Ρεπορτάζ

Δύο Τούρκοι, ένας Ιρανός και ένας Ροδίτης συνελήφθησαν για διακίνηση μεταναστών

Λιμενικοί του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου σχημάτισαν προχθές δικογραφία εις βάρος δύο Τούρκων ηλικίας 30 και 35 ετών, ενός 39χρονου Ιρανού κι ενός 65χρονου Ροδίτη για διακίνηση μεταναστών στην περιοχή «Καμείρου Σκάλας» της Ρόδου.
Συγκεκριμένα, την 9η Αυγούστου 2024 και περί ώραν 19:10 το Λιμενικό έλαβε πληροφορία για την ύπαρξη δυο ιστιοφόρων σκαφών στην θαλάσσια περιοχή «Καμείρου Σκάλας», με ικανό αριθμό επιβαινόντων μεταναστών, προερχόμενα από τα έναντι τουρκικά παράλια.
Τέθηκε σε εφαρμογή συντονισμένη επιχείρηση και περί ώραν 20:30 σκάφος του λιμενικού εντόπισε δυο ιστιοφόρα, στην εν λόγω περιοχή τα οποία τέθηκαν σε διακριτική παρακολούθηση, ενώ διαπιστώθηκε μέσω ηλεκτροπτικών συστημάτων του σκάφους, να αποβιβάζουν μετανάστες στην ακτή με χρήση βοηθητικής λέμβου και ακολούθως να αναπτύσσουν ταχύτητα προκειμένου να διαφύγουν με κατεύθυνση έναντι τουρκικών ακτών.
Σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το ένα εκ των δύο ιστιοφόρων, κάνοντας χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων γνωστοποιώντας την ιδιότητά του και ζητώντας από τον κυβερνήτη να το ακινητοποιήσει για την διενέργεια νομότυπου έλεγχου με αρνητικά όμως αποτελέσματα, ενώ στο σημείο έσπευσε και περιπολικό σκάφος για παροχή συνδρομής.
Ο χειριστής του σκάφους συνέχισε να μην συμμορφώνεται με υποδείξεις του λιμενικού αναπτύσσοντας ταχύτητα, ενώ προέβη επανειλημμένα σε επικίνδυνους ελιγμούς προσπαθώντας να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος, θέτοντας σε κίνδυνο το πλήρωμα και το ίδιο το περιπολικό σκάφος.
Ακολούθως, από τον κυβερνήτη του σκάφους του λιμενικού πραγματοποιήθηκαν χειρισμοί αποφυγής συγκρούσεως και συνέχισε η καταδίωξη του ιστιοφόρου σκάφους.
Περί ώρα 22.45, το ιστιοφόρο σκάφος με όνομα «PLUTUS», σημαίας Ουκρανίας χρώματος λευκού, μήκους περίπου δώδεκα μέτρων, ακινητοποιήθηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου διαπιστώθηκε ότι ο χειριστής του σκάφους είναι ο πρώτος συλληφθείς, υπήκοος Τουρκίας.
Παράλληλα, άλλο σκάφος του λιμενικού είχε θέσει σε διακριτική παρακολούθηση το δεύτερο ιστιοφόρο σκάφος, ενώ στο σημείο έσπευσε για παροχή συνδρομής και άλλο σκάφος από την Σύμη.
Τα περιπολικά σκάφη προσέγγισαν το ιστιοφόρο, κάνοντας χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων γνωστοποιώντας την ιδιότητά τους και ζητώντας από τους δύο κυβερνήτες να το αινητοποιήσουν για την διενέργεια νομότυπου ελέγχου με αρνητικά όμως αποτελέσματα.
Οι χειριστές του ιστιοφόρου σκάφους ανέπτυξαν ταχύτητα, ενώ πραγματοποίησαν επανειλημμένα επικίνδυνους ελιγμούς προσπαθώντας να εμβολίσουν τα περιπολικά σκάφη, θέτοντας σε κίνδυνο τα πληρώματα αυτών και τα περιπολικά σκάφη.
Περί ώραν 23:20 έσπευσε στο σημείο και άλλο σκάφος του λιμενικού για παροχή συνδρομής. Εγινε ρήψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή θαλάσσιο τομέα και περί ώρα 23:50 το ιστιοφόρο σκάφος ακινητοποιήθηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Διαπιστώθηκε ότι οι χειριστές ήταν ο δεύτερος και ο τρίτος ενώ ιστιοφόρο, με στοιχεία («RINELLA», σημαίας Ουκρανίας, χρώματος λευκού, μήκους περίπου δώδεκα μέτρα μεταφέρθηκε στον λιμένα της Ρόδου.
Στελέχη του γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείου έπειτα από συντονισμένες έρευνες και αξιοποίηση πληροφοριών εντόπισαν και ακινητοποίησαν ένα όχημα προσήγαγαν τον τον ημεδαπό οδηγό ο οποίος νωρίτερα είχε παραλάβει 4 μετανάστες από την Κρητηνία και τους μετέφερε στην πόλη της Ρόδου, έναντι αμοιβής 100 €, διευκολύνοντας την είσοδό τους στην χώρα ενώ επέστρεφε προκειμένου να παραλάβει και ακόμη 4.
Σύμφωνα, με μαρτυρικές καταθέσεις των μεταφερομένων ξεκίνησαν από το Μαρμαρίς την 9η Αυγούστου 2024 και ώρα 10:00, στο ένα ιστιοφόρο επέβαιναν περίπου είκοσι τρία άτομα ενώ στο δεύτερο περίπου είκοσι άτομα.
Για την μεταφορά τους κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 7.000 € έως 17.000 € σε διακινητή στην Τουρκία, ενώ μέρος της συμφωνίας ήταν η μεταφορά τους παράνομα στο νησί της Ρόδου και από εκεί στην ενδοχώρα καθώς και η παραλαβή τους από την παραλία της Ρόδου, με οχήματα και η εξεύρεση καταλύματος απόκρυψης.
Κατά την απολογία τους οι τρεις πρώτοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ισχυριζόμενοι ότι ήρθαν στην Ρόδο διότι ήθελαν να αιτηθούν πολιτικό άσυλο. Κατά την απολογία του ο ημεδαπός αποδέχτηκε την πράξη του ενώ σημειώνεται ότι είναι προσεσημασμένος, καθόσον είχε συλληφθεί την 23η Ιουλίου 2020 για διευκόλυνση εισόδου ατόμων τρίτων χωρών στην χώρα.

Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου