχίζει να είναι το καλό παράδειγμα, να φέρνει πρωτιές και να κάνει άλματα, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευκαιρίες ανάπτυξης, να παράγει πολιτισμό. Θέλουμε υγιείς κοινωνίες αλληλεγγύης, συμπερίληψης και πρόνοιας. Θέλουμε ασφάλεια και υγεία για τους νησιώτες μας. Γι’ αυτό και η ατζέντα μας περιλαμβάνει όλες τις θεματικές, για να μην μείνει κανένα νησί και κανένας πολίτης πίσω, για να κλείσουν πληγές και ελλείμματα του παρελθόντος. Η εμπειρία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, μου έχει δείξει ότι πρέπει να σκύβουμε με σεβασμό πάνω από κάθε αίτημα.
Η μονάδα αφαλάτωσης στο ακριτικό Μαράθι, μπορεί να μη φαντάζει τόσο σημαντική στον κάτοικο ενός μεγάλου νησιού ή σε κάποιους να φαίνεται σαν σπατάλη πόρων. Για τους πέντε κατοίκους όμως του ακριτικού αυτού νησιού και τους επισκέπτες του, αποτελεί έργο ζωής και ανάπτυξης. Όπως έργο ζωής και ανάπτυξης είναι το οικονομικό κίνητρο που παρέχει η Περιφέρειά μας σε γιατρούς για να στελεχώσουν τα κέντρα υγείας των μικρών νησιών μας. Έργο ζωής και ανάπτυξης αποτελεί ένα αλιευτικό καταφύγιο, ένα γήπεδο αθλητισμού, μια επισκευή σχολείου, η υποστήριξη μιας εθελοντικής ομάδας και τόσα άλλα.
Υπάρχουν όμως και ζητήματα υπερτοπικά που θα απασχολήσουν αργά ή γρήγορα όλες τις κοινωνίες των νησιών μας όπως είναι ο κίνδυνος λειψυδρίας. Εδώ οι λύσεις πρέπει να είναι ολιστικές και όλοι οι φορείς και συλλογικά οι πολίτες να συνδράμουν. Έργα για την συγκράτηση του νερού στους υδροφόρους ορίζοντες, έργα ταμιευτήρων, παραγωγής νερού και έργα δικτύων μαζί με δράσεις καλλιέργειας μιας κουλτούρας οικονομίας στο πόσιμο νερό θα είναι στις προτεραιότητές μας.
Η βελτίωση, αποκατάσταση και επιμήκυνση του οδικού δικτύου στο Νότιο Αιγαίο συνεχίζει να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας.
Πρόσφατα εντάξαμε την κατασκευή 2ης παράλληλης γέφυρας στον Γαδουρά ποταμό επί της εθνικής οδού Ρόδου Λίνδου στο πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027» προϋπολογισμού 18.137.000 €, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2028.Το έργο θα διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων ιδιαιτέρως τους θερινούς μήνες που είναι αυξημένη. Και βέβαια ζητήματα ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας των νησιών μας ως τουριστικοί προορισμοί, μας απασχολούν ήδη.
Με το νέο Οργανισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που ψηφίστηκε πρόσφατα από το περιφερειακό συμβούλιο, συγκροτείται Γενική Δ/νση Αειφόρου Ανάπτυξης και Καινοτομίας που αποτελείται από τις Δ/νσεις α) Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας, β) Ελέγχου Δόμησης, γ) Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και δ) Παρακολούθησης Φέρουσας Ικανότητας. Με αυτήν την νέα υπηρεσιακή διάρθρωση επιδιώκουμε να βρεθούμε μπροστά από τις εξελίξεις, έχοντας άμεση πρόσβαση σε χρήσιμα στοιχεία και τεκμηριωμένα αριθμητικά δεδομένα από διάφορα επιστημονικά πεδία για να μπορούμε με ασφάλεια να σχεδιάζουμε την πολιτική μας, ελέγχοντας τον κίνδυνο περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών στα νησιά μας.
• Να έρθουμε στο περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, έχοντας κλείσει το πρώτο 7μηνο υπό τη νέα σύνθεση. Πώς χαρακτηρίζετε τις μέχρι τώρα συνεδριάσεις;
Στη νέα σύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου η παράταξή μας έχει λάβει, με την εμπιστοσύνη των πολιτών, 30 από 45 θέσεις, οπότε δεν τίθεται ζήτημα ψήφισης των θεμάτων. Μέχρι στιγμής το κλίμα είναι θετικό, οι παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις που γίνονται από τις λοιπές παρατάξεις είναι σε εποικοδομητική κατεύθυνση χωρίς να γίνεται αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Υπάρχουν βέβαια και στιγμές που οι τόνοι ανεβαίνουν αλλά αυτές αποτελούν εξαίρεση και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το συνολικό κλίμα και τις αποφάσεις του Οργάνου. Σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο για την λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου που ισχύει από την αρχή του 2024 είναι οι ειδικές συνεδριάσεις λογοδοσίας. Οι συνεδριάσεις αυτές έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας και της ποιότητας των αποτελεσμάτων της περιφερειακής αρχής, τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων και τη διατύπωση προτάσεων για την καλύτερη λειτουργία. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που τελείται ανά δίμηνο, εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε περιφερειακός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής. Τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί να τις παρακολουθεί ο κάθε πολίτης μέσω συνδέσμου που βρίσκεται στην ηλεκτρονική σελίδα της Περιφέρειάς μας για να έχει άμεση ενημέρωση και προσωπική άποψη για τα διαλαμβανόμενα.


• Στις αρμοδιότητές σας, ως πολιτικός προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, είναι ασφαλώς και η συνδρομή σας στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά από έναν άνυδρο χειμώνα και την περσινή καταστροφική φωτιά στην Ρόδο πώς έχουν τα πράγματα αυτό το καλοκαίρι σχετικά με τον συντονισμό, την προετοιμασία, τις αρμοδιότητες;
Τα τελευταία χρόνια η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντιμετωπίζει περιστατικά φωτιάς σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η άμεση κινητοποίηση, οι δυνάμεις και τα εφόδια που διαθέτεις σε κάθε πυρκαγιά είναι κρίσιμοι παράγοντες αλλά το αποτέλεσμα καθορίζεται κάθε φορά και από τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Για το λόγο αυτό όσοι συμμετέχουμε σε τέτοιες επιχειρήσεις είμαστε σε κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας όλη τη Θερινή περίοδο, για να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες.
Για την αντιπυρική περίοδο του 2024 σταθμεύουν μόνιμα στη Ρόδο για να επιχειρούν στην Π.Ε. Δωδεκανήσου 3 αεροπλάνα τύπου air tractor και ένα ελικόπτερο τύπου bell 214. Στη Ρόδο βρίσκεται από το Μάιο η 11η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων, που αριθμεί 38 άτομα, με έδρα την Ελεούσα και γεωγραφική αρμοδιότητα το Νότιο Αιγαίο. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα προμηθεύσει φέτος με 4 οχήματα πολιτικής προστασίας τις πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες της Ρόδου και υποστήριξε την πιστοποίηση των εθελοντών και των εθελοντικών ομάδων των νησιών μας καθώς και τις ασκήσεις πολιτικής προστασίας που πραγματοποιούνται στο νησί. Τα βυτιοφόρα οχήματα της Περιφέρειας είναι άμεσα διαθέσιμα για τις ανάγκες της Πυρόσβεσης και είμαστε σε στενή συνεργασία με τους ιδιώτες κατόχους βυτιοφόρων και μηχανημάτων έργων, οι οποίοι σε κάθε συμβάν δίνουν το παρόν. Διατηρούμε επικαιροποιημένο μητρώο των εθελοντικών ομάδων, μητρώο εργοληπτών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και μητρώο των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων στα νησιά μας.
Γίνονται τακτικές και σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, έκτακτες συνεδριάσεις του ΣΟΠΠ.Π.Ε. Δωδεκανήσου και διατηρούμε επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Το έργο της Πολιτικής Προστασίας φαίνεται στο πεδίο αλλά προϋποθέτει πολλές ώρες γραφειοκρατικής και μελετητικής εργασίας και ικανοποίηση νομοθετικών απαιτήσεων που ο κόσμος δεν τις γνωρίζει. Εμείς στην Περιφέρεια, παρά την υποστελέχωση των Υπηρεσιών μας, τις απαιτήσεις αυτές τις τηρούμε, αντιμετωπίζοντας το θέμα με την ύψιστη σοβαρότητα.
• Με τα ποτάμια, τα ρέματα, τους καθαρισμούς, τι σχεδιασμός υπάρχει για φέτος; Γατί εκτός από τον κίνδυνο πυρκαγιών η κλιματική κρίση έχει αυξήσει και τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.
Συνεχίζουμε όπως κάθε χρονιά από τότε που αναλάβαμε, τις ετήσιες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και καθαρισμούς σε ποτάμια και ρέματα όλων των νησιών μας οι οποίες διενεργούνται καθ’ όλο το έτος. Βαίνουν προς ολοκλήρωση οι μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας των ευρύτερων περιοχών Ιαλυσού, Αρχαγγέλου και Λάρδου. Επίσης συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας με κατασκευή συρματοκιβωτίων σε ποταμούς στο Χαράκι, στην Μαλώνα, στη Λάρδο στο Βάτι και στο Κιοτάρι. Τα έργα αυτά προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς επειδή λόγω της περυσινής πυρκαγιάς στη Ρόδο, οι οικισμοί αυτοί εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Ο στόχος γενικότερα είναι να διασφαλίζεται η ροή των υδάτων προς τους φυσικούς αποδέκτες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται οριοθέτηση των ρεμάτων και καθορισμός ζωνών προστασίας προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη χρήσεων γης εντός αυτών. Δραστηριότητες όπως παράνομη εναπόθεση μπαζών και απορριμμάτων στην κοίτη και στα πρανή των ρεμάτων δεν πληγώνουν μόνο το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας αλλά και την οικονομία και την ασφάλεια των πολιτών. Η ατομική ευθύνη στα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι τεράστιο κεφάλαιο και απαραίτητη προϋπόθεση βιωσιμότητας του τόπου.


• Το γεγονός ότι ο κόσμος σας τιμά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση με την πρωτιά σε σταυρούς προτίμησης, με ρεκόρ ψήφων, είναι μια ηθική ικανοποίηση για σας, ότι εκτιμάται η δουλειά σας από τους πολίτες;
Το έχω πει επανειλημμένα ότι σε αυτή την περιφερειακή αρχή εργαζόμαστε σκληρά χωρίς ωράριο, έχοντας σαν προτεραιότητα τον πολίτη και τις ανάγκες του.
Είναι το στοίχημά μας, σε κάθε δίκαιο αίτημα, μικρό ή μεγάλο να βρίσκουμε λύσεις, να προσφέρουμε ανακούφιση και βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών. Δεν το καταφέρνουμε όλες τις φορές αλλά πάντα το προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν κρυβόμαστε από την ευθύνη, δεν χρησιμοποιούμε τις αρμοδιότητες ως άλλοθι, δεν δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις. Στεκόμαστε καθαρά και έντιμα απέναντι στους πολίτες που είναι και οι τελικοί κριτές μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα για την παράταξή μας και εμένα προσωπικά, είναι η πυξίδα και το ελιξίριό μας. Μας δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε το ίδιο εντατικά για να βελτιώνουμε τη ζωή των ανθρώπων στο Νότιο Αιγαίο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου