Τοπικές Ειδήσεις

Απόψε τα εγκαίνια της 59ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κρεμαστής

• Φέτος η έκθεση αναβαθμίζεται και εμπλουτίζεται με ακόμα περισσότερα προϊόντα της ελληνικής χειροτεχνίας της λαϊκής τέχνης και της ελληνικής γης

Απόψε στις 20:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της 59ης Πανελλήνιας Εκθεσης Χειροτεχνίας Κρεμαστής που αποτελεί πανελλαδικά σημείο αναφοράς στον τομέα της Αγροτικής Οικονομίας, της Χειροτεχνίας, της Λαϊκής Τέχνης και του Πολιτισμού.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στον Ανθόκηπο της Κρεμαστής και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 23 Αυγούστου.
Η Έκθεση – θεσμός, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα βλέμματα των μόνιμων κατοίκων της Ρόδου, καθώς και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, αλλά και ξένων τουριστών, έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο.
Η ιστορία της ξεκινά το 1965, οπότε και εγκαινιάσθηκε η 1η Πανελλήνια Έκθεση Κρεμαστής. Από τότε και μέχρι σήμερα διεξάγεται κάθε χρόνο τις ίδιες περίπου ημερομηνίες, ώστε να συμπίπτει χρονικά με τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Πρόκειται μία διοργάνωση που συνεχώς αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται, αναδεικνύονται τα προϊόντα της ελληνικής χειροτεχνίας, της λαϊκής τέχνης και της ελληνικής γης. Ελαιόλαδο, κρασί, μελισσοκομικά, γαλακτοκομικά, τοπικά παραδοσιακά βότανα, αλλαντικά, παραδοσιακά ζυμαρικά, άλευρα χειροτεχνήματα και γλυπτά δίνουν το δυναμικό παρών σε μια Έκθεση – θεσμό που έχει τη σφραγίδα της AEGEAN GLOBE PLATINUM.
Η Έκθεση της Κρεμαστής, που διανύει φέτος 59 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τον Έλληνα και ξένο επισκέπτη να μυηθεί όχι μόνο στα μαγευτικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς της Ρόδου, αλλά και να εστιάσει στις τεράστιες δυνατότητες που διανοίγονται τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα.
Φέτος η Έκθεση αναβαθμίζεται και εμπλουτίζεται με ακόμη περισσότερα προϊόντα της ελληνικής χειροτεχνίας, της λαϊκής τέχνης και της ελληνικής γης.
Και φέτος θα συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός εκθετών, που θα ξεπεράσουν τους 120, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε περισσότερους από 70.000 επισκέπτες, γι’ αυτό και η Εκθεση της Κρεμαστής χαρακτηρίζεται ως μια από τις δυναμικότερες αγορές πανελληνίως. Η λειτουργία της ξεκίνησε το 1965 με πρωτοβουλία του Δωδεκανήσιου υπουργού Βιομηχανίας Ιωάννη Ζίγδη και του τότε κοινοτάρχη Κρεμαστής Γεώργιου Τοδουλάκη. Μέσω της έκθεσης δίνεται η δυνατότητα προβολής, επιτόπου πώλησης αλλά και δυναμικής προώθησης των προϊόντων σε εμπορικούς αντιπροσώπους – επιχειρηματίες χονδρικού και λιανικού εμπορίου.
Ο τότε σκοπός της έκθεσης ήταν να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής χειροτεχνίας και να ενισχύσει τους Έλληνες χειροτέχνες. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν η Κοινότητα Κρεμαστής και κατά καιρούς και ο Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ, ο Οργανισμός Εμπορίου και η Νομαρχία Δωδεκανήσου.
Δεκτοί στην Έκθεση γίνονταν Έλληνες χειροτέχνες με ποσοστό χειρωνακτικής εργασίας από 30% έως 100%, ώστε να αποκλείονται τα καθαρά βιομηχανικά προϊόντα.
Από το 2011 η οργανωτική επιτροπή της Έκθεσης, θέλοντας να συμβάλει και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, να βοηθήσει τους Έλληνες παραγωγούς, αλλά και να επαναφέρει τα στοιχεία της αρχικής λειτουργίας της Πανελλήνιας Έκθεσης Κρεμαστής, αποφάσισε να την εμπλουτίσει με προϊόντα της αγροτικής οικονομίας. Γι’ αυτό μετονομάστηκε σε «Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής».
Η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής εκτυλίσσεται κάθε χρόνο τον μήνα Αύγουστο.
Με την συμμετοχή των σημαντικότερων Χειροτεχνών και πλήθος παραγωγών τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα, αλλά και τη στήριξη όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων, η «Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής» έχει ως στόχο να καταξιωθεί ως μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του είδους της διεθνώς.

Αποτελεί εδώ και 59 χρόνια το ετήσιο ραντεβού πλήθους επιχειρηματιών και ιδιωτών, ενώ προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον του συνόλου των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού, οι οποίοι την επισκέπτονται κατά χιλιάδες.
Η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας & Αγροτικής Οικονομίας υποδέχεται κάθε χρόνο το σύνολο σχεδόν του ροδιακού πληθυσμού, καθώς και στελέχη από την τουριστική βιομηχανία αλλά και πλήθος ξένων επισκεπτών που δείχνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα εκθέματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου