Τοπικές Ειδήσεις

Δεν έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις στα ξενοδοχεία της Ρόδου

Μόνιμες και χωρίς αναπλήρωση ούτε από ξένα εργατικά χέρια, καθίστανται πλέον οι ελλείψεις προσωπικού στον τουρισμό. Η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αρκετά κενά έχουν καλυφθεί με μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, (Βιετνάμ, Μπαγκλαντές κ.α.), ενώ έχουν …περισσότεροι εργαζόμενοι από τη Βόρειο Ελλάδα προτιμάει να εργαστούν αυτή τη σεζόν στη Ρόδο.
Συνολικά 15.000 υπολογίζεται ότι είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Ρόδο και οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο υπερβαίνουν σύμφωνα με πληροφορίες τις 20.000 λόγω και της προοδευτικής αύξησης των τουριστικών ροών.
Τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την πανδημική κρίση του κορωνοϊού, υπήρξαν μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων από τον κλάδο φιλοξενίας (ουσιαστικά άλλαξαν αντικείμενο δουλειάς).
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που επηρέασε και τη Ρόδο και συνεχίζει να την επηρεάζει σε ένα βαθμό. Μπορεί η λύση των μετακλήσεων να λειτούργησε θετικά, η έλλειψη χώρων διαμονής του εργατικού δυναμικού λειτουργεί ανασταλτικά στην κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων.
Θα μπορούσαν προφανώς να είχαν απορροφηθεί από τα ξενοδοχεία της Ρόδου περισσότεροι εργαζόμενοι από το εξωτερικό, όμως δεν επαρκούν οι χώροι φιλοξενίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρόδος κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού.
Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν το 2022-2023 οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με τους εργοδότες τους, όχι μόνο έδωσε τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε μισθούς σε ολόκληρη τη χώρα κατά 22%, αλλά κατοχύρωσε πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν στη στέγαση τους, εφόσον προέρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας ή του κόσμου.
Τα ξενοδοχεία της Ρόδου είναι δελεαστικά για τους εργαζόμενους από άποψη μισθολογικών απολαβών, ωστόσο το ζήτημα της διαμονής τους, λειτουργεί ανασταλτικά στην κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων.
«Υπάρχουν ακόμη αρκετές κενές θέσεις σε πολλά ξενοδοχεία και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, δεν είναι εφικτό να καλυφθούν. Παρόλα αυτά, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι.
Η σεζόν κυλά ομαλά. Η νέα σύμβαση εργασίας που προβλέπει υψηλότερους μισθούς και δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να απασχολείται την έκτη και έβδομη μέρα, τηρείται από το σύνολο των ξενοδοχείων και αποτελεί δέλεαρ για τους εργαζόμενους. Έχουμε αρκετούς ξενοδοχοϋπαλλήλους από τη Βόρειο Ελλάδα, από τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη κλπ και αρκετούς από το εξωτερικό, από το Βιετνάμ, το Πακιστάν και κάποιους από την Ουκρανία.
«Θα μπορούσαν να ήταν ακόμη περισσότεροι οι εργαζόμενοι από το εξωτερικό και από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ωστόσο εκτιμώ ότι η έλλειψη χώρων διαμονής αποτελεί πρόβλημα στην προσέλκυση εργαζόμενων.
Επίσης και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας υπάρχει ζήτηση στον ξενοδοχειακό κλάδο, γι’ αυτό και πολλοί προτιμούν να μείνουν στον τόπο τους», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης. Σημείωσε δε ότι τα προβλήματα εργαζόμενων με τους εργοδότες τους είναι αυτή τη σεζόν ελάχιστα και ότι θα επιλυθούν το δίχως άλλο.
Ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν και στον χώρο της εστίασης στη Ρόδο, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι δυσκολότερη η κάλυψη των κενών θέσεων.
Τη φετινή σεζόν, αρκετά εστιατόρια δεν λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, λόγω αδυναμίας να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό εργαζόμενων με αποτέλεσμα να …χάνουν έσοδα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου