Τοπικές Ειδήσεις

Τρίτη ηλικία: Διατροφικές συστάσεις

Μια ισορροπημένη διατροφή, είναι σημαντική για κάθε ηλικία. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας και οι ανάγκες του για να διατηρηθεί υγιές, αλλάζουν. Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών, όπως η οστεοπόρωση, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 κ.α. Επομένως, η σωστή διατροφή στην τρίτη ηλικία έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

Στην Ελλάδα ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 65 ετών εκτιμάται ότι αποτελεί το 18% του γενικού πληθυσμού.
Αναμφισβήτητα, η διατροφή στην τρίτη ηλικία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ισορροπημένη και να καλύπτει τις ανάγκες των ηλικιωμένων, καθώς φαίνεται πως στην περίοδο αυτή εμφανίζονται πληθώρα διατροφικών ελλείψεων. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός πλάνου διατροφής το οποίο εξασφαλίζει επάρκεια θρεπτικών συστατικών, επιλέγοντας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.
Πώς μπορείτε να ισορροπήσετε τη διατροφή σας;
1. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις πολλές θερμίδες.
• Φρούτα και λαχανικά, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία. Επιλέξτε αυτά με τα πιο έντονα χρώματα που αποτελούν ένδειξη υψηλής περιεκτικότητας αμινοξέων.
• Προϊόντα ολικής άλεσης, όπως οι νιφάδες βρώμης, το μαύρο ψωμί και το καστανό ρύζι.
• Άπαχα ή χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Δοκιμάστε γάλα ρυζιού ή σόγιας που είναι πλούσια σε βιταμίνη D και ασβέστιο.
• Θαλασσινά, άπαχα κρέατα, κρέας πουλερικών και αβγά.
• Όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
2. Αποφύγετε τις κενές θερμίδες. Τα τρόφιμα, δηλαδή, που περιέχουν πολλές θερμίδες και σας δίνουν ενέργεια, χωρίς όμως να προσφέρουν επιπρόσθετα οφέλη για τον οργανισμό. Τα πιο γνωστά παραδείγματα για τρόφιμα με «κενές θερμίδες» είναι η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη και η αιθανόλη (αλκοόλ).
3. Επιλέξτε τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και λιπαρά. Ειδικότερα, πρέπει να αποφεύγετε τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα. Περιέχονται στο βούτυρο, το γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά, στο κρέας, σε συσκευασμένα προϊόντα, καθώς και στo junk food.
4. Μείνετε ενυδατωμένοι. Σε κάποιους ανθρώπους, μειώνεται η αίσθηση της δίψας όσο μεγαλώνουν. Ακόμη, αρκετές φαρμακευτικές αγωγές που συνηθίζονται σε προβλήματα υγείας ηλικιωμένων, καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία την κατανάλωση υγρών. Πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά ακόμη και αν νιώθετε ότι δεν τα χρειάζεστε.
5. Μείνετε ενεργοί. Περνώντας τα χρόνια, πολλοί χάνετε σταδιακά την όρεξή σας. Η συχνή άσκηση θα σας βοηθήσει να την επανακτήσετε.
Μεγαλώνοντας, πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής καθιστούν πιο δύσκολη την υγιεινή διατροφή. Ίσως, μοιάζει και ανώφελο να διορθώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, όταν δεν το κάνατε όσο ήσασταν ακόμη νέοι. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά και κάθε ηλικία είναι εξίσου σημαντική. Η σωστή διατροφή για τους ηλικιωμένους είναι χρήσιμη και αναγκαία. Μην υποτιμήσετε το ρόλο της στην ποιότητα της καθημερινότητάς σας.
Κερδίστε την κάθε στιγμή της ζωής σας και ζήστε την όσο καλύτερα μπορείτε.
Ειδικά σε αυτή την ηλικία, το αξίζετε περισσότερο από ποτέ!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου