Ρεπορτάζ

Βενζίνη: Συνεχίζεται το ράλι τιμών σε Δωδ/νησα και Κυκλάδες

Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ στις τιμές των καυσίμων στα Δωδεκάνησα, με την τιμή στην Σύμη να φτάνει τα 2,350 ευρώ και τη μέση τιμή στα Δωδεκάνησα να διαμορφώνεται στα 2,021 ευρώ το λίτρο με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Εν μέσω τουριστικής περιόδου, η τιμή της βενζίνης στα νησιά συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της, με την ανώτερη τιμή βενζίνης στη Ρόδο να φτάνει τα 2,199 ευρώ το λίτρο.
Τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες παραμένουν σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης με τις ακριβότερες τιμές στην Ελλάδα, με τους κατοίκους των μικρότερων νησιών να είναι εκείνοι που πληρώνουν… το μάρμαρο αφού καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Είναι άξιο απορίας πάντως, πως σε κεντρικό επίπεδο οι τιμές καυσίμων στην Αττική όπου η τιμή της αμόλυβδης «πλησιάζει» τα δύο ευρώ βρίσκεται στα πρώτα θέματα των μέσων ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ την ίδια στιγμή που τα αρνητικά ρεκόρ στην τιμή της βενζίνης στα νησιά μας -που παραμένει σταθερά πάνω από τα δύο ευρώ- σπάει το ένα μετά το άλλο, δεν γίνεται καμία αναφορά που να καταδεικνύει το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος.

Όπως έγραψε ξανά η «δημοκρατική», που έχει αναδείξει το θέμα και τις επιπτώσεις του στην καθημερινότητα των Δωδεκανησίων, η ανησυχία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αφού το βάρος των ανατιμήσεων σχεδόν πάντα μετακυλίεται στους καταναλωτές και ενόψει της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, ο προβληματισμός εντείνεται ακόμα περισσότερο για το κόστος του γιορτινού τραπεζιού αλλά και των μετακινήσεων των ταξιδιωτών.
Η κατάσταση αυτή με τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες να έχουν την υψηλότερη τιμή καυσίμων πανελλαδικά, τείνει πλέον να παγιωθεί οδηγώντας σε μια βίαιη ανακατανομή των εσόδων-εξόδων των κατοίκων των νησιών οι οποίοι αδυνατούν να διαχειριστούν τη λαίλαπα των συνεχόμενων ανατιμήσεων που έχει βγάλει εκτός προϋπολογισμού τα νοικοκυριά.
Παράλληλα με τις τιμές του ρεύματος που προκαλούν ίλιγγο, παρά τις επιδοτήσεις του κράτους, στα νησιά η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους μόνιμους κατοίκους που πληρώνουν ακριβά την γεωγραφική απόσταση από την ηπειρωτική χώρα.
Οι σημαντικότερες ανατιμήσεις παρουσιάζονται στα λαχανικά, στα φρούτα, στα έλαια και ακολουθούν το κρέας και τα ζωικά παράγωγα, όπως επίσης σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται και στην παροχή υπηρεσιών.
Η αύξηση του μεταφορικού κόστους έχει αυξηθεί σημαντικά και σε ένα μεγάλο βαθμό μετακυλίεται στον καταναλωτή αφού είναι σχεδόν αδύνατον να απορροφήσει ο έμπορος ή η επιχείρηση τη διαφορά του κόστους. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα μικρά νησιά, που πρέπει να επιβαρυνθούν και το κόστος της μεταφόρτωσης από την Αθήνα στη Ρόδο και από τη Ρόδο στα υπόλοιπα νησιά.
To νέο ράλι τιμών της βενζίνης δημιουργεί αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες με τους Δωδεκανήσιους να μην προλαβαίνουν τις αλλαγές στις τιμές που αναδιαμορφώνονται προς τα πάνω ανά εβδομάδα!
Για τα ευάλωτα νοικοκυριά τα πράγματα είναι ακόμα πολύ χειρότερα, αφού αναγκάζονται να κάνουν σημαντικές περικοπές τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα με τα περισσότερα από αυτά να πλησιάζουν όλο και περισσότερο τα όρια της φτώχειας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου