Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε αίτηση των ξενοδοχείων «Κυπριώτης» για παράταση της προστασίας τους από καταδιωκτικά μέτρα

Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Κω απορρίφθηκε αίτηση των ξενοδοχείων «Κυπριώτης» και μετόχου της για παράταση της προστασίας τους από καταδιωκτικά μέτρα ενόψει εκδόσεως απόφασης επί της αιτήσεως για εξυγίανσή τους.
Στην δίκη άσκησαν παρέμβαση μια ανώνυμη εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και η ΑΑΔΕ που ομοίως απορρίφθηκαν.
Η αιτούσα δραστηριοποιείται στον κλάδο των ξενοδοχειακών εκμεταλλεύσεων, έχοντας στην κυριότητά της πέντε ξενοδοχειακές μονάδες, στην περιοχή Ψαλίδι της Κω, συνολικού δυναμικού 1.522 δωματίων και 5.079 κλινών, ο δε αιτών τυγχάνει μέτοχος με ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της πρώτης 2%.
Την 13η Δεκεμβρίου 2022 αλλοδαπή εταιρεία, επικαλούμενη ότι είναι πιστώτρια της αιτούσας, κατέθεσε διά της τότε διαχειρίστριας των απαιτήσεών της σε βάρος της ανώνυμης εταιρείας ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω αίτηση άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης επιχείρησης και, επικουρικά, αίτηση πτώχευσης, αιτούμενη την επικύρωση της από 09.12.2022 συμφωνίας εξυγίανσης που είχε συναφθεί από την ίδια μετά εκ τρίτου συμβαλλόμενης ανώνυμης εταιρείας με στόχο τη μεταβίβαση στην τελευταία μέρους του παθητικού και του συνόλου του ενεργητικού της, χωρίς της συναίνεσή της.
Υποστήριξε ακόμη πως από την κατάθεση της ως άνω αίτησης ενεργοποιήθηκε υπέρ της αιτούσας η αυτοδίκαιη κατά νόμον αναστολή του άρθρου 50 παρ. 1 του Ν. 4738/2020.
Επί της αιτήσεως επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση και την 13η Δεκεμβρίου 2023 έληξε η 12μηνη ισχύς των προληπτικών μέτρων.
Την 15η Δεκεμβρίου 2022, ήτοι δύο ημέρες μετά την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, κατόπιν εντολής εταιρείας εισέβαλε στην οικία του δεύτερου των αιτούντων δικαστικός επιμελητής συνοδεία αστυνομικών οργάνων προκειμένου να κατάσχει συντηρητικά οικιακά σκεύη και αντικείμενά του.
Περαιτέρω, η πρώτη των αιτούντων έχει εκμισθώσει το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της σε εταιρεία και τα μισθώματα που εισπράττει από αυτήν αποτελούν τη μοναδική εγγυημένη πηγή ρευστότητας για αυτήν, και επομένως, σε περίπτωση που επισπευσθεί σε βάρος της αναγκαστική ή συντηρητική κατάσχεση των μισθωμάτων, υφίσταται κίνδυνος οικονομικής της εξόντωσης.
Σε παρελθόντα χρόνο η επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) της Α.Α.Δ.Ε., λόγω της ύπαρξης οφειλών της αιτούσας προς το Ελληνικό Δημόσιο, προέβη σε αναγκαστική κατάσχεση στα χέρια της μισθώτριας εταιρείας ως τρίτης, η οποία (κατάσχεση) τελικά ήρθη λόγω ρύθμισης των οφειλών της αιτούσας μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, όμως από το ανωτέρω περιστατικό προκύπτει ότι υφίσταται κίνδυνος επιβολής κατάσχεσης στο μέλλον στα ως άνω μισθώματα, σε περίπτωση παύσης ισχύος των προληπτικών μέτρων.
Επιπλέον, ο δεύτερος των αιτούντων, έχει συμβληθεί ως εγγυητής σε όλες τις δανειακές συμβάσεις και συμβάσεις ομολογιακών δανείων της πρώτης αιτούσας. Ζήτησαν έτσι να διαταχθούν έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί της από 09.12.2022 αίτησης άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης επιχείρησης και επικουρικά αίτησης πτώχευσης τα ακόλουθα μέτρα:
α) να ανασταλούν μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της πρώτης των αιτούντων για την ικανοποίηση των απαιτήσεων που έχουν γεννηθεί μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης,
β) να ανασταλεί η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά της πρώτης των αιτούντων, συμπεριλαμβανομένης και της συντηρητικής κατάσχεσης και της εγγραφής προσημείωσης υποθήκης, συναινετικής ή κατ’ αντιδικία,
γ) να απαγορευτεί η διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού της επιχείρησης της πρώτης των αιτούντων,
δ) να ανασταλούν οι αποκλειστικές προθεσμίες άσκησης αξιώσεων και παραγραφής, υπό τις οποίες τελούν οι απαιτήσεις των πιστωτών και τα δικαιώματα των υπέρ του οφειλέτη εγγυητών και συνοφειλετών του εις ολόκληρον, καθώς και οι προθεσμίες και η άσκηση διαδικαστικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των προθεσμιών των ενδίκων μέσων και
ε) να απαγορευτεί ο συμψηφισμός απαιτήσεων που γεννήθηκαν πριν την κατάθεση, καθώς και η παρακράτηση τρεχουσών οφειλών προς τον οφειλέτη λόγω απαιτήσεων που γεννήθηκαν πριν την κατάθεση, συμπεριλαμβανομένων και παρακρατήσεων από δημόσια αρχή για την έκδοση αποδεικτικών ή βεβαιώσεων, άλλως να διαταχθεί η παράταση της ισχύος της αναστολής – προληπτικών μέτρων του άρθρου 50 του Ν. 4738/2020.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η αίτηση τυγχάνει μη νόμιμη και ως εκ τούτου απορριπτέα διότι, έχει παρέλθει ήδη η δωδεκάμηνη ανώτατη διάρκεια της αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων του άρθρου 52 παρ. 2 του Ν. 4738/2020, μη δυνάμενης της παράτασης ισχύος της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου