Ρεπορτάζ

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους Ροδίτης που ενεπλάκη σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 2.500 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, αφέθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας του Θερινού Τμήματος του Πρωτοδικείου Ρόδου και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, ένας 65χρονος Ροδίτης κατηγορούμενος με δύο Τούρκους ηλικίας 30 και 35 ετών κι έναν 39χρονο Ιρανό για διακίνηση μεταναστών στην περιοχή «Καμείρου Σκάλας».
Οι τρείς τελευταίοι θα απολογηθούν σήμερα.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», την 9η Αυγούστου 2024 και περί ώραν 19:10 το Λιμενικό έλαβε πληροφορία για την ύπαρξη δυο ιστιοφόρων σκαφών στην θαλάσσια περιοχή «Καμείρου Σκάλας», με ικανό αριθμό επιβαινόντων μεταναστών, προερχόμενα από τα έναντι τουρκικά παράλια.
Στήθηκε επιχείρηση και περί ώραν 22.45, ιστιοφόρο σκάφος με όνομα «PLUTUS», σημαίας Ουκρανίας χρώματος λευκού, μήκους περίπου δώδεκα μέτρων, ακινητοποιήθηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου διαπιστώθηκε ότι ο χειριστής του σκάφους είναι ο πρώτος συλληφθείς, υπήκοος Τουρκίας.
Περί ώραν 23:20 εγινε ρήψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή θαλάσσιο τομέα και περί ώρα 23:50 το δεύτερο ιστιοφόρο σκάφος ακινητοποιήθηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Διαπιστώθηκε ότι οι χειριστές ήταν ο δεύτερος και ο τρίτος ενώ ιστιοφόρο, με στοιχεία («RINELLA», σημαίας Ουκρανίας, χρώματος λευκού, μήκους περίπου δώδεκα μέτρα μεταφέρθηκε στον λιμένα της Ρόδου.
Στελέχη του γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείου έπειτα από συντονισμένες έρευνες και αξιοποίηση πληροφοριών εντόπισαν και ακινητοποίησαν ένα όχημα προσήγαγαν τον ημεδαπό οδηγό ο οποίος νωρίτερα είχε παραλάβει 4 μετανάστες από την Κρητηνία και τους μετέφερε στην πόλη της Ρόδου, έναντι αμοιβής 100 €, διευκολύνοντας την είσοδό τους στην χώρα ενώ επέστρεφε προκειμένου να παραλάβει και ακόμη 4.
Κατά την απολογία του ο ημεδαπός αποδέχτηκε την πράξη του ενώ σημειώνεται ότι είναι προσεσημασμένος, καθόσον είχε συλληφθεί την 23η Ιουλίου 2020 για διευκόλυνση εισόδου ατόμων τρίτων χωρών στην χώρα.
Ισχυρίστηκε ότι είπε να βοηθήσει στην μεταφορά μην γνωρίζοντας ότι απαγορεύεται καθώς θα ελάμβανε 100 ευρώ που τα χρειαζόταν.

Ως συνήγορος του παρέστη η κ. Πολυξένη Χατζηγιάννη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου