Συνεντεύξεις

Αγγελος Ανανίας: «Πρώτο μέλημα της Περιφέρειας είναι η μείωση της ανεργίας»

 Εντεταλμενοσ περιφερειακος συμβουλος

 

«Η  νέα περιφερειακή αρχή αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της ανεργίας και το έχει τοποθετήσει στην κορυφή των στόχων της. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, όμως η Περιφέρειά μας έχει τις δυνατότητες να μειώσει, πρώτη από όλες, τα ποσοστά της ανεργίας».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης κ. Άγγελος Ανανίας, με αφορμή τα ανησυχητικά στοιχεία για την ανεργία.
«Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού παράλληλα με την υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων μπορούν να μας οδηγήσουν σύντομα σε ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Το Νότιο Αιγαίο μπορεί!», δηλώνει ο κ. Ανανίας.
«Ο πόλεμος κατά της ανεργίας περνά μέσα από τη συνεχή κατάρτιση των κατοίκων των νησιών μας, την ενίσχυση των ανέργων με νέες δεξιότητες και τη βελτίωση των γνώσεων των στελεχών των επιχειρήσεων. Δεδομένου λοιπόν του στόχου, προτεραιότητα αποτελεί η συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και με τους φορείς που ενισχύουν ή απορροφούν την εργασία», δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης.
Ο κ. Αγγελος Ανανίας ανακοινώνει πως για πρώτη φορά θα γίνουν προγράμματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε μαθητές Λυκείου και σε καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα καταρτιστούν ως σύμβουλοι.
«Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές θα έχουν έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τις δυνατότητες που τους δίνει η επαγγελματική τους επιλογή», εξηγεί ο κ. Ανανίας.
Η συνέντευξη του κ. Άγγελου Ανανία, αναλυτικά:

• Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για τον τομέα της Δια Βίου Μάθησης που σας έχει αναθέσει ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος;
Αρχικά θέλω να τονίσω ότι η έννοια της «Δια Βίου Μάθησης» είναι πολύ σημαντική για την κοινωνική μας εξέλιξη, ανεξάρτητα από τις αρμοδιότητές μου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ένας από τους τομείς, που απαιτεί από όλους μας να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε, προσπαθώντας να είμαστε ενημερωμένοι και κατά συνέπεια αποδοτικοί στην εργασία μας. Η διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Δεν έχει πλέον σημασία η γνώση ή η εμπειρία σε ένα αντικείμενο αν αυτή δεν συνοδεύεται από κάποια αντικειμενική απόδειξη.
Μετά την οικονομική κρίση έγινε φανερό ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός, ενός μεγάλου πλήθους συμπολιτών μας, ήταν λανθασμένος. Η στροφή λοιπόν σε επαγγέλματα εκτός του αστικού χάρτη, όπως η αγροτική παραγωγή και η μελισσοκομία απαιτούν ανάπτυξη γνώσεων ή εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχουσών. Αποτελούν δηλαδή όλα τα παραπάνω, μαζί με πολλά άλλα, παράγοντες που μας επιβάλλουν να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε, να συνεχίσουμε να προσπαθούμε καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι και δίνουν νόημα στον όρο «Δια Βίου Μάθηση».
Ένας από τους υψηλότερους στόχους της νέας περιφερειακής αρχής, μαζί με τα θέματα υγείας, είναι η μείωση της ανεργίας. Ο πόλεμος κατά της ανεργίας περνά μέσα από τη συνεχή κατάρτιση των κατοίκων των νησιών μας, την ενίσχυση των ανέργων με νέες δεξιότητες και τη βελτίωση των γνώσεων των στελεχών των επιχειρήσεων.
Δεδομένου λοιπόν του στόχου, προτεραιότητα αποτελεί η συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και με τους φορείς που ενισχύουν ή απορροφούν την εργασία. Ήδη έχουν γίνει επαφές με φορείς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν συναντήσεις με εκπρόσωπους του Εργατικού Κέντρου, του ΠΡΟΤΟΥΡ, του Συλλόγου Εστιατόρων, των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, των Οδηγών Ταξί και φυσικά με όλους όσοι ενδιαφέρονται για αναβάθμιση, ανάπτυξη νέων ή πιστοποίηση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.
• Πώς μπορεί να συνδυαστεί η Δια Βίου Μάθηση με τα προγράμματα του ΚΕΚ Γεννηματάς;
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω του τμήματος Δια Βίου Μάθησης συνάπτει προγραμματική σύμβαση με το ΚΕΚ Γεννηματάς όπου καταγράφονται μετά από έρευνα οι ανάγκες της αγοράς εργασίας και αναπτύσσονται προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων. Ουσιαστικά το ΚΕΚ Γεννηματάς είναι ο κυριότερος φορέας υλοποίησης των προγραμμάτων που σχεδιάζει η Περιφέρεια χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός. Η πολύ καλή λειτουργία του ΚΕΚ και η νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του, αυξάνει την πεποίθηση ότι η συνεργασία θα ενισχυθεί.

• Σε ποιους τομείς θα δώσετε έμφαση μέσω των προγραμμάτων δια βίου μάθησης, καθώς η Περιφέρεια στηρίζεται στον τουρισμό;
Γίνεται σαφές από τα παραπάνω ότι, αφού ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας των νησιών μας, είναι πάντα στις κορυφαίες προτεραιότητες ανάπτυξης και εκτέλεσης προγραμμάτων. Οι ξένες γλώσσες, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η οροφοκομία ή η διαχείριση μπαρ, καθώς και η πιστοποίηση των γνώσεων όσων έμπειρων εργαζόμενων δεν προέρχονται από κάποια τουριστική σχολή, είναι μερικά από τα προγράμματα που θα υλοποιούνται.
Έμφαση, επίσης, θα δοθεί στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μέσω προγραμμάτων που αφορούν σε καλλιέργειες που αναπτύσσουν δυναμική και παρουσιάζουν υψηλή απορρόφηση στην αγορά. Αυτά τα προγράμματα θα καταρτιστούν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.
Επιπλέον, οι δράσεις που αφορούν στελέχη επιχειρήσεων γραφείου, οικονομίας και διοίκησης, θα ενισχυθούν για την καλύτερη κατάρτιση και την ενίσχυση των προσόντων των εργαζόμενων.
Τέλος, για πρώτη φορά θα γίνουν προγράμματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε μαθητές Λυκείου και σε καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα καταρτιστούν ως σύμβουλοι. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές θα έχουν έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τις δυνατότητες που τους δίνει η επαγγελματική τους επιλογή.
• Μπορεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να έχει συμμετοχή στα προγράμματα που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας;
Αφού τα προγράμματα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, η Περιφέρεια μπορεί να συμμετέχει μόνο στην υλοποίησή τους. Αυτό γίνεται μέσω του ΚΕΚ Γεννηματάς και είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει. Καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι ή όσοι θέλουν να ενημερωθούν να επισκέπτονται τακτικά την ηλεκτρονική διεύθυνση του ΚΕΚ: http://www.kek-gennimatas.gr/ ή την http://www.katartisi-pnai.gr/.

• Πώς πρέπει να γίνεται η κατάρτιση για να έχει σωστό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς εργασία και να μπορέσουν πραγματικά να επανέλθουν;
Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που εξασφαλίζουν σίγουρες λύσεις. Επιπλέον, το σωστό αποτέλεσμα μπορεί να περνάει, για τον κάθε άνθρωπο από διαφορετικό δρόμο. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος άνεργος να ενισχύσει τα προσόντα του με την εκμάθηση μιας επιπλέον ξένης γλώσσας και να καταφέρει να βρει δουλειά. Ένας άλλος όμως μπορεί να διαπιστώσει ότι τα επαγγέλματα στα οποία έχει απασχοληθεί ως τώρα, δεν τον ικανοποιούν και θα χρειαστεί να αλλάξει επαγγελματικό πεδίο. Για να επιτευχθεί αυτό μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθήσει κάποιο από τα προγράμματα που θα γίνονται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.
Τα βασικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων ωστόσο, μπορούν να προσδιοριστούν. Χρειάζεται έρευνα για τις κατά τόπους εκπαιδευτικές ανάγκες, ολοκληρωμένος σχεδιασμός πριν την υλοποίηση και παρακολούθηση – αξιολόγηση του έργου μετά την υλοποίησή του.

• Ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία τι θα προτείνατε; Μπορούν να λάβουν γνώσεις και δεξιότητες και να επανέλθουν στην αγορά εργασίας;
Η ηλικία ποτέ δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τον άνθρωπο που έχει την επιθυμία να συνεχίσει να βελτιώνεται. Η κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες ή μία επιπλέον ξένη γλώσσα για την εργασία, γενικά η συνεχής επιμόρφωση, μπορεί να κάνει την εμπειρία ανεκτίμητο όπλο στην αγορά εργασίας.
• Σας ανησυχούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρά το γεγονός ότι υπάρχει τουρισμός; Ειδικά για τους νέους τα στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά.
Έχει γίνει σαφές ότι η νέα περιφερειακή αρχή αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της ανεργίας και το έχει τοποθετήσει στην κορυφή των στόχων της. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά όμως η Περιφέρειά μας έχει τις δυνατότητες να μειώσει, πρώτη από όλες, τα ποσοστά της ανεργίας. Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού παράλληλα με την υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων μπορούν να μας οδηγήσουν σύντομα σε ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Το Νότιο Αιγαίο μπορεί…

• Στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το Δήμο Ρόδου;
Ασφαλώς και μπορεί, θα τονίσω, μάλιστα ότι επιβάλλεται να υπάρξει συνεργασία με το Δήμο Ρόδου. Έχω ήδη συναντήσει τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού και Δια Βίου Μάθησης κ. Στέργο Παρδαλό και έχουμε συμφωνήσει. Υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές. Αρχικά, ο συντονισμός θα αφορά στην από κοινού χρήση, με ρύθμιση του προγράμματος, του εξοπλισμού που βρίσκεται στο κτήριο της οδού Δαμασκηνού. Στη συνέχεια θα φροντίσουμε ώστε να καλύψουμε το νησί της Ρόδου γεωγραφικά και θεματικά ελαχιστοποιώντας το κόστος. Δηλαδή, για παράδειγμα, αν η Περιφέρεια διοργανώσει ένα τμήμα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Κρεμαστή, ο Δήμος θα διοργανώσει ένα αντίστοιχο στα Αφάντου ή στην Αρχάγγελο.
Το ίδιο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα με τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειάς μας που διαθέτουν τμήμα Δια Βίου Μάθησης ώστε να φτάσουν τα προγράμματά μας σε, όσο το δυνατόν, περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου