Τοπικές Ειδήσεις

Συνάντηση του Ι.Σ.Ρ. με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην στέγη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024 μεταξύ μελών του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και εκπροσώπων του Ι.Σ.Ρ. στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής κ. Μάνος Κόνσολας, ο Διοικητής της 2η Υ.ΠΕ κ. Χρήστος Ροϊλός, ο Αντιπρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Κώστας Κουτσόπουλος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου κ. Σταύρος Τσαντής, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Μιχαήλ Σοκορέλος, η Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Δωδεκανήσου κα Έφη Χαραλαμποπούλου, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΕΠ και Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Απολακκιάς κ. Τσαμπίκος Καραγιάννης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γενναδίου κ. Σταύρος Ακκούρης.

Καταρχάς θεωρούμε την συγκεκριμένη επίσκεψη τιμητική, διότι είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία Υπουργός Υγείας, επισκέπτεται τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου.

Συζητήθηκαν αρκετά θέματα και λάβαμε απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν την άσκηση της ιατρικής στη χώρα μας και ειδικότερα στα νησιά μας.

Μας ενημέρωσε ότι:

Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ψηφιστεί η διάταξη που θα επιτρέπει σε μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ Ιατρούς ειδικότητας Παθολογίας & Γενικής Ιατρικής, να εκτελούν χρέη Προσωπικού Ιατρού και να εμφανίζονται στον σχετικό κατάλογο.

Οι αυτοαπασχολούμενοι ιατροί θα έχουν την δυνατότητα να ασκούν έργο σε δημόσιες δομές και αυτό θα ανακοινωθεί εντός του επόμενου διμήνου καθώς επίσης και η διαδικασία που θα πραγματοποιείται.

Για το Claw back των Εργαστηριακών Ιατρών ανακοίνωσε ότι το μέτρο είναι άδικο και ότι ο οικονομικός εκτροχιασμός οφείλεται κύρια στην εισαγωγή κοστοβόρων εξετάσεων επί Υπουργίας Ξανθού – Πολάκη. Μας ενημέρωσε ότι αναμένει από επιτροπές ιατρών (δεν του έχουν απαντήσει ακόμη) και να του ορίσουν ποιες εξετάσεις πρέπει να εξαιρεθούν από το σύστημα, προκειμένου να μειωθεί το συνολικό κόστος.

Του θέσαμε το ζήτημα της διάρκειας των παραπεμπτικών. Αντί για 21 ημέρες που είναι έως σήμερα, για όσα εξ αυτών εκτελούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, να μετατραπεί σε 2 μήνες, όπως ακριβώς ισχύει για τις εξετάσεις, που πρόκειται να εκτελεστούν σε δημόσιες δομές. Δεν το γνώριζε το ζήτημα και δεσμεύτηκε να το εξετάσει και να το υλοποιήσει.

Ετέθη το θέμα της συνταγογράφησης φαρμάκων με κοινό τρόπο (είτε με εμπορική ονομασία ή με δραστική ουσία), δηλαδή ότι ακριβώς συνταγογραφεί ο ιατρός να αποτυπώνεται στην συνταγή και να δίδεται στον ασθενή. Ο Υπουργός δήλωσε ότι το ζήτημα το γνωρίζει και δεν είναι απλό, διότι αν γράφεται μόνο η δραστική ουσία θα πληγούν τα συμφέροντα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Δήλωσε ότι εξετάζει τη δυνατότητα οι Ιατροί να συνταγογραφούν το 30% με εμπορική ονομασία, αντί του 15% που ισχύει μέχρι σήμερα.

Ετέθη στον Υπουργό ο προβληματισμός ότι με την άσκηση ιδιωτικού ιατρικού επαγγέλματος των Ιατρών του δημοσίου συστήματος, θα υπάρξουν προβλήματα στον έλεγχο και την παρακολούθηση της νόμιμης λειτουργίας του φορέα Π.Φ.Υ. που θα λειτουργούν καθώς οι εφημερίες των ως άνω  (ενεργείς & ετοιμότητας) δεν είναι σταθερές.

Συνεπώς είναι επιβεβλημένο τα Νοσοκομεία να ενημερώνουν για το πρόγραμμα των εφημεριών κάθε Ιατρού τους οικείους  Ιατρικούς Συλλόγους καθώς και τη Διεύθυνση Υγείας της κάθε Περιφέρειας, ούτως ώστε να μπορούν να ελέγχουν τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας  που θα δηλώσουν για το ιδιωτικό τους Ιατρείο.

Επίσης, ετέθη η άποψη προς τον Υπουργό ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ο Υγειονομικός χάρτης, με την πλήρη αντιστοίχιση ιατρών ανά ειδικότητα ανά 100.000 κατοίκους, προκειμένου να μην παρατηρείται αυξημένος αριθμός σε ορισμένες ειδικότητες και ελλείψεις σε άλλες. Κοινώς να μετατραπεί η ιατρική σε κλειστό επάγγελμα και να είναι ο κύριος τρόπος εξορθολογισμού των οικονομικών της υγείας.

Υποσχέθηκε την επιμήκυνση της παραχώρησης της στέγης του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου από το Υπουργείο Υγείας και την αξιοποίηση του χώρου του παλιού νοσοκομείου.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου έχουμε αποδείξει ότι τιμούμε και σεβόμαστε τη δημόσια περιουσία και ενεργούμε ώστε να εφευρίσκουμε τρόπους και να προτείνουμε λύσεις για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας. Η μεταφορά του Κέντρου Υγείας Ρόδου (πρώην πολυιατρείο του ΙΚΑ) στο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ και η μεταστέγαση του Π.Π.Ι Γενναδίου στο πρώην Δημαρχείο της Ν. Ρόδου, με χρήματα του ταμείου ανάκαμψης, είναι τα αδιάσειστα παραδείγματα για τον τρόπο που λειτουργούμε ως ο θεσμικός φορέας για τα θέματα υγείας των νησιών μας.

Ελπίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα, να είναι προς όφελος των Ιατρών και των Ασθενών, για να υπάρχει εργασιακή ευημερία κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Το μέλλον θα δείξει τι θα επέλθει στο σύστημα υγείας, με τις εξαγγελθείσες αλλαγές και εμείς θα είμαστε εδώ με τις παρεμβάσεις μας, να ασκούμε γόνιμη κριτική για το καλό όλων μας.

 

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Ρ.

 

Ηλίας Τσέρκης

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου