• Στην τελική ευθεία για την δημοπράτηση του έργου της επέκτασης του λιμανιού, προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ • Έτοιμο για δημοπράτηση το Δίκτυο Ύδρευσης-Αποχέτευσης κι Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, ύψους 1.550.000 ευρώ • Προγραμματίζεται η κατασκευή Αλιευτικού Καταφυγίου στο Καθολικό και η λειτουργία των Αφαλατώσεων και άλλων υποδομών με ηλιακή ενέργεια • Το 2025 θα είναι επισκέψιμο το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αγαθονήσι
Σε όλα τα τρέχοντα θέματα του νησιού, όπως και στο σοβαρό ζήτημα με τους Τούρκους αλιείς που ψαρεύουν ανενόχλητοι 200 μ. από τις ελληνικές ακτές, προκαλώντας την οργή των αλιέων του Αγαθονησίου, που παλεύουν για το μεροκάματο, αναφέρεται στη συνέντευξή του στη «δ» ο δήμαρχος του νησιού Ευάγγελος Κόττορος.
Χωρίς να μασάει τα λόγια του, ο έμπειρος αυτοδιοικητικός που είναι ένας εκ των μακροβιότερων δημάρχων στα Δωδεκάνησα, υποστηρίζει ότι οι Τούρκοι αλιείς έχουν αποθρασυνθεί, ίσως από την… αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών και αρχών!! «Τους έχουν δώσει το δικαίωμα αυτό και οι Τούρκοι σαν να θεωρούν κεκτημένο δικαίωμά τους να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές του Αγαθονησίου !», θα πει με παράπονο και αγανάκτηση.
Ο κ. Κόττορος αναφέρεται στα εν εξελίξει έργα και σε αυτά που προγραμματίζονται και είναι έργα πνοής στο Αγαθονήσι, αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας του Δήμου με τις υπηρεσίες της ΠΝΑι και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο. Στα σπουδαία που αναμένονται είναι η επέκταση του λιμανιού στο νησί και το αποχετευτικό δίκτυο, ενώ στον τομέα του Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από την επόμενη σεζόν και σίγουρα θα αποτελέσει επιπλέον τουριστικό πόλο έλξης για το νησί.
Ο δήμαρχος Αγαθονησίου δεν παραλείπει να αναφερθεί στο υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που είναι αποτρεπτικός παράγοντας για πολλούς να επισκεφθούν το νησί, όταν μία 4μελής οικογένεια χρειάζεται περίπου 1.000 ευρώ μόνο για να ταξιδέψει.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Κύριε δήμαρχε, πριν από 20 ημέρες, όπως μου είχατε πει, τουρκικά αλιευτικά είχαν περικυκλώσει το Αγαθονήσι, καθώς οι Τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί και είναι σαν να θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα το να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σήμερα ποια είναι η κατάσταση;
Κυρία Παμπρή, οι Τούρκοι συνεχίζουν το χαβά τους κι εμείς τις διαμαρτυρίες! Σχεδόν κάθε μέρα 30 περίπου τουρκικά αλιευτικά οργώνουν τις ελληνικές θάλασσες και τις ακτές του Αγαθονησίου και όχι μόνο. Την προηγούμενη εβδομάδα έφθασαν μέχρι τους Αρκιούς. Έχουν στην κυριολεξία αποθρασυνθεί!! Ίσως η αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών και αρχών, γιατί έτσι είναι, τους έχουν δώσει το δικαίωμα αυτό και οι Τούρκοι σαν να θεωρούν κεκτημένο δικαίωμά τους να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές του Αγαθονησίου.
Προχθές συγκεκριμένα μπέρδεψαν τα δίχτυα δύο αλιευτικών απέναντι ακριβώς από το λιμάνι μας και σε απόσταση διακοσίων –τριακοσίων μέτρων από τις ακτές. Προσπαθούσαν περίπου μία ώρα να τα ξεμπερδέψουν και το πλωτό του Λιμενικού ήταν αραγμένο στο λιμάνι. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν δίνεται εντολή άνωθεν για να τους απωθήσουν ή μια παρουσία εν πάση περιπτώσει να πάρουν το μήνυμα ότι εδώ είναι Ελλάδα. Και αυτό μας ανησυχεί….
Οι δικοί μας ψαράδες είναι εξοργισμένοι και αγανακτισμένοι, αφού δεν μπορούν να βγάλουν το μεροκάματο για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Προχθές μου διαμαρτυρήθηκαν μερικοί ψαράδες. «Δήμαρχε κάνε κάτι θα πάρουμε τα τουφέκια, γιατί αλλιώς δε γίνεται». Τι να κάνω; O Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί ανθρώπινο χέρι δε βλέπω να μπαίνει.
• Κύριε δήμαρχε, καταρχάς πώς πάει η φετινή σεζόν στο Αγαθονήσι; Έρχονται επισκέπτες με τον θαλάσσιο τουρισμό;
Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας κυρία Παμπρή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να αναδείξω τα προβλήματα που μας απασχολούν, αλλά και τα θετικά που έχουν γίνει στο Αγαθονήσι και τα σημαντικά που είναι σε εξέλιξη. Η φετινή σεζόν στο νησί όπως λένε οι επαγγελματίες, αλλά το διαπιστώνω κι εγώ, είναι καλή. Όχι όμως όπως την περιμέναμε. Κι αυτό οφείλεται στην ακρίβεια και στο υψηλό κόστος των εισιτηρίων, όπως με πληροφορούν Αγαθονησιώτες που διαμένουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και φίλοι του νησιού μας που το επισκέπτονται κάθε χρόνο.
Κι έχουν δίκιο γιατί για να επισκεφθεί το Αγαθονήσι μια τετραμελής οικογένεια τα εισιτήρια μόνο κοστίζουν 1.000 ευρώ περίπου συν τη διανυκτέρευση σε Σάμο ή Πάτμο, διότι είναι ενδιάμεσοι σταθμοί, επειδή δεν υπάρχει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με Πειραιά.
• Σας ενοχλεί το γεγονός ότι τα νησιά πρωταγωνιστούν μόνο το καλοκαίρι και μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αλλά και των media πανελλαδικά; Αισθάνεστε ότι αδικούνται τα νησιά μας, «ξεχασμένα» τον χειμώνα;
Η ενόχληση είναι διαχρονική. Αυτή είναι η καθολική ομολογία όλων, όχι μόνο για τους επισκέπτες και τα media, αλλά και για τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Μας θυμούνται το καλοκαίρι και στις εκλογές, «ας έρθουν το χειμώνα και να τους πιάσει κανένα απαγορευτικό καμιά εβδομάδα, να δούμε τι θα λένε τότε» είναι η στερεότυπη απάντηση των κατοίκων των μικρών νησιών μας.
• Με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είχε παρατηρηθεί και στο Αγαθονήσι θέμα. Έχει αντιμετωπισθεί ή εξακολουθεί η ακτοπλοϊκή κάλυψη να μην είναι επαρκής;
Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, όπως γνωρίζετε κυρία Παμπρή είναι το σημαντικότερο θέμα για τα νησιά μας. Ευτυχώς έχουμε καταφέρει σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας να υπάρχει καθημερινή σύνδεση του Αγαθονησίου με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και με τη Σάμο. Παρόλα αυτά και στον τομέα αυτό υπάρχουν προβλήματα. Και για να είμαι ξεκάθαρος. Δεν συνδυάζονται οι ανταποκρίσεις με Πειραιά καθώς και οι αεροπορικές με Σάμο. Έτσι όπως σας ανάφερα και παραπάνω πολλές φορές από και προς Πειραιά και Αθήνα υποχρεώνονται να διανυκτερεύσουν σε Σάμο ή Πάτμο. ‘Έτσι χάνεται χρόνος και χρήμα που λέμε.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι βλάβες των σκαφών, με αποτέλεσμα τα προγραμματισμένα δρομολόγια δεν πραγματοποιούνται την ημέρα του δρομολογίου, οπότε οι επισκέπτες να χάνουν τα εισιτήριά και τα δωμάτια που έχουν κλείσει. Ο όρος που προβλέπεται στις συμβάσεις των πλοίων για αντικατάσταση σκάφους σε περίπτωση βλάβης ή συντήρησης και επισκευής δεν τηρείται. Είναι σοβαρά θέματα αυτά και το Υπουργείο Ναυτιλίας και οι Λιμενικές Αρχές πρέπει να επεμβαίνουν.
• Αντιλαμβάνομαι ότι χωρίς Τεχνικές Υπηρεσίες η αγωνία σας για την ολοκλήρωση των έργων είναι διαρκής. Είστε ο μακροβιότερος δήμαρχος στα Δωδεκάνησα κ. Κόττορε, η εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα έχει αλλάξει ή κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια;
Δυστυχώς το θέμα που με ρωτάτε για τα έργα και τις προμήθειες των Δήμων έχει προβληματίσει πολύ όλους τους μικρούς Δήμους που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες. Είναι παράλογο οι νόμοι που ψηφίζονται να μην λαμβάνουν υπόψη τους τη νησιωτικότητα, τον πληθυσμό, τη στελέχωση των Δήμων και άλλους παράγοντες. Μας έχουν «τσουβαλιάσει» όλους τους Δήμους σε ένα σακί. Μας φόρτωσαν αρμοδιότητες χωρίς στελέχωση και πόρους. Τι να κάνει ο Δήμος Αγαθονησίου με δύο διοικητικούς υπαλλήλους; Να απαντάμε άσκοπα σε θέματα που δεν αφορούν τους μικρούς Δήμους; Δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να απαντάμε σε εγκυκλίους και σε ερωτηματολόγια το ίδιο με Δήμους εκατοντάδων κατοίκων. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και στα έργα.
Ευτυχώς με τη συνδρομή της Περιφέρειας, του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και των Τεχνικών Υπηρεσιών με Προγραμματικές Συμβάσεις έχουμε υλοποιήσει αρκετά έργα. Πιστεύω με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς που δημιουργούνται η κατάσταση θα βελτιωθεί πολύ. Το θεωρώ ένα σημαντικό «εργαλείο» των Δήμων για την εκτέλεση έργων.
• Eπ’ ευκαιρία, ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια προβλήματα παραμένουν ανοιχτά;
Σχετικά με την εξέλιξη των έργων, δύο μεγάλα έργα για το νησί, προσπάθεια και αγώνας πολλών ετών, είναι σε εξέλιξη, με την συνδρομή όπως ανέφερα του περιφερειάρχη και των Τεχνικών Υπηρεσιών. Έχουμε υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση με τον περιφερειάρχη μας, τη μελέτη κι επέκταση του λιμένα προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ. Βρισκόμαστε στην τελική φάση της μελέτης και πιστεύουμε μέχρι τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί και να δημοπρατηθεί το έργο. Έτοιμο για δημοπράτηση είναι το Δίκτυο Ύδρευσης – Αποχέτευσης και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων προϋπολογισμού 1.550.000 ευρώ.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης των εργασιών και την προμήθεια προθηκών για τα εκθέματα. Πιστεύουμε ότι τη σεζόν του 2025 θα είναι πλέον επισκέψιμο.
Έχουμε βέβαια και προβλήματα ανοιχτά όπως με ρωτάτε, αλλά βρισκόμαστε και σ’ αυτά σε καλό δρόμο. Με τη συνεργασία που είχα πρόσφατα με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας Μανώλη Κουτουλάκη που είχαμε πριν τρεις ημέρες προγραμματίσαμε την κατασκευή Αλιευτικού Καταφυγίου στο Καθολικό και την λειτουργία των Αφαλατώσεων και άλλων υποδομών του Δήμου με ηλιακή ενέργεια.
• Στην Υγεία ποια είναι η κατάσταση στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού. Βρήκατε ευήκοα ώτα στο υπουργείο; Είχατε επισκεφθεί και τον Άδωνι Γεωργιάδη…
Όσον αφορά την υγεία, ας πούμε ότι είναι καλά. Και το λέω αυτό, γιατί ναι μεν έχουμε ένα άρτια εξοπλισμένο «Πολυδύναμο» Ιατρείο με κατοικία ιατρού, πάντα υπάρχει ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια, το θέμα είναι ότι ο γιατρός αποσπάται από άλλη Ιατρική Μονάδα κάθε τέσσερις – πέντε μέρες. Κατά την επίσκεψή μου στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ζήτησα να διοριστούν μόνιμα γιατρός και νοσηλεύτρια και μάλιστα ειδικευμένος γιατρός παθολόγος ή Γενικής Ιατρικής όπως προβλέπεται για τη στελέχωση των Πολυδύναμων Ιατρείων. Μου υποσχέθηκε ότι θα το τακτοποιήσει το θέμα και περιμένω.
• Στο θέμα του Μεταναστευτικού παρατηρείται ύφεση του φαινομένου στο νησί κύριε δήμαρχε. Δεν έχουν καμιά σχέση οι ροές με την αντίστοιχη του παρελθόντος;
Σε αυτό που με ρωτάτε δηλαδή για το Μεταναστευτικό, ο εφιάλτης των προηγούμενων ετών πέρασε. Σπάνια έρχονται βάρκες με μετανάστες/πρόσφυγες και φεύγουν αυθημερόν.
• Ένα από τα θέματα που είδαν πρόσφατα την δημοσιότητα ήταν και το ζήτημα με τα ακίνητα. Υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς, αν θυμάμαι καλά δήμαρχε. Τα ακίνητα πέρασαν στο Δημόσιο με διάταγμα του 1947, όταν παραδόθηκαν τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία στην Ελλάδα. Υπάρχει θέμα με τα σπίτια των κατοίκων ή με τα παραχωρητήρια;
Και το ιδιοκτησιακό πρόβλημα, που δυστυχώς μας είχε ταλαιπωρήσει αρκετά χρόνια έχει ρυθμιστεί με τρεις νόμους με τη Κτηματική Υπηρεσία και το Υπουργείο Οικονομικών. Έτσι έχουμε καταφέρει αρκετά. Το Αγαθονήσι αλλάζει όψη συνεχώς. Αλλά πρέπει να πω και τούτο: «Τα καλά κόποις και αγώσι κτώνται».
Δεν είναι μόνο στο Αγαθονήσι πριν 15 μέρες περίπου στόλος από Ανεμοτρατες περίπου 8_10 σκαφοι ψαρεβαν ανενόχλητοι στο αλατσονηση μια βραχονησίδα μέσα στα χωρικά ύδατα της χώρας στους Φούρνους Κορσεών κ από ότι άκουσα όταν ειδοποιήθηκε το κεντρικό λιμεναρχείο Σάμου τους είπαν μην ασχολείστε κ μην τους πειράξει κανείς μακριά .. τώρα τι σημαίνει αυτό ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του