Τοπικές Ειδήσεις

Σε last minute ρυθμούς κινείται η τουριστική αγορά

Σε super last minute ρυθμούς κινείται η φετινή τουριστική σεζόν. Ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι οι πληρότητες τον Αύγουστο δεν θα φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα, οι πληρότητες των ξενοδοχείων αγγίζουν (ή υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις) το 100%. Όπως επισημαίνουν τουριστικοί παράγοντες του νησιού, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής συνέβαλαν στην ενίσχυση των πληροτήτων.
«Οι αριθμοί δείχνουν μία ανοδική πορεία των τουριστικών ροών κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Σύμφωνα με επίσημα στατισιτκά στοιχεία, οι αφίξεις παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 12,9% το πρώτο εξάμηνο του 2024 έναντι της αντίστοιχης περσινής χρονικής περιόδου. Τα πράγματα εξελίσσονται-ευτυχώς-ομαλά μέχρι στιγμής. Οι πληρότητες είναι ικανοποιητικές. Νομίζαμε ότι θα υπάρξουν κενά λόγω Ισραηλινής αγοράς όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε όλο το νησί. Συπεραίνουμε ότι η φετινή σεζόν κινείται σε super last minute ρυθμούς, πολύ περισσότερο σε σύγκριση με πέρυσι. Παρόλα αυτά, οι πληρότητες είναι καλές», δήλωσε στη «δ» η ταμίας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, κα Γιολάντα Κάππα.
Απώλειες παρουσιάζει η Ισραηλινή τουριστική αγορά λόγω των γεγονότων που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Παρόλα αυτά, τα πράγματα είναι ελεγχόμενα και οι Ισραηλινοί επισκέπτες είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν τη διαφορά στη φετινή σεζόν, στηρίζοντας την τοπική αγορά.
«Υπάρχουν ακυρώσεις πτήσεων από το Ισραήλ από συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες. Αυτό αποτελεί απώλεια, τουλάχιστον ως προς το πρακτορικό σκέλος. Παρόλα αυτά, στα αεροπλάνα που συνεχίζουν να έρχονται οι πληρότητες είναι εξαιρετικά υψηλές. Η Ισραηλινή τουριστική αγορά είναι μία από τις βασικές αγορές για τη Ρόδο. Οι ισραηλινοί επισκέπτες θεωρούνται από τους καλύτερους πελάτες της αγοράς. Οι απώλειες, είναι διαχειρίσιμες», σημείωσε η κα Κάππα.
Η επιτυχής πορεία της τουριστικής σεζόν συμβάλλει στην επέκτασή της. Ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι ο καλύτερος όλων των εποχών με πληρότητες υψηλότερες από κάθε άλλη φορά, ενώ η αυλαία της τουριστικής περιόδου θα πέσει επισήμως στις 15 Νοεμβρίου με κάποιους τουρ οπερέιτορς να εξετάζουν τη διάρκεια των προγραμμάτων τους μέχρι και το τέλος του μήνα, λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχία του ειδικού χειμερινού προγράμματος που εφαρμόστηκε στη Ρόδο το Δεκέμβριο του 2023 και τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2024.

Σχετικά με τις προοπτικές παράρατασης της σεζόν, η κα Κάππα σημείωσε τα εξής: «Μετά τον κορωνοϊό εμφανίστηκε η τάση της παράτασης της σεζόν. Πλέον ο Οκτώβριος είναι από τους πιο …ευπώλητους. Ειδικά φέτος τον Οκτώβριο λόγω των γιορτών των Ισραηλινών οι πληρότητες θα είναι υψηλότερες από κάθε άλλη φορά. Ασφαλώς και ένας καλός Οκτώβριος, δίνει ώθηση και στο Νοέμβριο. Η σεζόν όπως όλα δείχνουν θα κλείσει στις 15 Νοεμβρίου. Ενδεχομένως η αυλαία θα μπορούσε να πέσει ακόμη πιο αργά. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Θα πρέπει να υπάρξει ένας προγραμματισμός και ένα μακροχρόνιο πλάνο. Σε κάθε περίπτωση, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν πλέον την παράταση της σεζόν, ενώ και αρκετός κόσμος προτιμά πλέον τη χαμηλή τουριστική περίοδο για τις διακοπές του. Αν εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία, ενδεχομένως η Ρόδος να καταφέρει να παρατείνει τη διάρκεια της σεζόν μέχρι το Δεκέμβριο. Και μη ξεχνάμε ότι έχουν γίνει προσπάθειες εφαρμογής ειδικών χειμερινών προγραμμάτων που είχαν καλά αποτελέσματα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου