Ρεπορτάζ

Στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς η τύχη της συμφωνίας πλαίσιο για την αποκομιδή των απορριμμάτων στην Ρόδο

Εν αναμονή της κρίσης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς επί της προσφυγής που άσκησε ο «Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Ροδίων» κατά του υπουργού Εσωτερικών και του Δήμου Ρόδου, τελεί η δημοτική αρχή καθώς κρίνεται η τύχη της συμφωνίας-πλαίσιο για την αποκομιδή των απορριμμάτων από ένωση εταιρειών στο νησί.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Δικαστή με την με αριθμό 384/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η σύναψη και ανάθεση δημοσίας συμβάσεως πλαισίου για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Καθαριότητας με αντικείμενο την «Παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών καθαριότητας, Καλλωπισμού, Πρασίνου και Ευταξίας του Δήμου Ρόδου 2022 – 2026, προϋπολογισμού 56.185.673,81 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. Στον όρο 1.3.3 της Διακήρυξης προβλέπεται ότι η προκηρυσσόμενη συμφωνία-πλαίσιο υποδιαιρείται στα κάτωθι τμήματα: «ΤΜΗΜΑ 1. Υπηρεσίες Αποκομιδής, καθαρισμού και πλύσης κάδων στις Δ.Ε. Ρόδου, Νότιας Ρόδου, Λίνδου, Καμείρου, Αταβύρου, εκτιμώμενης αξίας 25.226.690,70 ευρώ πλέον ΦΠΑ για τέσσερα έτη. ΤΜΗΜΑ 2. Υπηρεσίες Αποκομιδής, καθαρισμού και πλύσης κάδων στις Δ.Ε. Ιαλυσού, Καλλιθέας, Αφάντου, Πεταλούδων, Αρχαγγέλου, εκτιμώμενης αξίας 23.035.020,70 ευρώ πλέον ΦΠΑ για τέσσερα έτη. ΤΜΗΜΑ 3. Υπηρεσίες καλλωπισμού πρασίνου, περιποίηση πρασίνου και φύτευση καλλωπιστικών φυτών και λουλουδιών, θαμνοκοπή, χορτοκοπή και κλαδέματα, καθαρισμός δρόμων από χόρτα στις Δ.Ε. Ρόδου, Νότιας Ρόδου, Λίνδου, Καμείρου, Αταβύρου, εκτιμώμενης αξίας 4.074.096,65 ευρώ πλέον ΦΠΑ για τέσσερα έτη. ΤΜΗΜΑ 4. Υπηρεσίες καλλωπισμού πρασίνου, περιποίηση πρασίνου και φύτευση καλλωπιστικών φυτών και λουλουδιών, θαμνοκοπή, χορτοκοπή και κλαδέματα, καθαρισμός δρόμων από χόρτα στις Δ.Ε. Ιαλυσού, Καλλιθέας, Αφάντου, Πεταλούδων, Αρχαγγέλου, εκτιμώμενης αξίας 3.849.866,38 ευρώ πλέον ΦΠΑ για τέσσερα έτη. Κατόπιν προδικαστικών προσφυγών και σχετικών αποφάσεων της ΕΑΔΗΣΥ, προχώρησε η διαδικασία μόνο για το Τμήματα 1 κα 2, οπότε και συντάχθηκε το σχέδιο συμβάσεως και απεστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση.
Με την απόφαση 1023/2022 το Ζ’ Κλιμάκιο ενέκρινε το σχέδιο της σύμβασης για τα τμήματα 1 και 2. Ακολούθως, στις 8-2-2023 με αριθμό πρωτ. 2/7417 υπεγράφη η σύμβαση για τη συμφωνία-πλαίσιο για τα Τμήματα 1 και 2 με τους οικονομικούς φορείς ENACT Α.Ε. που εδρεύει στα Ιωάννινα και Τεχνική Κατασκευαστική που εδρεύει στη Ρόδο, ενώ στη συνέχεια, ξεκίνησε η διαβούλευση για την επιλογή – καθορισμό των ειδικότερων θεμάτων των εκτελεστικών συμβάσεων για τα εν λόγω τμήματα. Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην αίτηση ακυρώσεως, με την 1182/2022 απόφαση του 2ου Κλιμακίου της ΑΕΠΠ, έγινε αποδεκτή η αντιφατικότητα των όρων της Διακήρυξης που αφορούν στην κατάρτιση οικονομικής προσφοράς για όλα τα τμήματα αυτής και διατάχθηκε η χορήγηση παράτασης από το Δήμο Ρόδου για την υποβολή προσφορών. Κατά τους ισχυρισμούς των αιτούντων, δεν χορηγήθηκε η εν λόγω παράταση, ενώ ήδη έχει κατακυρωθεί με την 614/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η σύμβαση σε προσωρινό ανάδοχο για τα τμήματα 1 και Την 2-6-2022 ασκήθηκε από φυσικά πρόσωπα – μέλη του Σωματείου κατά της ανωτέρω απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου η με αριθμό πρωτ. 25543/2-6-2022 Ειδική Διοικητική Προσφυγή, η οποία απορρίφθηκε σιωπηρά από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Τέλος, κατά της τελευταίας σιωπηρής απορριπτικής απόφασης, το Σωματείο άσκησε την με αριθμό πρωτ. 56/2-9-2022 διοικητική προσφυγή, η οποία απορρίφθηκε σιωπηρά από την Επιτροπή του άρθρου 152 του ν. 3463/2006 νομού Δωδεκανήσου.
Τίθεται το θέμα αν η προσβαλλόμενη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, με την οποία εγκρίθηκε η σύναψη συμβάσεως-πλαισίου για ανάθεση σε ιδιώτη οικονομικό φορέα υπηρεσιών καθαριότητας έχει κανονιστικό χαρακτήρα, και σε κάθε περίπτωση, ενόψει του ύψους της προϋπολογισθείσας δαπάνης αυτής, αν ανήκει στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Περαιτέρω, τίθεται το θέμα αν το Σωματείο ασκεί με έννομο συμφέρον την ένδικη αίτηση ακυρώσεως, κατ’ επίκληση της διατάξεως του άρθρου 118 παρ. 4 εδ. 2α του ν. 4455/2018.
Επίσης, τίθεται το θέμα αν η ειδική διοικητική προσφυγή ενώπιον του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ασκήθηκε νομίμως από φυσικά πρόσωπα που μετέχουν στον ανωτέρω Σύλλογο και όχι από αυτόν καθ’ εαυτόν το Σύλλογο.
Το Σωματείο υποστηρίζει ότι η Οικονομική Επιτροπή αναρμοδίως αποφάσισε με την προσβαλλόμενη έγκριση της συμφωνίας-πλαισίου, καθώς και ότι με αυτήν παραβιάστηκαν οι αναφερόμενες στην αίτηση διατάξεις νομοθετικού και κανονιστικού περιεχομένου, ενώ επίσης προβάλλεται ότι ο Δήμος δεν έχει συμμορφωθεί με τα διαταχθέντα με σχετικές αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Τέλος, προβάλλεται ότι σε περίπτωση υλοποίησης της συμφωνίας θα προκληθεί βλάβη στα συμφέροντα του Δήμου και θα επέλθει εκτροχιασμός του προϋπολογισμού του, λόγω του τεράστιου ύψους της επιχειρούμενης συμφωνίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου